Ceturtdiena, 28.03.2024, 17:02Sveicināti Гость | RSS
Portāls "VIENS" Latvijas ražotāju atbalsts
Ieejas forma
Izvēlne / Меню
Tēmas / Темы
Aptauja / Опрос
Vai Jūsu darbs atbilst Jūsu izglītībai
Atbilžu kopskaits: 21
Statistika / Статистика

Дневник


Sākums » 2009 » Maijs » 27 » Par IKP jābūt skaidrībai, nevis sāncensībai minēšanā
Par IKP jābūt skaidrībai, nevis sāncensībai minēšanā
13:51
Patlaban visi nodarbojas ar Latvijas iekšzemes kopprodukta (IKP) minēšanu, taču valdības un banku speciālistu prognozes ir krasi atšķirīgas. Ir jāuzmanās, lai valdībai netiktu dots nepareizs signāls, kā rīkoties. Šādu uzskatu intervijā Neatkarīgajai paudis bijušais premjers Ivars Godmanis.

«Tagad ir skriešanas sacensības - visi sacenšas, cik mums tā IKP prognoze varētu būt slikta. Tas, uz ko Dombrovska valdība taisa budžeta grozījumus, ir 12% kritums, bet Latvijas Banka un nu jau arī Finanšu ministrija sāk mums zīmēt, ka tas kritums varētu būt lielāks. Arī banku speciālisti sāk teikt, ka kritums varētu būt 18–20%,» tā I. Godmanis, piebilstot, ka ir jābūt skaidrībai, nevis sacensībai minēšanā.

«Pagājušā gada maijā CSP publicēja datus par kopprodukta izmaiņām pirmajā ceturksnī 2008. gadā. Var pataisīt vaļā jebkuru avīzi un ieraudzīt, ka cipars bija 3,3% plusā pret 2007. gada pirmo ceturksni. Un tad, kad beidzās pirmais pusgads, CSP dati liecināja, ka esam to beiguši ar plus 1,6%. 2009. gada sākumā CSP koriģēja šos rezultātus. Un pateica, ka diemžēl 2008. gada pirmais ceturksnis bijis nevis plus 3,3%, bet tikai plus 0,5%. Savukārt otrais – jau mīnus 1,4%. Kādas tas atstāj graujošas sekas? Mēs jūlijā samazinājām budžetu par 4,2%. Bet, ja mums būtu bijuši dati, ka krītam jau pirmajā pusgadā, mēs grozītu daudz lielāku skaitli,» skaidro ekspremjers.

I. Godmanis straujo IKP kritumu Baltijas valstīs skaidro ar to, ka šeit «nav tāda stabilizējoša faktora kā iekšējais tirgus».

«Mūsu iekšējais tirgus attiecībā pret mūsu eksporta un importa apjomu ir tik mazs, ka nenospēlē stabilizējošo lomu, ko nospēlē, piemēram, Vācijas, Francijas, arī Zviedrijas, pat Somijas iekšējais tirgus,» tā I Godmanis.

Starptautiskais aizdevums bezdarba problēmu neatrisinās

Runājot par starptautisko aizdevumu Latvijai, ekspremjers skaidro, ka bezdarba problēmu šī nauda neatrisinās.

«Šā gada rudenī, beigās lielai daļai bezdarbnieku beigsies deviņu mēnešu pabalsta termiņš. 120 000 cilvēku paliks bez pabalsta. Ir jābūt piedāvājumam, kas tajā brīdī notiek. Ja nav nekāda piedāvājuma, tad notiek tā: pabalsts beidzas, un pabalsta saņēmējs dodas uz pašvaldību pēc vispārēja pabalsta. Vispārējais pabalsts varētu būt ne lielāks kā 30 latu mēnesī. Tas absolūti nenodrošinās izdzīvošanu,» tā I. Godmanis.

Autors: Ritvars Bīders / ritvars.biders@db.lv / 27.05.2009
Kategorija: Latvijas ekonomika | Skatījumu skaits: 719 | Pievienoja: viens | Reitings: 0.0/0 |
Komentāru kopskaits: 0
Vārds *:
Email *:
Kods *:
Meklēšana / Поиск
Kategorijas /Категории
Biedrības un dibinājumi [3]
Šeit var ievietot informaciju par Latvijas biedrībam un nodibinājumiem, kas saistīti ar ražošanu un lauksaimniecību. Varbūt gan oficiālas, gan neoficiālas organizācijas
Latvijas ekonomika [5]
Par to, kas notiek Latvija ekonomikā, viedokļi, Idejas, ka uzlabot esošo situāciju.
Ražošanas uzņēmumi [1]
Jebkurs Latvijas uzņēmums, kas pieder pie ražošanas nozarēm, var tikt šajā sarakstā. Tas ir laba iespēja maziem, mazzinamiem ražošanas uzņemumiem izveidot par sevi informatīvo e-lapu ar saviem kontaktiem
Lauksaimniecības uzņēmumi [1]
Meklējam Latvijā darbīgus, aktīvus zemniekus, lauksamniekus, lai pastāstīt par tiem citiem. Tas ir laba iespēja maziem, mazzinamiem lauksamniecības uzņēmumiem izveidot par sevi informatīvo e-lapu ar saviem kontaktiem
Apkope un remonts [0]
Pieņemam informāciju no uzņēmumiem, kas nodarbojas ar tehnikas, apavu, datoru, jebkā remontu un apkalpošanu, lai citi par Jums arī uzzinātu
Ražošanas iekārtas [0]
Apkopojam informāciju par firmām, kas tirgo Latvijā ar tehnoloģiskajām iekārtām, mehanismiem, tehniku
Kalendārs / Календарь
«  Maijs 2009  »
PrOTCPkSSv
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Arhīvs / Архив