Piektdiena, 17.05.2024, 10:47Sveicināti Гость | RSS
Portāls "VIENS" Latvijas ražotāju atbalsts
Ieejas forma
Izvēlne / Меню
Tēmas / Темы
Aptauja / Опрос
Оцените мой сайт
Atbilžu kopskaits: 17
Statistika / Статистика
Sākums » 2009 » Marts » 2 » Biodegvielu audzēšana paātrina globālo sasilšanu
Biodegvielu audzēšana paātrina globālo sasilšanu
10:09
No pārtikas kultūrām ražotu biodegvielu izmantošana veicina tropisko mežu izciršanu, kas, savukārt, paātrina globālo sasilšanu, 14. februārī notikušā Amerikas Zinātnes sasniegumu veicināšanas asociācijas rīkotā konferencē Čikāgā brīdināja zinātnieki.

Savulaik ar sajūsmu uzlūkotas kā naftas produktu aizvietotājas biodegvielas tagad arvien vairāk tiek pakļautas kritikai, jo to ražošana palielina pārtikas cenas, veicina mežu izciršanu un augsnes eroziju. Pastāv bažas, ka biodegvielu ražošanas tehnisko procesu rezultātā zemes atmosfērā ieplūst vairāk CO2 nekā tas rastos sadedzinot atbilstoša apjoma naftas produktus.

"Ja mūsu automašīnas darbojas ar tropu reģionos ražotu biodegvielu," saka Stenforda universitātes Vides institūta speciāliste Holija Gibsa, "ļoti iespējams, ka savu braucamrīku motortelpās mēs sadedzinam lietusmežus."

Gibsa klātesošos iepazīstināja ar savu pētījumu, kurā tika salīdzināti no 1980. līdz 2000. gadam uzņemtie tropu reģionu satelītuzņēmumi. Izrādījās, ka puse no šajā laikā jaunizveidotās lauksaimniecības zemes radusies izcērtot līdz tam neskartus lietusmežus, bet vēl 30% iegūti, kultivācijai pakļaujot jau daļēji izstrādātus mežaudzes.

"Kad zemnieki attīra teritoriju jauniem laukiem, viņi parasti sadedzina nocirstos kokus un krūmus. Tādējādi viss koksnē uzkrātais ogleklis dioksīda formā nonāk atpakaļ atmosfērā," Gibsa skaidroja klātesošajie žurnālistiem. "Lai koku vietā audzētās lauksaimniecības kultūras šo daudzumu atkal absorbētu, vajadzīgs ļoti ilgs laiks. Augiem ar lielu biomasu, kā piemēram cukurniedrēm tas sastāda no 40 līdz 120 gadiem, bet zemāka pieauguma kultūrām, kā sojas pupiņām šim pašam uzdevumam vajadzīgi no 300 līdz 1500 gadi."

Problēmai nepieciešams steidzami pievērst uzmanību, jo biodegvielu ražošanas tempi pieaug arvien ātrāk - pasaulē saražotā etanola daudzums no 2000. līdz 2007. gadam palielinājies 10 reižu. "Turklāt tādās valstīs, kā Indonēzijā un ASV, kur biodegvielu audzētāji saņem lauksaimniecības subsīdijas nozares pieaugums notiek vēl ātrāk.

Gibsa lēš, ka no 1/3 līdz 2/3 no nesen izcirstajiem mežiem gājuši bojā tieši tāpēc, lai dotu vietu biodegvielu kultūrām. Protams, viņa atzīst, ievērojama loma lauksaimniecības zemju paplašināšanā bijusi arī pasaulē augošajam pieprasījumam pēc pārtikas.

Atzīmējams, ka vislielākais aramzemes pieaugums notiek tieši tropu reģionos, kur atrodas tādu biodegvielu izejvielu kā cukurniedres, soja un eļļas palmas audzēšanai vislabāk piemērotās augsnes un klimatiskie apstākļi.

Minētie apstākļi gan vēl nenozīmē, ka biodegvielas būtu jāizslēdz no energonodrošinājuma plāniem, Gibsa spriež. Biodegvielu audzēšana mazvērtīgās augsnēs un jau degradētu tropisko mežu teritorijās būtu videi labvēlīga. Tomēr šādā gadījumā zemniekiem, lai nodrošinātu konkurētspējīgas ražas, jācīnās ar eroziju un jādomā par papildu mēslojumu. Tas viss maksā dārgāk nekā augošu mežu nociršana, tāpēc valdībām, lai apturētu mežu izzušanu, vajadzētu finansiāli atbalstīt degradēto un marginālo teritoriju lauksaimniecisko apgūšanu.

