Piektdiena, 17.05.2024, 13:01Sveicināti Гость | RSS
Portāls "VIENS" Latvijas ražotāju atbalsts
Ieejas forma
Izvēlne / Меню
Tēmas / Темы
Aptauja / Опрос
Оцените мой сайт
Atbilžu kopskaits: 17
Statistika / Статистика
Sākums » 2009 » Augusts » 24 » “Skrīveru saldumi” modernizē Gotiņu ražotni
“Skrīveru saldumi” modernizē Gotiņu ražotni
18:08
Investējot 400 000 latu, vietējais saldumu ražotājs Skrīveru saldumi atjaunojis ražotni, iegādājies modernas iekārtas, sakārtojis apkārtni un izveidojis Saldumu darbnīcu. Neskatoties uz ekonomisko situāciju valstī, pērn uzņēmuma īpašnieki – Iveta un Normunds Audziši – nolēma, ka uzņēmums ir jāmodernizē

"Bijām priecīgi, kad saņēmām bankas atbalstu un varējām investēt līdzekļus rūpnīcas rekonstrukcijā, tādējādi būtiski palielinot ražošanas apjomus. Jau šobrīd esam sapratuši, ka investīcijas atmaksāsies, jo Skrīveru saldumu produkcijai ir liela piekrišana ne tikai Latvijā, bet arī aiz tās robežām," stāstīja N. Audzišs.

Šobrīd uzņēmums eksportē savu produkciju uz Lietuvu, Vāciju, Grieķiju, Angliju un Krieviju. Savulaik Skrīveri uz Krieviju sūtīja 600 tonnas Gotiņu gadā. "Šobrīd atkal cenšamies iekarot Krievijas tirgu," atzinās N. Audzišs.

SIA Skrīveru saldumi dibināta 1998. gadā, taču konfektes Gotiņa šajā vietā tiek gatavotas jau kopš 1957. gada. Kopš tiem laikiem mainījies daudz kas – ražošana notiek gaišās atjaunotās telpās, konfekšu masai tiek pievienoti rieksti, sukādes, dzērvenes, saulespuķu sēkliņas un citi gardumi, lai padarītu tās dažādākas. Taču atsevišķas lietas nav mainījušās. Tāpat kā pirms 50 gadiem, Gotiņu ražošana joprojām ir roku darbs – tās tiek vārītas no piena un cukura, dzesētas speciālās vannās un ar rokām ietītas papīriņos. Viena strādniece dienā ietin vairāk nekā 100 kilogramu konfekšu, raksta NRA.lv

"Ražošanu neesam automatizējuši apzināti, jo, tiklīdz roku darbu aizvieto mašīnas, tā Gotiņas ātri sacukurojas un zaudē savu vijīgumu," profesionālo noslēpumu atklāj N. Audzišs.

Savukārt, gatavojot Gotiņas klasiskā veidā, tās nezaudē staipīgumu divas trīs nedēļas. Pēc tam tās pakāpeniski sāk sacietēt. Pēc aptuveni pusotra mēneša to viducis vēl ir vijīgs, bet maliņas jau sacukurojušās. Vairākums patērētāju dod priekšroku staipīgām Gotiņām, tomēr aptuveni viena piektā daļa pircēju par gardākām atzīst jau sacietējušas konfektes. Vispopulārākās ir Klasiskās Gotiņas, tām seko Gotiņas ar lazdu riekstiem un dzērvenēm.

Līdzās jau par klasiku kļuvušajām Gotiņām Skrīveros top arī marcipāns un īriss šokolādē. "Uzsākot Lībekas marcipāna šokolādē ražošanu, tika veikta rūpīga marcipāna masas atlase. Marcipāna sastāvā ir aptuveni 70% saldo Kalifornijas un rūgto Sīrijas mandeļu, kas nodrošina īpaši izteiktu marcipāna garšu. No marcipāna masas tiek veidotas sirsniņas, kas glazētas tumšās šokolādes glazūrā. Īrisa šokolādē ražošanā tika izstrādāta īpaša receptūra, kas uzlabo īrisa garšas īpašības, un glazēts ar melno šokolādi tas iegūst jaunu garšas atklājumu. Arī īrisa masa tiek ražota no pilnpiena un cukura, nepievienojot pārtikas piedevas, nodrošinot to, ka īriss ir dabisks produkts," stāstīja Iveta Audziša.

Uzņēmums gatavo arī plūmes un aprikozes šokolādē. Bet pagaidām tās ir nopēkamas vien firmas veikalā Skrīveros. "Ja šim gardumam būs liela piekrišana, tad to ražosim tik daudz, lai varētu pārdot arī lielveikalos," bilda I. Audziša.

Kādreiz Skrīveru Gotiņās varēja atrast tautas dziesmu vārdus, bet šobrīd speciāli mazajiem kārumniekiem tiek gatavotas Gotiņas Pasaciņas, kuras ir mazāka izmēra un katrā konfekšu pakā ir ievietota pasaciņa, ko vecāki var izlasīt savai atvasei pirms miedziņa.

Autors: Ilze Šteinfelde / NRA.lv / 24. augusts 2009

Kategorija: Pārtikas un dzerienu ražotāji | Skatījumu skaits: 802 | Pievienoja: viens
Komentāru kopskaits: 0
Vārds *:
Email *:
Kods *:
Meklēšana / Поиск
Kategorijas /Категории
Amatniecība un radošs darbs [20]
Latvijas lauksamniecība [217]
Ziņas par zemnieku saimniecībām, lopkopību, zvejniecību, zivsaimniecībām, bīškopjiem, zveraudzētājiem utml.
Pārtikas un dzerienu ražotāji [126]
Mežsaimniecība un kokapstrāde [48]
Mežu apsaimniekošana, kokmateriālu izgatavošana, mēbeļu ražotāji
Metālapstrāde un mašīnbūve [87]
Ķīmijas rūpniecība [61]
Metalurģija, gumijas, plastmasas, kosmētikas, būvmateriālu rāžotāji, stiklašķiedras un eļļas izgatavošana
Tekstīlrūpniecība [26]
Audumu, drēbju un veļas ražotāji
Citu produktu ražošana [35]
Uzņēmējdarbība [104]
Aktualitātes uzņēmējdarbības jomā, kas varētu būt interesantas latvijas ražotājiem un zemniekiem
Konkurētspējas uzlabošana [43]
Jaunās tehnoloģijas un interesantas idejas [93]
Ziņas par jaunām tehnoloģijām, atklājumi, tehnoloģu attistība, biznesa idejas
Būvniecība [65]
Enerģetika [69]
Elektroenergijas un siltumenerģijas cenas, saules un vēja enerģija, koģenerācijas stācijas, kurināmā ražošana
Degviela [22]
Degvielas un biodegvielas ražotāji, naftas ieguve, degvielas cenas
Valsts vīri [35]
Valsts amatpersonu paziņojumi vai ar tiem saistītas ziņas
Par Latvijas ekonomiku pirms gada [2]
Dažreiz ir vērts ieskatīties pagatne, toreiz tās bija ziņas, tagad - vēsture
Ekonomiskā krīze pasaulē [15]
Latvija nav vienīga valsts, kurā ir jūtama krīze, ziņas par ekonomiskās krīzes izpausmi ārpus Latvijas
Darba ziņas un izglītība [54]
Kalendārs / Календарь
«  Augusts 2009  »
PrOTCPkSSv
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
Arhīvs / Архив