Piektdiena, 17.05.2024, 09:46Sveicināti Гость | RSS
Portāls "VIENS" Latvijas ražotāju atbalsts
Ieejas forma
Izvēlne / Меню
Tēmas / Темы
Aptauja / Опрос
Vai Jūsu darbs atbilst Jūsu izglītībai
Atbilžu kopskaits: 21
Statistika / Статистика
Sākums » 2011 » Decembris » 14 » Amatnieki un mājražotāji dibina kontaktus
Amatnieki un mājražotāji dibina kontaktus
16:59

Zemgales reģiona Kompetenču attīstības centra (ZRKAC) Lielajā zālē notika amatnieku un mājražotāju kontaktbirža. Pasākumā kuplā skaitā piedalījās amatnieki, rokdarbnieki, mājražotāji, izejmateriālu tirgotāji un piegādātāji, kā arī zinātnieki, kuri vēlas sadarboties ar amatniekiem, pašvaldību darbinieki, kas vēlas atbalstīt savus amatniekus un potenciālie Jelgavas suvenīru un amatniecības izstrādājumu tirgotāji: Iveta Krūklīte – ādas plastika, Māris Braža – rotkalis, Jānis Nagliņš – ādas un kažokādas izstrādajumi, Ivanda Spulle-Meiere – grafika, apgleznots stikls, Taiga Šķilte un Līga Mendele – aušana, adīšana u.c.

Semināra pirmajā daļā tika spriests, kuri vietējo amatnieku un mājražotāju darbi ir tirgū pieprasīti un gaidīti. Savā pirmā gada darba pieredzē dalījās Jelgavas reģionālā tūrisma centra Tūrisma informācijas nodaļas vadītāja Vita Kindereviča, kura akcentēja, ka vispieprasītākie ir suvenīri ar Jelgavas simboliku cenā no viena līdz pieciem latiem.

Ir pieprasījums pēc autentiska adījuma Zemgales zeķēm, ēdamām lietām ar Jelgavas simboliku, ziemas tematikas darbiem, suvenīriem ar Jelgavas un Latvijas simboliku. Varētu būt plašāks un vizuāli dažādāks arī jau pieejamo suvenīru klāsts. Tūristi un Sv. Trīsvienības baznīcas torņa apmeklētāji visvairāk iegādājas magnētiņus, pastkartes, nozīmītes un krūzīšu paliktnīšus. Pēc V.Kinderevičas novērojuma, tūristi Jelgavā nav gatavi pirkt lietas, kas ir dārgākas par 45 latiem.

Veikala «DB daba» vadītāja Dace Stūre pastāstīja, ka salonā plašā piedāvājumā pieejami tieši Latvijā tapuši amatniecības izstrādājumi, kas ir praktiski, skaisti un iedvesmojoši. Salona piedāvājumā ir veselīgi pārtikas produkti un Latvijā tapusi ekoloģiski ražota kosmētika gan sievietēm, gan vīriešiem. «Vēl ir brīvas tirgus nišas un gaidām jaunus sadarbības partnerus. Salonā «DB daba» gaidām ikvienu, kas vēlas savus tuviniekus iepriecināt ar oriģinālām un praktiskām lietām. Veikalā var veikt arī pasūtījumus oriģināldarbiem,» sacīja veikala vadītāja.

Salona «Pils putns» stiliste Agnese Lībere prezentējot salonu, kurā strādā, uzsvēra, ka «Pils putns» ir vieta, kur pazūd ikdienas steiga un rodas jaunas idejas. Salona «Pils putns» piedāvājumā ir lietas un dāvanas ar māksliniecisku piesitienu. Šajā gadā ir notikušas arī vairākas izstādes, kas ir labs veids, kā ar savu darbu iepazīstināt jelgavniekus.

Notiek arī pērļošanas, dekupāžas un brošu veidošanas meistarklases. Salons «Pils putns» arī gaida jaunus sadarbības partnerus un māksliniekus, kuri vēlas eksponēt savus darbus. Pēc salona «Pils putns» stilistes novērojuma, tūristus interesē tieši suvenīri ar Latvijas un Jelgavas simboliku, kas ir tirgū pieprasīti. Kā salona jaunums tika minēts Latvijas Bankas izdotās piemiņas un jubilejas monētas. Salonā labi pērk linu un ādas, kā arī neparastas formas keramikas izstrādājumus.

Veikala «Jelgavas daiļrade» pārstāve Baiba Krūmiņa dalījās pieredzē un akcentēja, ka tirgū tiek gaidīti dāvanu maisiņu un interesantu dāvanu kastīšu piedāvātāji. Visi runātāji uzsvēra, ka pircēji izvēlas nevis lētākās, bet kvalitatīvākās preces no zināmiem amatniekiem.

Ar prezentāciju «Vai veidosim vietējo amatnieku izstrādājumu dāvanu grozu?», klātesošajiem pozitīvi atbildēja Jelgavas Pašvaldības Sabiedrisko attiecību sektora pārstāve Baiba Pušinska, kura akcentēja, ka svarīgi ir veidot vienotu pilsētas tēlu.

