Pirmdiena, 13.05.2024, 16:56Sveicināti Гость | RSS
Portāls "VIENS" Latvijas ražotāju atbalsts
Ieejas forma
Izvēlne / Меню
Tēmas / Темы
Aptauja / Опрос
Kādas Latvijas preces Jūs labprāt perciet?
Atbilžu kopskaits: 37
Statistika / Статистика

Дневник


Sākums » 2009 » Aprīlis » 11 » Latvija nebūs valsts, bet tikai rūpnieciska teritorija
Latvija nebūs valsts, bet tikai rūpnieciska teritorija
17:11
Gribam brīdināt sabiedrību un atbildīgās personas par notiekošo Latvijas un ne tikai Latvijas laukos.

Kuldīgas rajona Gudenieku pagastā dāņu cūkaudzēšanas lielfirma “UAB Saerimner” vēlas būvēt nobarojamo cūku kompleksu 24000 vietām un ar apgrozījumu 54000 cūku gadā.

Šajā sakarībā mēs, daļa Gudenieku iedzīvotāju, pievērsāmies šī projekta plusu un mīnusu izvērtēšanai un uzdūrāmies lielai likumu nesakārtotībai, atbildīgo personu nevalstiskai rīcībai un sabiedrības tīšai maldināšanai. Lauku iedzīvotāji tiek maldināti, ka uzbūvējot lielos cūkkopības kompleksus tiks gādātas darbavietas, sakārtota vide un ceļi, notiks teritorijas attīstība. Kā liecina pašu dāņu informācijas avoti, viņi savas valdības līmenī plāno tuvākā laikā Latvijā atvērt vismaz 20 šādus objektus.

No Ietekmes uz vidi biroja datiem varam secināt, ka vistuvākā laikā ar jaunatvērtām vai paplašinātām fermām dāņi “aplaimos” Mežāres pagastu Jēkabpils rajonā, Īslīces pagastu Bauskas raj., Ģibuļu pagastu Talsu raj., Lauberes pagastu Ogres raj., Jaunbērzes un Īles pagastu Dobeles raj., Brunavas pagastu. Bauskas raj., Lažas pagastu Liepājas raj. Dīvainā kārtā iedzīvotāju kārdināšanā dāņu projektu virzītājiem aktīvi un pat agresīvi (skat. Lauberi un Gudeniekus) piepalīdz pagasta vadība, kas varētu norādīt uz koruptīvām darbībām. Tām pašvaldībām, kuras kopā ar iedzīvotājiem pretojas “labklājības nesēju”uzmācībai, kā tas ir Lažā un Lauberē, klājas visai grūti, jo palīdzību viņi nerod pat satversmes tiesā, kurai pirmkārt būtu jāaizstāv savas valsts iedzīvotāju intereses.

Lauku iedzīvotāji un lauku īpašumu valdītāji pretojas šim “progresam”, jo zina un saprot to bīstamību, kuru, nezkāpēc nespēj izprast likumdevēji un tiesu vara. Mēs saskatām sekojošus apdraudējumus.

Lielie cūkaudzēšanas kompleksi rada milzīgu daudzumu bioķimisku atkritumu gāzu emisijas un šķidro kūtsmēslu veidā. Par to var pārliecināties šķērsojot Dānijas teritoriju automašīnā,- Dānijas lauki neciešami smird. Dānijas zeme ir sagandēta un tās atveseļošanai nepieciešami vismaz 70 gadi. Dānijas iedzīvotāju neatlaidīgie protesti likuši cūkaudzētājiem meklēt peļņas iespējas Eiropas savienības jaunajās dalībvalstīs. Te viņi atraduši plašas iespējas, jo šo valstu likumi ir nesakārtoti, to ievērošanas kontrole vāja un ierēdņi pērkami, par ko liecina lauku iedzīvotāju augošā neapmierinātība gan Polijā, gan Lietuvā, gan Latvijā. Polijā un Lietuvā šādi cūkkopības monstri un to mēslu izkliedes lauki aizņem plašas teritorijas. Arī pie pērn izindētās Mūsas upes Lietuvas pusē atrodas “Saerimner”cūkaudzētava”Musos”. Savādi, ka pēc negadījuma netika sniegti Lietuvas puses atbildīgo instanču paskaidrojumi par notikušo, bet mūsu vides aizstāvji uz to nepastāvēja. Esam sazinājušies ar minētam kompleksam tuvējā Linkuvas ciemata iedzīvotājiem, kuri apgalvo, ka solītās modernās ražotnes vietā ir neciešami smirdošs monstrs, kas liek iedzīvotājiem pamest dzimtās mājas un iekoptās saimniecības, par lētu naudu visu pārdot dāņu uzņēmējiem, jo cūku smaka atbaida citus pircējus un samazina īpašumu vērtību. Interesanti, ka pēc ienākšanas Baltijas valstīs, 2008. g. rudenī, Dānijas valdība atcēla cūku kompleksu apjomus ierobežojošos noteikumus. Tieši lielās cūkgaļas ražošanas fermas ir videi un cilvēkiem nedraudzīgas, lielās koncentrācijas dēļ, kura samazina izmaksas un ļauj pelnīt.

