Piektdiena, 17.05.2024, 10:48Sveicināti Гость | RSS
Portāls "VIENS" Latvijas ražotāju atbalsts
Ieejas forma
Izvēlne / Меню
Tēmas / Темы
Aptauja / Опрос
Оцените мой сайт
Atbilžu kopskaits: 17
Statistika / Статистика
Sākums » 2009 » Aprīlis » 7 » Kristovskis: Rīgas nākotne ir «gudra ražošana»
Kristovskis: Rīgas nākotne ir «gudra ražošana»
22:12
Eiropas Parlamenta deputāts Ģirts Valdis Kristovskis uzskata, ka Rīgas nākotne ir «gudra ražošana» un Rīga ir spējīga radīt gan «jaunu VEF», gan pati varēja izstrādāt e-talonu, kurš veiksmīgi darbotos. Lai apzinātu iespējas attīstīt zinātnē balstītu ražošanu un produktus ar augstu pievienoto vērtību, Kristovskis šonedēļ tiekas ar Rīgas industriāli tehnoloģisko parku vadītājiem, portālam «Apollo» pavēstīja partijas «Pilsoniskā savienība» pārstāve Dace Balode.

«Rīgai atkal ir jākļūst par modernas ražošanas pilsētu. Rīgas nākotne nevar būt lētais tūrisms un lētais darbaspēks. Mēs esam spējīgi atjaunot VEF tradīcijas un pasaulslavenajam «Minox» līdzvērtīgus zīmolus. Galu galā mēs paši esam spējīgi izstrādāt savu e-talonu — tā izstrādāšanu varēja uzticēt Latvijas speciālistiem, taču pašreizējā Rīgas Dome to par nesamērīgi augstu cenu iepirka ārzemēs. Šāda Latvijas intelektuālā potenciāla neizmantošana ir tuvredzīga bezkaunība,» saka Kristovskis.

Pēc tikšanās ar tehnoloģisko parku vadītājiem Elitu Moiseju un Jāni Stabulnieku Kristovskis atzina, ka Rīgas līdzšinējo vadību nav interesējušas inovācijas, bet gan pašvaldības iepirkumu sadalīšana savējiem vai klaja izšķērdība, kur, visticamāk, bijusi iespēja iedzīvoties arī pašiem. Kristovskis uzsver, ka viņa vadībā Rīgas pilsēta atbalstīs modernas ražošanas attīstību.

«Centrāltirgus un krāvēju darbs vien mums izaugsmi nenesīs. Tālredzīga pilsētplānošana, skaidri lēmumi un aktīva investoru piesaiste radīs tūkstošiem darba vietu inovatīvā ražošanā, nevis ārvalstnieku apkalpošanā. Tā ir galvenā atšķirība starp manu un Šlesera programmu Rīgai,» norāda Kristovskis.

«Manas prioritātes ir mašīnbūve un elektronika, ķīmija un farmācija, transports un loģistika, nevis tirgošanās un izklaides.»

Tehnoloģiskie centri, industriālie parki, jaunrades centri un biznesa inkubatori sevi ir apliecinājuši daudzviet pasaulē. Tie dod iespēju racionāli izmantot līdzekļus, stimulēt ražošanas uzņēmumu darbību. Diemžēl līdzšinējā pilsēta vadība devusi tikai solījumus, industriālie parki ir mazattīstīti un ekonomiskās lejupslīdes situācijā — apdraudēti.

«Rīgas Dome mums ir kā nepieejams mūris,» tā pašreizējo situāciju raksturo Latvijas lielākā industriālo parku attīstītāja «NP Properties» vadītāja Elita Moiseja. Viņa uzskata, ka industriālajiem parkiem būtu jānosaka īpašs juridiskais statuss un jāpiemēro īpašuma nodokļu atlaides, kā arī jāparedz īpaši pasākumi ES fondu apguvei.

Latvijas Tehnoloģijas centra (LTC) vadītājs Jānis Stabulnieks uzsver, ka problēma ir apstāklī, ka valstī nav vienotas inovatīvās uzņēmējdarbības veicināšanas sistēmas. Ir pieņemti vairāki normatīvie akti, kas faktiski ir lieguši Eiropas finansējuma pieeju Rīgā un Rīgas rajonā. LTC katru mēnesi esot spiests atteikt sadarbību vairākām firmām, kas meklē iespējas realizēt savas idejas par konkurētspējīgu produktu radīšanu.

Latvijas Tehnoloģiskais centrs darbojas kopš 1993. gada, un viens no tā dibinātājiem ir arī Rīgas Dome, kas neizrāda par šo centru interesi. Arī valstiska līmeņa atbalsts vairs netiek nodrošināts.

«NP Properties» darbojas astoņi industriālie parki sešās Latvijas pilsētās ar kopējo platību 156 ha. No astoņiem parkiem aktīva darbība notiek tikai četros. Kopā «NP Properties» industriālajos parkos darbojas 126 uzņēmumi, no kuriem 80% ir ražotāji, lielākā daļa uzņēmumu — ar vietējo kapitālu. Kopā šajos parkos ir nodarbināti aptuveni 2000 darbinieku.

«Apollo», redakcija@apollo.lv / 7. aprīlis (2009)

Kategorija: Valsts vīri | Skatījumu skaits: 578 | Pievienoja: viens
Komentāru kopskaits: 0
Vārds *:
Email *:
Kods *:
Meklēšana / Поиск
Kategorijas /Категории
Amatniecība un radošs darbs [20]
Latvijas lauksamniecība [217]
Ziņas par zemnieku saimniecībām, lopkopību, zvejniecību, zivsaimniecībām, bīškopjiem, zveraudzētājiem utml.
Pārtikas un dzerienu ražotāji [126]
Mežsaimniecība un kokapstrāde [48]
Mežu apsaimniekošana, kokmateriālu izgatavošana, mēbeļu ražotāji
Metālapstrāde un mašīnbūve [87]
Ķīmijas rūpniecība [61]
Metalurģija, gumijas, plastmasas, kosmētikas, būvmateriālu rāžotāji, stiklašķiedras un eļļas izgatavošana
Tekstīlrūpniecība [26]
Audumu, drēbju un veļas ražotāji
Citu produktu ražošana [35]
Uzņēmējdarbība [104]
Aktualitātes uzņēmējdarbības jomā, kas varētu būt interesantas latvijas ražotājiem un zemniekiem
Konkurētspējas uzlabošana [43]
Jaunās tehnoloģijas un interesantas idejas [93]
Ziņas par jaunām tehnoloģijām, atklājumi, tehnoloģu attistība, biznesa idejas
Būvniecība [65]
Enerģetika [69]
Elektroenergijas un siltumenerģijas cenas, saules un vēja enerģija, koģenerācijas stācijas, kurināmā ražošana
Degviela [22]
Degvielas un biodegvielas ražotāji, naftas ieguve, degvielas cenas
Valsts vīri [35]
Valsts amatpersonu paziņojumi vai ar tiem saistītas ziņas
Par Latvijas ekonomiku pirms gada [2]
Dažreiz ir vērts ieskatīties pagatne, toreiz tās bija ziņas, tagad - vēsture
Ekonomiskā krīze pasaulē [15]
Latvija nav vienīga valsts, kurā ir jūtama krīze, ziņas par ekonomiskās krīzes izpausmi ārpus Latvijas
Darba ziņas un izglītība [54]
Kalendārs / Календарь
«  Aprīlis 2009  »
PrOTCPkSSv
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930
Arhīvs / Архив