Piektdiena, 17.05.2024, 14:05Sveicināti Гость | RSS
Portāls "VIENS" Latvijas ražotāju atbalsts
Ieejas forma
Izvēlne / Меню
Tēmas / Темы
Aptauja / Опрос
Оцените мой сайт
Atbilžu kopskaits: 17
Statistika / Статистика
Sākums » 2009 » Janvāris » 8 » Visbiežāk Latvijas rūpniecības sliktajā stāvoklī vaino ...
Visbiežāk Latvijas rūpniecības sliktajā stāvoklī vaino ...
19:22
Teju puse jeb 44% iedzīvotāju uzskata, ka Latvijas rūpniecības sliktā stāvokļa cēlonis ir valstī valdošā korupcija, liecina jaunākais "DnB NORD Latvijas barometrs". Nedaudz mazāk - 42% - par cēloni šādai situācijai uzskata nepārdomāto un haotisko privatizācijas procesu, bet 36% respondentu piekrita viedoklim, ka pēdējos gados rūpniecībā strādājošie uzņēmēji ir vairāk domājuši par ātru peļņu, nevis ilgtspējīgu attīstību.

29% aptaujāto uzskata, ka Latvijas rūpniecību ir nelabvēlīgi ietekmējusi Latvijas izpārdošana ārzemniekiem, 27% domā, ka rūpniecību sagrāva Ivars Godmanis un viņa pirmā valdība, bet 25% ir vienisprātis, ka rūpniecību ļoti nelabvēlīgi ir ietekmējis PSRS sabrukums.

Vieglās rūpniecības uzņēmumu asociācijas prezidents Guntis Strazds savukārt nepiekrīt trim populārākajiem viedokļiem. Viņš norāda, ka no 1993. līdz 2000.gadam uzņēmēji bija spiesti vairāk domāt par izdzīvošanu, nevis attīstību, nepareiza bija arī pirmo ES struktūrfondu sadales politika, jo sākumā rūpniecības uzņēmumiem šie fondi faktiski nebija pieejami. Kā norāda G.Strazds, pētījumā faktiski nav skarti jautājumi, kas saistīti ar nodokļu, nodevu un soda naudu aprēķināšanas politiku Latvijā, taču tie ir jautājumi, kurus rūpniecības uzņēmumi mēģina neveiksmīgi atrisināt jau 18 gadus.

"Galvenā Latvijas problēma bija un arī šodien ir tā, ka valdība un arī pārējās valsts iestādes nav sapratušas pamatprincipu - valsts iestādes ir tāpēc, ka notiek ražošana un ražotāji maksā nodokļus. Ražošana attīsta pakalpojumu sektoru un daļēji arī būvniecību un tirdzniecību," saka asociācijas prezidents.

Vairāk nekā puse aptaujāto - 55% -, raksturojot pašreizējo rūpniecības stāvokli, pauž viedokli, ka valdība rūpniecības attīstībai sniedz pārāk mazu atbalstu, bet tikai 6% domā, ka Latvijas rūpnieciskais sektors ir veiksmīgi pielāgojies Eiropas Savienības standartiem un prasībām. 10% uzskata, ka rūpnīecībai Latvijā nav perspektīvas, bet 14% šīs jomas izredzes vērtē kā labas. Tai pat laikā vairāk nekā puse spriež, ka Latvijas rūpniecības konkurētspējas paaugstināšanai būs nepieciešami daudzi gadi.

Par perspektīvāko rūpniecības nozari 55% aptaujāto uzskata pārtikas un dzērienu ražošana, tālāk ar 42% seko koksnes izstrādājumu un mēbeļu ražošana, tad ar 37% medikamentu ražošana. Būvmateriālu ražošanu par vienu no perspektīvākajām rūpniecības nozarēm Latvijā uzskata 24%, par elektroniku un elektrotehniku tā domā 22%, savukārt 18% minēja celulozes, papīra un papīra izstrādājumu ražošanu un tikpat - auduma, apģērbu un apavu ražošanu.

Salīdzinoši retāk iedzīvotāji domā, ka Latvijā perspektīva būtu mašīnbūve (11%), ķīmiskā rūpniecība (10%) un izdevējdarbība un poligrāfija (9%).

