Piektdiena, 17.05.2024, 10:47Sveicināti Гость | RSS
Portāls "VIENS" Latvijas ražotāju atbalsts
Ieejas forma
Izvēlne / Меню
Tēmas / Темы
Aptauja / Опрос
Vai Jūsu darbs atbilst Jūsu izglītībai
Atbilžu kopskaits: 21
Statistika / Статистика
Sākums » 2009 » Augusts » 14 » Izstrādāti vienkāršoti nosacījumi ielu tirdzniecības, gadatirgu un izbraukuma tirdzniecības, tirgu un autoveikalu tirdzniecības organizēšana
Izstrādāti vienkāršoti nosacījumi ielu tirdzniecības, gadatirgu un izbraukuma tirdzniecības, tirgu un autoveikalu tirdzniecības organizēšana
18:23
Ekonomikas ministrija izstrādājusi un šodien, 13.augustā, starpinstitūciju saskaņošanai nodevusi jaunu ielu tirdzniecības, gadatirgu un izbraukuma tirdzniecības, tirgu un autoveikalu tirdzniecības organizēšanas kārtību – MK noteikumu projektu „Noteikumi par tirdzniecības organizēšanas kārtību ar pašvaldību saskaņojamos tirdzniecības veidos”.

Jaunā kārtība tirdzniecības organizēšanai būtiski atvieglos šobrīd spēkā esošos tirdzniecības nosacījumus publiskās vietās, tādējādi samazinot administratīvo slogu komersantiem un sekmējot konkurences veidošanos, kas savukārt sekmēs komersantu izmaksu un preču cenu samazināšanos.

Jaunā kārtība būtiski atvieglos procedūru pašvaldības atļaujas saņemšanai preču pārdošanai ielu tirdzniecībā, gadatirgū un izbraukuma tirdzniecības vietās un pat nosaka gadījumus, kad šāda atļauja vispār nebūs nepieciešama:

  1. vairs nebūs nepieciešams saņemt saskaņojumu no Pārtikas un veterinārā dienesta u.c. valsts institūcijām pirms došanās uz pašvaldību atļaujas saņemšanai;
  2. ir noteikti maksimāli īsi termiņi pieteikuma izskatīšanai un atļaujas izsniegšanai (piemēram, ielu tirdzniecībā pieteikums izskatāms un tirdzniecības atļauja izsniedzama ne ilgāk kā 3 darba dienu laikā, izbraukuma tirdzniecībā - 1 darba dienas laikā);
  3. ja attiecīgā tirdzniecības veida darbību nodrošina organizators, tad tirdzniecības dalībniekam pašvaldības atļauja tirdzniecībai publiskā vietā vispār nebūs nepieciešama!

Atšķirībā no līdzšinējā tirdzniecības regulējuma, jaunajā MK noteikumu projektā ir noteikta arī t.s. „zemnieku tirdziņu” organizēšanas kārtība ielu tirdzniecībā; kā arī paplašināts realizējamo preču sortiments ielu tirdzniecības vietā, tādējādi sekmējot fiziskām personām un zemnieku saimniecībām pašu audzētās, iegūtās vai ražotās produkcijas realizāciju gala patērētājiem publiskā vietā.

Vienlaikus ir radīta iespēja privātpersonai iekārtot ielu tirdzniecības vietu uz privātīpašumā esošas zemes publiskā vietā, kā arī realizēt preces šajā vietā saskaņā ar šajos noteikumos noteikto kārtību.

Tāpat ir atviegloti noteikumi autoveikalu darbībai, piemēram, atcelti vispārējie preču sortimenta ierobežojumi; paplašinātas autoveikalu darbības iespējas, atceļot ierobežojumus realizēt preces tikai tādās lauku apdzīvotajās vietās, kurās nav stacionāru veikalu; kā arī vairs nebūs jāiet uz Ceļu satiksmes drošības direkciju, lai izdarītu atzīmi „Autoveikals”. Ekonomikas ministrija uzskata, ka šie atvieglojumi sekmēs plašākas konkurences veidošanos, kas ir īpaši būtiski lauku apvidos, kur cilvēku pirktspēja ir zemāka un veikalu pieejamība daudz mazāka.

MK noteikumos iekļauta arī vienkāršāka kārtība tirgus darbībai, tai skaitā atcelts tirdzniecības veidu iedalījums tirgos (pārtikas, nepārtikas un jaukta tipa tirgu iedalījums); kā arī atcelts liegums piešķirt jaukta tipa tirgus statusu jaunizveidotajiem tirgiem.