Turklāt jāatceras, ka dažreiz nozīmīgāka no ilgtermiņa perspektīvas varētu būt izcirsto platību apmežošana, tādējādi iegūstot oglekli absorbējošu zaļo masu un atjaunotu ekosistēmu. Kā labāk rīkoties, vajadzētu izvērtēt katrā gadījumā atsevišķi.

Avots: www.atklajumi.lv / 19. februāris 2009, 10:50
Kategorija: Jaunās tehnoloģijas un interesantas idejas | Skatījumu skaits: 798 | Pievienoja: viens
Komentāru kopskaits: 9
1 Arturs  
0
Latvijā ir daudz cellulozi saturošu izejvielu: kokapstrādes atkritumi (saknes, zari, galotnes, atgriezumi, skaidas = puse no koka), salmi, krūmi u.c. Pievilcīgākās klimata joslās mežu nav daudz; kur ir ūdens, tur arī lauksaimniecība. Nav arī ekonomiski izejvielas tālu transportēt, ražošanai jānotiek izejvielu, ūdens un degvielas patērētāju tuvumā.

Sagaidāms, ka cellulozes pārstrādāšanai pasaulē izveidosies 10-20 procesi, katrs piemērotāks īpašiem apstākļiem, izejvielām, ūdens tuvumam, vēlamai degvielai, ietekmei uz vidi, utt. Šo procesu izveidošanā Latvija var piedalīties tikpat labi, kā kura katra pasaules laboratorija. Ja Latvijas proces būs labāks, to varēs citiem licensēt; ja citi būs Latvijas apstākļiem labāki, latvieši varēs licensēt tos un nopelnīt razošanā.

Attiecībā uz aļgēm, siltākam klimatam ir nenoliedzamas priekšrocības. Bet, alges uzsūc saules energiju labāk nekā sauszemes augi arī Latvijā. Pirms šādu iespēju noraidīšanas, tās ir jāizpēta un jāizvērtē.


2 ?  
0
Nu taču mazliet parēķini! Patreiz gāzes patēriņš ir ap 2M tonnas gadā, koku izciršanas apjoms - ap 10M kubikmetri. Pat ja pieņem, ka atkritumi ir tikpat, to kopējā energoietilpība ir stipri mazāka nekā izlietotajai gāzei (~1/10 no gāzes energoietilpības uz svara vienību), ja vēl pierēķina klāt transporta un pārstrādes izmaksas - jo neapstrādāti atkritumi ir visai draņķīga degviela - sanāk tā pamaz.

Bez tam, ne jau aiz stulbuma tagad lielu daļu atkritumu atstāj mežā. To lietošana ir mezefektīva, transports pat dažus desmtus kilometru uz lielākiem centriem cenu padara konkurētnespējīgu.

Un ja koksnes atkritumus tomēr sāk izmantot - vai neizrādīsies, ka tie labāk noder kā ķīmiskās rūpniecības izejviela nevis degviela?

Jautājums par ekoloģisko augstvērtīgumu arī ir visai slidens - slapju koksni dedzinot rodas daudz organisku vielu, kuras nepavisam nav nekaitīgas. Bez tam, atņemot mežam šo dabisko mēslojumu, to nāksies mēslot mākslīgi, kas arī maksās.

Kamēr fosilā degviela maksā tik cik tagad tā maksā, tā ir bez ierunām daudz izdevīgāka par kokiem. Kad tās vairs nebūs - koki nebūs glābiņš. Tāpēc es ieteiktu daudz uz kokiem necielēt, bet meklēt fundamentālāku risinājumu. Kaut vai kodolenerģiju, ja labākas domas prātā nenāk. Pasaules urāna krājumi pie patreizējā enerģijas patēriņa pietiek vismaz ~1000 gadiem, izmantojot brīdera procesu - vismaz 10x ilgāk. Pa to laiku gan jau ko izdomās. Šķiet, ka šajā virzienā arī patreiz iet.


3 Arturs  
0
Ja runājam par pašreizējo, vispārīgo degvielas ekonomiku vai par to tālākā nākotnē, šķiet, mēs esam uz puslīdz viena ceļa. Mans viedoklis iet pa citu ceļu, ja runājam specifiski par motoru degvielu ne pārāk tālā nākotnē.

Tuvākā vai tālākā nakotnē viegli pieejamie naftas (un gāzes) avoti būs izsmelti un nafta neizbēgami kļūs dārgāka. Globālas sasilšanas apsvērumi nopietni ierobežos akmeņoglu izmantošanu. Atomenerģiju arvien plašāk izmantos siltuma un elektrības ražosanai, bet motoru degvielas iegūšanai arvien nozīmīgaks avots būs augos uzkrātā saules enerģija. Protams, būs arī citādas enerģijas izmatošana satiksmē un transportā, piem., ūdeņradis vai baterijas ar atomtsacijās ražotu elektrību. Bet vajadzība pēc šķidrās degvielas nebeigsies vēl 100 un vairāk gadu.

