Piektdiena, 17.05.2024, 09:46Sveicināti Гость | RSS
Portāls "VIENS" Latvijas ražotāju atbalsts
Ieejas forma
Izvēlne / Меню
Tēmas / Темы
Aptauja / Опрос
Vai Jūsu darbs atbilst Jūsu izglītībai
Atbilžu kopskaits: 21
Statistika / Статистика
Sākums » 2007 » Jūlijs » 9 » Nams24 : kā mūs var ietekmēt aizkulisēs „izbīdīts” celulozes rūpnīcas projekts Limbažos
Nams24 : kā mūs var ietekmēt aizkulisēs „izbīdīts” celulozes rūpnīcas projekts Limbažos
20:23
Nekustamā  īpašuma cenu ietekmē dažādi faktori – atrašanās vieta, īpašuma stāvoklis, infrastruktūra, ainava utt. Būtisks faktors ir apkārtējā vide. Industriālu objektu klātbūtne pārējo īpašumu vērtību pazemina, it īpaši, ja tuvumā esošā ražotne potenciāli ir ekoloģiski bīstama. Olaines apkārtnē, kur meža piesārņojuma apjoms nav pat prognozējams, nekustamā īpašuma tirgū ekoloģiskās katastrofas sekas būs nopietni jūtamas. Tas pats var skart Latvijas otru Jūrmalu jeb Vidzemes nekustamā īpašuma tirgu, kad Limbažu rajonā darbību uzsāks jaunā celulozes rūpnīca. Kā nekā, celulozes un papīra rūpniecību pasaules vides aģentūras pēc piesārņojuma slodzes un ietekmes plašuma (ūdens, augsne, gaiss) ierindo 5 netīrāko industriju sarakstā. Kāda gan pircējiem varētu būt interese dzīvot ekskluzīvos projektos pie jūras, piemēram, „SUN RE.PUBLIC” Saulkrastos vai pirkt atpūtas māju Zvejniekciemā, Salacgrīvā, vai Tūjā Limbažu rajonā, apzinoties, ka īpašums atrodas ekoloģiski bīstamā reģionā?

 Jūlija sākumā klusa un nemanīta pazibēja BNS ziņa, ka fiziskām personām (atbilstoši Lursoft datiem Valdes locekļi - ļjins Aleksandrs, Lasis Elmārs, Reineks Aleksejs, Rupkus Jānis (bijušais Rīgas pilsētas valsts un pašvaldības dzīvojamo māju privatizācijas komisijas priekšsēdētājs), Taube Didzis) piederošā SIA „Barība 2002”, kas ar reģistrācijas Nr.40003580746 Latvijas Uzņēmumu reģistrā iegrāmatota 2002.gadā, plāno Limbažu apkaimē celt jaunu celulozes pārstrādes rūpnīcu. Precīza atrašanās vieta - zemes gabals “Teikas” Limbažu rajona Umurgas pagastā. Jaunajā ražotnē plānots ieguldīt 40 miljonus eiro (28,11 miljonus latu), piesaistot vienu no lielākajām Eiropas bankām. Tas, ka uzņēmuma valdes priekšsēdētājs Elmārs Lasis cer celtniecības darbus uzsākt jau šī gada septembrī liecina, ka projekta sagatavošanas darbi notiek jau sen. Starp citu, visu saražoto produkciju SIA „Barība 2002” plāno eksportēt, turklāt eksporta valstis uzņēmumam esot jau zināmas, bet publiskotas gan netiek. Strādājot ar pilnu ražošanas jaudu, uzņēmuma plānotā papīra ražošanas jauda būs aptuveni 20 tūkstoši tonnu gadā, bet gada apgrozījums varētu sasniegt 30 miljonu eiro (21,08 miljonu latu).

Komentēt ražotnes ietekmi uz Latvijas vidi un ekoloģiju Nams24 lūdza LU Hidroekoloģijas institūta Jūras ekoloģijas laboratorijas vadītāju, bioloģijas zinātņu doktori Elmīru Boikovu.

Saskaņā ar Vides pārraudzības valsts biroja sagatavotā Atzinuma Nr.5 noslēguma ziņojumu, kurš derīgs līdz 2010.gada 18.jūnijam, agrocelulozes iegūšanas procesā tiks izmantoti kviešu, rudzu un tritikāles salmi, skaidas un šķelda apstrādājot tos ar kālija sulfītu un kālija hidroksīdu. No iegūtās agrocelulozes, pievienojot tai makulatūru un pildvielas, gadā tiek plānots saražot līdz 20 000 tonnām biroja papīra. Uzņēmums kā izejvielu izmantošot vietējo zemkopju savāktos salmus, bet ķimikālijas ievedīs no ārvalstīm. Loģiski spriežot, nav pārliecinoši, ka pamatizejvielas – salmus – vietējie zemnieki spēs piegādāt regulāri un vajadzīgā apjomā tāda apjoma agrocelulozes ražošanai. Starp citu, pats ražošanas process esot komercnoslēpums. Bioloģijas zinātņu doktore Elmīra Boikova uzsver: „Tehnoloģija, kas nav eksperimentāli izmēģināta un vai patentēta, kā tāda ir apšaubāma - nevar celt rūpnīcu, kurai ir ievērojama jauda, nezinot kā tehnoloģija darbosies, tas ir gandrīz vai absurdi.” Turklāt, ražošanas procesa blakus produktu pārstrādei gadā būs nepieciešamas līdz 6000 tonnām amonija sulfāta. Ražošanas procesā veidojošos blakus produktus paredzēts pārstrādāt minerālmēslos.