Cūkkopības kompleksu apkārtējie iedzīvotāji sūdzās par galvassāpēm, vemšanu, astmu, mēslu izkliedes laikā spiesti uzturēties telpās, neatverot logus, veļa, laukā žāvējoties, pieņem mēslu smaku. Tas sakrīt ar ārvalstu mediķu pētījumiem, ka moderno cūkaudzēšanas kompleksu amonjaka, sērūdeņraža, metāna un citi izmeši rada galvassāpes, elpošanas traucējumus, kuņģa-zarnu problēmas, kairina gļotādas, veicina saaugstēšanās sindromus, caureju, acu iekaisumus. Psihiatru pētījumos secināts, ka šāda smaka ilgtermiņā padziļina depresiju, palielina sasprindzinājumu, dusmu izpausmes, apjukumu, nogurumu un nomāktību. Jāatgādina, ka Gudeniekos notiek pansionāta būvniecība cilvēkiem ar psihiskiem traucējumiem.

Smakas diemžēl nav vienīgais tiešais veselības traucējums, ko rada cūkgaļas lielražošana. Pēdējā laikā Eiropas mediķi pauž satraukumu par cūkkopības nozarē strādājošo, viņu ģimenes locekļu un kontaktpersonu veselības apdraudējumu – rezistentajām baktērijām- MRSA, kuras draud ar slēptu epidēmiju. 2008. gadā notika pirmie šīs problēmas pētījumi ar ES finansējumu, un to rezultāti ir konfidenciāli. Nīderlandes virusologi pieļauj arī cūkgaļas lietotāju inficēšanos ar rezistentajām baktērijām, kuras rodas industriāli audzēto cūku organismā pastāvīgi uzņemot antibiotikas ar barību. Antibiotikas barībai tiek pievienotas profilaktiski, lai izslēgtu sērgu iespējamību, kuras rada rūpnieciskais stress ( liela koncentrācija, troksnis, redeļu grīdas, nedabīga barība). Pārkāpumus lopu turēšanā un ēdināšanā ir grūti kontrolēt, jo sanitārās normas nepieļauj nepiederošu personu iekļūšanu kompleksā. Starp citu, mūsu valsts MK noteikumi Nr. 154 (21.02. 2006) paredz kompensācijas par zaudējumiem no valsts uzraudzībā esošām infekcijas slimībām. Piemēram par barokļiem vecumā virs 5 mēn. tie garantē 100 Ls par katru. Nedod , Dievs, cūku mēri, apstākļos, ja pieļausim kāroto 20 kompleksu būvi!

Ne tikai iedzīvotāju veselību apdraud cūkkopības “monstri”. Apdraudēta ir arī apkārtējā vide, augsne, virszemes un artēziskie ūdeņi, mūsu gadījumā,- Rīvas un Užavas upes, “Natura 2000”objekts- Gudenieku kadiķi. Tas ir pretrunā ar teritorijas plānošanas likumā noteikto dabas ilgtspējības principu, ar “Vides pamatnostādņu projekta 2009. – 2015. gadam vadlīnijām.