Naftas avoti pasaulē ir polītiski kontrolēti un motīvi degvielas iegūšanai no augiem šinī brīdī arī ir vairāk polītiski nekā ekonomiski. Netto enerģijas ieguvums no biodegvielas ir niecīgs, tās īpatsvars tirgū nepārsniedz pāris %, bet tā, pirmkārt, dod darbu un maizi pašu cilvēkiem, otrkārt, palīdz kontrolēt naftas cenas pasaules tirgos. Galvenais arguments pret biodegvielu ir pārtikas produktu izmantošana tās ražošanai. Tas un piemērotu platību trūkums neļauj biodegvielas ražošanai izvērsties plašāk.

Neapšaubīts ir uzskats, ka pārtikā nelietotajā augu daļā ir vairāk enerģijas nekā lietotajā. Tāpat, pārtikā nelietotajos augos – kokos, krūmos, niedrās, zālē un aļģēs. Problēma tikai tāda, ka trūkst tehnoloģiju to fermentēšanai vai citādai pārstrādāšanai šķidrā degvielā.

Kas nebija iespējams vakar, būs iespējams rīt. Notiekošais intensīvais darbs šīs problēmas risināšanā nav bez reāla ekonomiska aprēķina. Neredzu iemesla, kadēļ arī latvieši nevarētu tanī piedalīities.


4 Arturs  
0
Atgriežoties pie temata, koksnes atstāšana mežā mēslojumam ir vājš argumnets. 3/4 tik un tā izved ārā.

Ja koksne noder ķīmiskajai rūpniecībai, jo labāk. Arī naftu būtu lietderīgāk izmantot ka rūpniecības izejvielu.

"Kad tās vairs nebūs - koki nebūs glābiņš" - Ne jau koki vien. Saules energijas nepārtrauktais uzkrājums augu valstī ir ļoti liels; cilvēkiem jāmācās to labāk izmantot.


5 ?  
0
Augi asimilē ļoti nelielu daļu saules enerģijas, precīzi momentā neatceros, bet runa iet par procenta simtdaļām vai tūkstošdaļām. Tad jau tieša pārveidošana ir perspektīvāka, kaut patreiz tik dārga, ka atmaksājas tikai tur, kur nekas cits nav pieejams. Fosilajos ogļūdeņražos uzkrāti simtu Mgadu rezultāti, tos mēs bez problēmām nosvilinam dažos simtos gadu, miljons reižu ātrāk, nekā tie uzkrājas.

Augu atlikumi izmantošanas problēma manuprāt nav tehnoloģiju trūkumā, bet gan mazajā lietderības koeficientā - jāiegulda apjomīgs darbs, lai iegūtu nelielu enerģijas daudzumu. Un vēl iekš tā, ka šos atlikumus transportējot, ātri vien dabūjam negatīvu enerģijas bilanci.

Biodegvielas ražošana dod vien "darba un maizes pašu cilvēkiem" ilūziju, jo ir jāsubsidē - ja šie pašu cilvēki ražotu ko sakarīgāku, rezultāti būtu daudz pievilcīgāki. Problēma ir cilvēku negribēšana mainīt dzīves veidu, politiķi populistisku apsvērumu dēļ labāk iziet uz subsidēšanu nekā radikālu saimniecības struktūras maiņu. Mums tas nozīmētu 3/4 pašreizējo lauku iedzīvotāju pārvietošanu uz pilsētām un iesaistīšanu rūpnieciskā ražošanā. Un neredzu citu iespēju, kā vien akceptēt netīras, citu negribētas ražotnes, vienīgā alternatīva ir masveida emigrācija. Jo nav te ko darīt patreizējam iedzīvotāju daudzumam.

Bet motoru degvielu vieglāk un gala rezultātā arī tīrāk sintezēt no H2O un CO2, jeb hidrogenējot ogles, kuru pasaulē ir daudz. Izskatās, ka tas ir labāks variants par daudzināto ūdeņradi. Un arī par akumulatoriem. Nemaz nerunājot par visas pasaules apsēšanu ar monokultūrām.


6 Arturs  
0
Ir dažādi veidi, kā absorbēto saules energiju aprēķināt un izteikt procentos. Bet no tās radiācijas, ko uztver lapas, vairāki procenti pārvēršas ķīmiskajā energijā. Koeficients ir relātīvi mazs kokiem (<1%), lielāks zālei/labībai (ap 2%) un vēl lielāks bambusa vai cukurniedrām, laikam, arī aļgēm (4%).
Bet, uzkrātais daudzums ir liels, tā kā gudras galvas tur sakata nozīmīgu izmantojamās energijas avotu nākotnē.