Tāpat MK noteikumu projektā ir paredzētas tiesības pašvaldībām noteikt tirdzniecības organizēšanas kārtību preču pārdošanai publiskajā vietā ārpus šajos noteikumos minētajiem tirdzniecības veidiem (ārpus ielu tirdzniecības, gadatirgiem un izbraukuma tirdzniecības, tirgiem un tirdzniecības no autoveikaliem).

Ministru kabineta noteikumu projektu „Noteikumi par tirdzniecības organizēšanas kārtību ar pašvaldību saskaņojamos tirdzniecības veidos” Ekonomikas ministrija izstrādāja ciešā sadarbībā ar sociālajiem partneriem, tai skaitā Latvijas Tirgotāju asociācijas, Latvijas Pašvaldību savienības, biedrības “Zemnieku Saeima”, biedrības “Slow Food Rīga” un Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padomes pārstāvjiem.

Ar Ministru kabineta noteikumu projektu „Noteikumi par tirdzniecības organizēšanas kārtību ar pašvaldību saskaņojamos tirdzniecības veidos” detalizēti var iepazīties MK mājas lapā internetā – http://www.mk.gov.lv/lv/mk/tap/?pid=40139178.

Līdz ar jauno MK noteikumu pieņemšanu, spēku zaudēs Ministru kabineta 1998.gada 6.oktobra noteikumos Nr.388 „Noteikumi par tirdzniecības kārtību tirgos, gadatirgos, ielu tirdzniecības vietās un izbraukumos” un Ministru kabineta 1996. gada 28. maija noteikumos Nr. 188 “Kārtība, kādā lauku apvidos darbojas pārvietojamie mazumtirdzniecības punkti, kuros nav kases aparāti”.

Savukārt, pašvaldībām saistošie noteikumi jāizdod līdz 2009.gada 31.decembrim; līdz pašvaldības saistošo noteikumu spēkā stāšanās dienai piemērojami Ministru kabineta 1998.gada 6.oktobra noteikumi Nr.388 „Noteikumi par tirdzniecības kārtību tirgos, gadatirgos, ielu tirdzniecības vietās un izbraukumos”, ciktāl tie nav pretrunā ar šiem noteikumiem.

Informāciju sagatavoja:

Evita Urpena
EM Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja

 

Avots: Lakuga.lv  / 13.08.2009

Kategorija: Uzņēmējdarbība | Skatījumu skaits: 990 | Pievienoja: viens
Komentāru kopskaits: 0
Vārds *:
Email *:
Kods *:
Meklēšana / Поиск
Kategorijas /Категории
Amatniecība un radošs darbs [20]
Latvijas lauksamniecība [217]
Ziņas par zemnieku saimniecībām, lopkopību, zvejniecību, zivsaimniecībām, bīškopjiem, zveraudzētājiem utml.
Pārtikas un dzerienu ražotāji [126]
Mežsaimniecība un kokapstrāde [48]
Mežu apsaimniekošana, kokmateriālu izgatavošana, mēbeļu ražotāji
Metālapstrāde un mašīnbūve [87]
Ķīmijas rūpniecība [61]
Metalurģija, gumijas, plastmasas, kosmētikas, būvmateriālu rāžotāji, stiklašķiedras un eļļas izgatavošana
Tekstīlrūpniecība [26]
Audumu, drēbju un veļas ražotāji
Citu produktu ražošana [35]
Uzņēmējdarbība [104]
Aktualitātes uzņēmējdarbības jomā, kas varētu būt interesantas latvijas ražotājiem un zemniekiem
Konkurētspējas uzlabošana [43]
Jaunās tehnoloģijas un interesantas idejas [93]
Ziņas par jaunām tehnoloģijām, atklājumi, tehnoloģu attistība, biznesa idejas
Būvniecība [65]
Enerģetika [69]
Elektroenergijas un siltumenerģijas cenas, saules un vēja enerģija, koģenerācijas stācijas, kurināmā ražošana
Degviela [22]
Degvielas un biodegvielas ražotāji, naftas ieguve, degvielas cenas
Valsts vīri [35]
Valsts amatpersonu paziņojumi vai ar tiem saistītas ziņas
Par Latvijas ekonomiku pirms gada [2]
Dažreiz ir vērts ieskatīties pagatne, toreiz tās bija ziņas, tagad - vēsture
Ekonomiskā krīze pasaulē [15]
Latvija nav vienīga valsts, kurā ir jūtama krīze, ziņas par ekonomiskās krīzes izpausmi ārpus Latvijas
Darba ziņas un izglītība [54]
Kalendārs / Календарь
«  Augusts 2009  »
PrOTCPkSSv
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
Arhīvs / Архив