Apdraudēta ir citu saimniekošanas nozaru eksistrnce, tādu kā lauku tūrisms ( t.sk. pie Zvirgzdu ezera Gudenieku un Alsungas pagastos), bioloģiskā lauksaimniecība, biškopība, dīķsaimniecība. Cilvēki ir izmisumā!

Samazināsies mūsu zemnieku piekļuve atbalsta maksājumiem. Arī Gudeniekiem solītā biogāzes ražotne ar koģenerācijas staciju, analizējot “Saerimner”projektu izskatās pēc kohēzijas naudas izkrāpšanas, jo ar cūku mēsliem vien tāds nav darbināms, bet alternatīva nav paredzēta. Bīogāzes ieguve šeit kalpo tikai kā tukšs “zaļais žests”.

Gaļu no dāņu kapitāla fermām paredzēts eksportēt uz Krieviju, jo Krievijas veterinārais dienests jau devis atļauju ievest cūkgaļu no Lietuvā darbojošamies “Saerimner”kompleksiem.

Mūsuprāt gaļas kustība Latvijā un visā Eiropas savienībā ir tēma, kas pilna noslēpumu un prasa īpašu izpēti.

Visa Latvijas cucifikācijas pasākuma rezultāts būs pieķēzīta, svešiem piederoša zeme, aizbēguši( visdrīzāk uz ārzemēm) pamatiedzīvotāji, trūcīga, atkarīga valsts, jo dāņu uzņēmēji ienākuma nodokļus maksā Dānijā un diktē noteikumus mūsu amatpersonām.

Neskatoties uz iedzīvotāju iebildumiem, Gudenieku kompleksa virzītāji, sadarbībā ar daļu deputātu, turpina iedzīvotāju dullināšanu arī Gudeniekos. Interesants varētu likties fakts, ka viens no videi nedraudzīgā monstra “bīdītājiem” ir SIA” Eirokonsultants” līdzīpašnieks Valdis Felsbergs, kurš agrāk bija pazīstams kā aktīvs Zaļās partijas biedrs un pat līdzpriekšsēdētājs.

Mūs uztrauc tas, ka Latvija nebūs valsts, bet tikai rūpnieciska teritorija, kurā par ietekmi cīnīsies dāņu, zviedru, krievu izraēļu un sazin kādi vēl šodienējie “investori”.

Autors: Biedrība „Suitu novada atdzimšana”
Avots: TautasForums.lv / 10.04.2009

Kategorija: Lauksaimniecības uzņēmumi | Skatījumu skaits: 875 | Pievienoja: Arianda | Reitings: 0.0/0 |
Komentāru kopskaits: 0
Vārds *:
Email *:
Kods *:
Meklēšana / Поиск
Kategorijas /Категории
Biedrības un dibinājumi [3]
Šeit var ievietot informaciju par Latvijas biedrībam un nodibinājumiem, kas saistīti ar ražošanu un lauksaimniecību. Varbūt gan oficiālas, gan neoficiālas organizācijas
Latvijas ekonomika [5]
Par to, kas notiek Latvija ekonomikā, viedokļi, Idejas, ka uzlabot esošo situāciju.
Ražošanas uzņēmumi [1]
Jebkurs Latvijas uzņēmums, kas pieder pie ražošanas nozarēm, var tikt šajā sarakstā. Tas ir laba iespēja maziem, mazzinamiem ražošanas uzņemumiem izveidot par sevi informatīvo e-lapu ar saviem kontaktiem
Lauksaimniecības uzņēmumi [1]
Meklējam Latvijā darbīgus, aktīvus zemniekus, lauksamniekus, lai pastāstīt par tiem citiem. Tas ir laba iespēja maziem, mazzinamiem lauksamniecības uzņēmumiem izveidot par sevi informatīvo e-lapu ar saviem kontaktiem
Apkope un remonts [0]
Pieņemam informāciju no uzņēmumiem, kas nodarbojas ar tehnikas, apavu, datoru, jebkā remontu un apkalpošanu, lai citi par Jums arī uzzinātu
Ražošanas iekārtas [0]
Apkopojam informāciju par firmām, kas tirgo Latvijā ar tehnoloģiskajām iekārtām, mehanismiem, tehniku
Kalendārs / Календарь
«  Aprīlis 2009  »
PrOTCPkSSv
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930
Arhīvs / Архив