Atbilstoši Vides pārraudzības valsts biroja noslēguma ziņojumam, topošās rūpnīcas piesārņojošo vielu „piezemes koncentrācijas nepārsniegs normatīvos noteiktās robežvērtības”, „ražotnes darbības rezultātā uzņēmuma apkārtnē netiek prognozēti normatīvos noteikto smaku mērķlielumu pārsniegumi”. Vārdu sakot, ja nenotiks nekas ārkārtējs, kā piemēram, pagājušā nedēļā Olaines mežos, viss būšot atbilstoši normai.

 Vides pārraudzības valsts birojs, pamatojoties uz izvērtētās dokumentācijas analīzi, cita starpā secina, ka „objekta būvniecības rezultātā netiek prognozēta ietekme uz īpaši aizsargājamo sugu populācijām un īpaši aizsargājamām dabas teritorijām, kā arī kultūras pieminekļiem un kultūrvēsturiskiem objektiem”. Savukārt Jūras Ekoloģijas laboratorijas vadītāja eksperte Elmīra Boikova uzskata: „Rūpnīcas darbība potenciāli var ietekmēt Ziemeļvidzemes biosfēras rezervāta hidroloģisko ciklu, jo rūpnīcas teritorijā nav reālu virszemes ūdens avotu, kurus varētu izmantot tehnoloģijas procesā. Tātad ūdens visticamāk būs jāņem no dziļūdens artēziskiem urbumiem. Turklāt maz ticams, ka rūpnīca spēs nodrošināt pilnīgu slēgto ūdens aprites ciklu.”

Starp citu, celulozes ražošanai tiek patērēts liels daudzums saldūdens. Aprēķināts, ka pie tikpat nesaimnieciskas saldūdens resursu lietošanas kā līdz šim, jau 2025. gadā 2/3 pasaules iedzīvotāju cietīs vidēju līdz smagu saldūdens un dzeramā ūdens trūkumu. Umurgas pagasts atrodas skaistā vietā, kura tuvumā atrodas daudzas lielas un mazas, arī savstarpēji savienotas ūdenskrātuves – Braslas upe, Augstrozes Lielezers, Lādezers, Juglas upe, Salaca, arī Čužu purvs, jūra... Bioloģijas zinātņu doktore Elmīra Boikova skaidro: „Salaca ir vienīgā dabiskā lašu upe dienvidaustrumu Baltijas reģionā.”

 Ne velti Latvijā saražotās celulozes produkcijas importētāji neražo celulozi savā valstī, bet meklē lētus resursus un darbaspēku citur. Turklāt, kā uzsver Bioloģijas zinātņu doktore Elmīra Boikova: „Celulozes jēlmasas ražošana un tās eksports diemžēl atkal rada iespaidu, ka pievienoto vērtību  saņems citi.”

Visā pasaulē cilvēki masveidā protestē pret celulozes pārstrādes rūpnīcu atvēršanu. Arī Urugvajā, Argentīnā, Brazīlijā... Starp citu, Latvijā minētā projekta sabiedriskā apspriešana ir notikusi formāli - tikai 13 interesenti, kas zināmā mērā liecina par informācijas trūkumu...

 

Diāna Zobena, Nams24 redaktore

tālrunis: 7010783; e-pasts: diana@nams24.lv

09.07.2007
Kategorija: Ekonomiskā krīze pasaulē | Skatījumu skaits: 713 | Pievienoja: viens
Komentāru kopskaits: 0
Vārds *:
Email *:
Kods *:
Meklēšana / Поиск
Kategorijas /Категории
Amatniecība un radošs darbs [20]
Latvijas lauksamniecība [217]
Ziņas par zemnieku saimniecībām, lopkopību, zvejniecību, zivsaimniecībām, bīškopjiem, zveraudzētājiem utml.
Pārtikas un dzerienu ražotāji [126]
Mežsaimniecība un kokapstrāde [48]
Mežu apsaimniekošana, kokmateriālu izgatavošana, mēbeļu ražotāji
Metālapstrāde un mašīnbūve [87]
Ķīmijas rūpniecība [61]
Metalurģija, gumijas, plastmasas, kosmētikas, būvmateriālu rāžotāji, stiklašķiedras un eļļas izgatavošana
Tekstīlrūpniecība [26]
Audumu, drēbju un veļas ražotāji
Citu produktu ražošana [35]
Uzņēmējdarbība [104]
Aktualitātes uzņēmējdarbības jomā, kas varētu būt interesantas latvijas ražotājiem un zemniekiem
Konkurētspējas uzlabošana [43]
Jaunās tehnoloģijas un interesantas idejas [93]
Ziņas par jaunām tehnoloģijām, atklājumi, tehnoloģu attistība, biznesa idejas
Būvniecība [65]
Enerģetika [69]
Elektroenergijas un siltumenerģijas cenas, saules un vēja enerģija, koģenerācijas stācijas, kurināmā ražošana
Degviela [22]
Degvielas un biodegvielas ražotāji, naftas ieguve, degvielas cenas
Valsts vīri [35]
Valsts amatpersonu paziņojumi vai ar tiem saistītas ziņas
Par Latvijas ekonomiku pirms gada [2]
Dažreiz ir vērts ieskatīties pagatne, toreiz tās bija ziņas, tagad - vēsture
Ekonomiskā krīze pasaulē [15]
Latvija nav vienīga valsts, kurā ir jūtama krīze, ziņas par ekonomiskās krīzes izpausmi ārpus Latvijas
Darba ziņas un izglītība [54]
Kalendārs / Календарь
«  Jūlijs 2007  »
PrOTCPkSSv
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
Arhīvs / Архив