Pilsētas sadarbības partneriem tiek dāvināti priekšmeti un suvenīri ar Jelgavas simboliku un logotipu, pilsētas krāsās – tumši sarkanā un tumši zilā. Tāpat esot prieks par šogad prezentētajiem Jelgavas īpašajiem ēdieniem - «Hercoga buru» un «Šarlotes skūpstu». Plaši apspēlējams arī moto: «Mēs mīlam Jelgavu!». «Gaidām jaunumu-našķu ar pilsētas simboliku ražotājus,» piebilda B.Pušinska.

Klātesošos ar Zemgales uzņēmumu katalogu - amatniecības atbalstam iepazīstināja Līga Miķelsone, ZRKAC Uzņēmējdarbības atbalsta nodaļas vadītāja. Šis katalogs jau bez maksas pieejams ZRKAC mājaslapā. Tāpat ZRKAC ir gatavs ieviest arī jaunu sadaļu - Amatniecība un mājražošana. Visa informācija ir sakārtota arī pēc alfabēta un ir iespēja interesējošo sameklēt pēc atslēgas vārdiem.

Zemgales plānošanas reģiona pārstāve Linda Šarķe-Fedjajeva informēja par jau pabeigto projektu «Vidus-Baltijas amatniecība», kura gaitā izveidoti un labiekārtoti deviņi amatniecības centri. Ir apstiprināts projekts «Vietējo produktu attīstība», kura realizācija sāksies 2012.gada februārī.

Dienas otrā daļa bija veltīta personīgu kontaktu veidošanai, bet diskusiju galvenā tēma bija, kā radīt inovatīvus izstrādājumus un veiksmīgi tos pārdot. Par suvenīru un stāsta veidošanu bagātajā darba pieredzē dalījās mārketinga eksperte Brigita Stroda.

«Tūrists nepirks lielu, smagu, dārgu suvenīru, bet viņam patīk mazi, viegli, salokāmi, sūtāmi priekšmeti un pieejamā cenā. Patīk rotas un dizaina priekšmeti, apdrukāti audumi dvielīšu un auduma somiņu veidā. Tūristam svarīga ir saikne ar vietu, lai izstrādājumam ir gaume, humors un stāsts. Labi tiek pirktas bērniem domātas preces,» viņa stāstīja.

Savukārt rotkalis Gatis Stapēns akcentēja «Etno stila» aktualitāti mūsdienu amatnieku darbos, kuru pats pārbaudījis praksē, darbojoties ar bērniem Etnogrāfiskajā Brīvdabas muzejā, gatavojot dažādus priekšmetus, sākot no bungām, svilpēm, zvaniņiem, un beizot ar tāšu pinumiem, tomahaukiem, cirvjiem un nažiem.
Diena noslēdzās ar amatnieku darbu apskati, diskusijām, kontaktu un sadarbības tīklu veidošanu.

 

Raksts publicēts: jelgavniekiem.lv / 14.12.2011.
Raksta autors: Solvita Cukere

Kategorija: Amatniecība un radošs darbs | Skatījumu skaits: 679 | Pievienoja: viens | Birkas: rotkalis, amatnieki, Vietējo produktu attīstība
Komentāru kopskaits: 0
Vārds *:
Email *:
Kods *:
Meklēšana / Поиск
Kategorijas /Категории
Amatniecība un radošs darbs [20]
Latvijas lauksamniecība [217]
Ziņas par zemnieku saimniecībām, lopkopību, zvejniecību, zivsaimniecībām, bīškopjiem, zveraudzētājiem utml.
Pārtikas un dzerienu ražotāji [126]
Mežsaimniecība un kokapstrāde [48]
Mežu apsaimniekošana, kokmateriālu izgatavošana, mēbeļu ražotāji
Metālapstrāde un mašīnbūve [87]
Ķīmijas rūpniecība [61]
Metalurģija, gumijas, plastmasas, kosmētikas, būvmateriālu rāžotāji, stiklašķiedras un eļļas izgatavošana
Tekstīlrūpniecība [26]
Audumu, drēbju un veļas ražotāji
Citu produktu ražošana [35]
Uzņēmējdarbība [104]
Aktualitātes uzņēmējdarbības jomā, kas varētu būt interesantas latvijas ražotājiem un zemniekiem
Konkurētspējas uzlabošana [43]
Jaunās tehnoloģijas un interesantas idejas [93]
Ziņas par jaunām tehnoloģijām, atklājumi, tehnoloģu attistība, biznesa idejas
Būvniecība [65]
Enerģetika [69]
Elektroenergijas un siltumenerģijas cenas, saules un vēja enerģija, koģenerācijas stācijas, kurināmā ražošana
Degviela [22]
Degvielas un biodegvielas ražotāji, naftas ieguve, degvielas cenas
Valsts vīri [35]
Valsts amatpersonu paziņojumi vai ar tiem saistītas ziņas
Par Latvijas ekonomiku pirms gada [2]
Dažreiz ir vērts ieskatīties pagatne, toreiz tās bija ziņas, tagad - vēsture
Ekonomiskā krīze pasaulē [15]
Latvija nav vienīga valsts, kurā ir jūtama krīze, ziņas par ekonomiskās krīzes izpausmi ārpus Latvijas
Darba ziņas un izglītība [54]
Kalendārs / Календарь
«  Decembris 2011  »
PrOTCPkSSv
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
Arhīvs / Архив