Investējot
400 000 latu, vietējais saldumu ražotājs Skrīveru saldumi atjaunojis ražotni,
iegādājies modernas iekārtas, sakārtojis apkārtni un izveidojis Saldumu
darbnīcu. Neskatoties uz ekonomisko situāciju valstī, pērn uzņēmuma īpašnieki –
Iveta un Normunds Audziši – nolēma, ka uzņēmums ir jāmodernizē
"Bijām priecīgi, kad
saņēmām bankas atbalstu un varējām investēt līdzekļus rūpnīcas rekonstrukcijā,
tādējādi būtiski palielinot ražošanas apjomus. Jau šobrīd esam sapratuši, ka
investīcijas atmaksāsies, jo Skrīveru saldumu produkcijai ir liela piekrišana
ne tikai Latvijā, bet arī aiz tās robežām," stāstīja N. Audzišs.
Šobrīd uzņēmums eksportē
savu produkciju uz Lietuvu, Vāciju, Grieķiju, Angliju un Krieviju. Savulaik
Skrīveri uz Krieviju sūtīja 600 tonnas Gotiņu gadā. "Šobrīd atkal
cenšamies iekarot Krievijas tirgu," atzinās N. Audzišs.
SIA Skrīveru saldumi dibināta 1998. gadā, taču konfektes Gotiņa šajā vietā
tiek gatavotas jau kopš 1957. gada. Kopš tiem laikiem mainījies daudz kas –
ražošana notiek gaišās atjaunotās telpās, konfekšu masai tiek pievienoti
rieksti, sukādes, dzērvenes, saulespuķu sēkliņas un citi gardumi, lai padarītu
tās dažādākas. Taču atsevišķas lietas nav mainījušās. Tāpat kā pirms 50 gadiem,
Gotiņu ražošana joprojām ir roku darbs – tās tiek vārītas no piena un cukura,
dzesētas speciālās vannās un ar rokām ietītas papīriņos. Viena strādniece dienā ietin vairāk nekā 100
kilogramu konfekšu, raksta NRA.lv
"Ražošanu neesam
automatizējuši apzināti, jo, tiklīdz roku darbu aizvieto mašīnas, tā Gotiņas
ātri sacukurojas un zaudē savu vijīgumu," profesionālo noslēpumu atklāj N.
Audzišs.
Savukārt, gatavojot Gotiņas
klasiskā veidā, tās nezaudē staipīgumu divas trīs nedēļas. Pēc tam tās
pakāpeniski sāk sacietēt. Pēc aptuveni pusotra mēneša to viducis vēl ir vijīgs,
bet maliņas jau sacukurojušās. Vairākums patērētāju dod priekšroku staipīgām
Gotiņām, tomēr aptuveni viena piektā daļa pircēju par gardākām atzīst jau
sacietējušas konfektes. Vispopulārākās ir Klasiskās Gotiņas, tām seko Gotiņas
ar lazdu riekstiem un dzērvenēm.
Līdzās jau par klasiku
kļuvušajām Gotiņām Skrīveros top arī marcipāns un īriss šokolādē. "Uzsākot
Lībekas marcipāna šokolādē ražošanu, tika veikta rūpīga marcipāna masas atlase.
Marcipāna sastāvā ir aptuveni 70% saldo Kalifornijas un rūgto Sīrijas mandeļu,
kas nodrošina īpaši izteiktu marcipāna garšu. No marcipāna masas tiek veidotas
sirsniņas, kas glazētas tumšās šokolādes glazūrā. Īrisa šokolādē ražošanā tika
izstrādāta īpaša receptūra, kas uzlabo īrisa garšas īpašības, un glazēts ar
melno šokolādi tas iegūst jaunu garšas atklājumu. Arī īrisa masa tiek ražota no
pilnpiena un cukura, nepievienojot pārtikas piedevas, nodrošinot to, ka īriss
ir dabisks produkts," stāstīja Iveta Audziša.
Uzņēmums gatavo arī plūmes
un aprikozes šokolādē. Bet pagaidām tās ir nopēkamas vien firmas veikalā
Skrīveros. "Ja šim gardumam būs liela piekrišana, tad to ražosim tik
daudz, lai varētu pārdot arī lielveikalos," bilda I. Audziša.
Kādreiz Skrīveru Gotiņās
varēja atrast tautas dziesmu vārdus, bet šobrīd speciāli mazajiem kārumniekiem
tiek gatavotas Gotiņas Pasaciņas, kuras ir mazāka izmēra un katrā konfekšu pakā
ir ievietota pasaciņa, ko vecāki var izlasīt savai atvasei pirms miedziņa.
Autors:
Ilze Šteinfelde / NRA.lv / 24. augusts 2009
|