Diemžēl jāsecina, ka iedzīvotāji, vērtējot rūpniecības attīstību Latvijā, ir pārāk skeptiski noskaņoti, uzskata Zane Bērziņa, Stenders ziepju fabrika valdes priekšsēdētāja. Viņa piekrīt, ka valdības atbalsts ir izšķirošais, bet attīstības perspektīvas ir visām nozarēm, ne tikai pārtikas, medikamentu un mēbeļu ražošanai. "Mēs dzīvojam informācijas laikmetā - laikā, kad maksimāli īsā laikā ir iespējams iegūt visu nepieciešamo informāciju par jaunākajām tehnoloģijām, kas attīstās ļoti strauji un ievērojami atvieglo ražošanas procesus, samazinot ražošanas finanšu un laika resursu patēriņu. Tas nozīmē, ka mēs varam īsā laika periodā sasniegt augstus ražošanas rezultātus - ar nosacījumu, ka valsts ir izstrādājusi rūpniecības attīstību veicinošu politiku."

Līdzīgi norāda arī Margarita Dunska, Latvijas Universitātes profesore: "Vēl bēdīgāk, manuprāt, ir tas, ka nozaru griezumā aptaujātie par perspektīvākām uzskata tradicionālās nozares. Kur ir augsto tehnoloģiju nozares, tās, kuras varētu konkurēt pasaules tirgos?"

Saskaņā ar pētījumu 13% aptaujāto uzskata, ka tieši rūpniecība ir tā joma, kurā patlaban ir vislabāk strādāt, ņemot vērā iespējas nezaudēt darbu, darba algas apmēru, sociālās garantijas un citus labumus, ko nodrošina darba devēji, tomēr pārliecinoša līdere ar 37% aptaujāto atbalstu ir valsts pārvalde. 12% par pievilcīgu šajā ziņā uzskata arī tirdzniecību.

Rīgas Ekonomikas augstskolas asociētā profesora Roberta Ķīļa skatījumā noskaņojums, ideoloģija, ko rāda pētījums, izskatās, ir spēcīgi postsovjetiska. Proti, rūpniecība ir pati svarīgākā attīstībai, labāk strādāt valsts iestādē un nākošā vieta ir rūpnīca, valstij aktīvi jāiejaucas procesos, kas saistīti ar rūpniecības attīstību, valdība to dara pārāk maz u.tml., viņš norāda.

Aptauja tika veikta novembrī, tajā piedalījās 1002 respondenti vecumā no 18 līdz 74 gadiem.

Avots: Diena , 8. janvāris (2009)
Kategorija: Par Latvijas ekonomiku pirms gada | Skatījumu skaits: 635 | Pievienoja: viens
Komentāru kopskaits: 1
1 Uldis  
0
Saj Valstī nedarbojās nekas izņemot korupcija,blats gultas,klases biedrs.Ja nav blata tad nav biznesa.Kamēr tas tā būs varm mierīgi nosprākt.nekas nemainīsies.

Vārds *:
Email *:
Kods *:
Meklēšana / Поиск
Kategorijas /Категории
Amatniecība un radošs darbs [20]
Latvijas lauksamniecība [217]
Ziņas par zemnieku saimniecībām, lopkopību, zvejniecību, zivsaimniecībām, bīškopjiem, zveraudzētājiem utml.
Pārtikas un dzerienu ražotāji [126]
Mežsaimniecība un kokapstrāde [48]
Mežu apsaimniekošana, kokmateriālu izgatavošana, mēbeļu ražotāji
Metālapstrāde un mašīnbūve [87]
Ķīmijas rūpniecība [61]
Metalurģija, gumijas, plastmasas, kosmētikas, būvmateriālu rāžotāji, stiklašķiedras un eļļas izgatavošana
Tekstīlrūpniecība [26]
Audumu, drēbju un veļas ražotāji
Citu produktu ražošana [35]
Uzņēmējdarbība [104]
Aktualitātes uzņēmējdarbības jomā, kas varētu būt interesantas latvijas ražotājiem un zemniekiem
Konkurētspējas uzlabošana [43]
Jaunās tehnoloģijas un interesantas idejas [93]
Ziņas par jaunām tehnoloģijām, atklājumi, tehnoloģu attistība, biznesa idejas
Būvniecība [65]
Enerģetika [69]
Elektroenergijas un siltumenerģijas cenas, saules un vēja enerģija, koģenerācijas stācijas, kurināmā ražošana
Degviela [22]
Degvielas un biodegvielas ražotāji, naftas ieguve, degvielas cenas
Valsts vīri [35]
Valsts amatpersonu paziņojumi vai ar tiem saistītas ziņas
Par Latvijas ekonomiku pirms gada [2]
Dažreiz ir vērts ieskatīties pagatne, toreiz tās bija ziņas, tagad - vēsture
Ekonomiskā krīze pasaulē [15]
Latvija nav vienīga valsts, kurā ir jūtama krīze, ziņas par ekonomiskās krīzes izpausmi ārpus Latvijas
Darba ziņas un izglītība [54]
Kalendārs / Календарь
«  Janvāris 2009  »
PrOTCPkSSv
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
Arhīvs / Архив