Ar ieguldīto darbu, vēl lielāka problēma ir attiecībā uz kultūraugiem. Energijas ieguvums ir niecīgs, tomēr Eiropa un Amerika to dara, kā jau teicu, vairāk polītisku apsvērumu dēļ. Ilūzija - varbūt šinī brīdī, bet tehnologiskā attīstība notiek aprēķinātām nākotnes vajadzībām. Cellulozes fermentēšana tanī ir nopietns darba lauks.

Ar šķidro degvielu sintēzi no oglēm ir tā, ka tā prasa daļas C pārvēršanu par CO2 jau sākumā. Cik zinu, to plaši izmanto D-Āfrikā. Amerikā eksperimentē ar ogļu pārvēršanu CO gāzē, ko tad dedzina turbīnās. Protams, elektrības ražošanai, ne transportam.

Ūdeņradis un akumulatori transportā būs nozīmīgi tikai tad, kad elektrības iegūšanai plašāk izmantos atomenergiju.


7 ?  
0
Artur,

Par fotosintēzi tev taisnība - efektivitāte tipiski grozās ap procentu. Bet tik un tā, stipri mazāka kā Saules gaismas tiešai pārveidošanai. Nedomāju, ka jebkad augu izcelsmes degviela kļūs par ko vairāk, kā izteikti vietēju, tikai maza mēroga procesiem piemērotu kurināmo.


8 Arturs  
0
Saules energijas tiešai izmantošanai ir lielāks lietderības koeficients, bet vajadzīgs daudz lielāks kapitālieguldījums. Nesen Kalifornijā sāka darboties divas spēkstacijas (400-600MW ?), viena ar siltuma koncentrēšanu ar spoguļiem, otra ar fotošūnām. Tādām noteikti ir potenciāls nākotnē. Tikai, šķidro degvielu ar tām vēl nav iespējams ražot. Vairākas kompānijas (ieskaitot Shell) intensīvi strādā pie dīzeļdegvielas iegūšanas no aļgēm, laikam, taču, ar aprēķinu.

9 ?  
0
Gan jau dzīve rādīs, kura tehnoloģija labāka. Es tikai gribu teikt, ka patreiz aizgūtnēm mesties šajās, nerentablajās un neatstrādātajās tehnoloģijās, nav nekāda pamata. Fosilie kurināmie vēl vairākus gadu desmitus būs visracionālākie. Bet pašas tehnoloģijas attīstīt gan varētu - ja vien šo procesu kāds finansētu...

Vārds *:
Email *:
Kods *:
Meklēšana / Поиск
Kategorijas /Категории
Amatniecība un radošs darbs [20]
Latvijas lauksamniecība [217]
Ziņas par zemnieku saimniecībām, lopkopību, zvejniecību, zivsaimniecībām, bīškopjiem, zveraudzētājiem utml.
Pārtikas un dzerienu ražotāji [126]
Mežsaimniecība un kokapstrāde [48]
Mežu apsaimniekošana, kokmateriālu izgatavošana, mēbeļu ražotāji
Metālapstrāde un mašīnbūve [87]
Ķīmijas rūpniecība [61]
Metalurģija, gumijas, plastmasas, kosmētikas, būvmateriālu rāžotāji, stiklašķiedras un eļļas izgatavošana
Tekstīlrūpniecība [26]
Audumu, drēbju un veļas ražotāji
Citu produktu ražošana [35]
Uzņēmējdarbība [104]
Aktualitātes uzņēmējdarbības jomā, kas varētu būt interesantas latvijas ražotājiem un zemniekiem
Konkurētspējas uzlabošana [43]
Jaunās tehnoloģijas un interesantas idejas [93]
Ziņas par jaunām tehnoloģijām, atklājumi, tehnoloģu attistība, biznesa idejas
Būvniecība [65]
Enerģetika [69]
Elektroenergijas un siltumenerģijas cenas, saules un vēja enerģija, koģenerācijas stācijas, kurināmā ražošana
Degviela [22]
Degvielas un biodegvielas ražotāji, naftas ieguve, degvielas cenas
Valsts vīri [35]
Valsts amatpersonu paziņojumi vai ar tiem saistītas ziņas
Par Latvijas ekonomiku pirms gada [2]
Dažreiz ir vērts ieskatīties pagatne, toreiz tās bija ziņas, tagad - vēsture
Ekonomiskā krīze pasaulē [15]
Latvija nav vienīga valsts, kurā ir jūtama krīze, ziņas par ekonomiskās krīzes izpausmi ārpus Latvijas
Darba ziņas un izglītība [54]
Kalendārs / Календарь
«  Marts 2009  »
PrOTCPkSSv
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
Arhīvs / Архив