Madonas novada Mētrienas pagastā
sekmīgi darbojas brāļu Jāņa un Gata Jaško dibināts uzņēmums SIA
"Bimil" – biotehnoloģiju uzņēmums, kas specializējies pārtikas
funkcionālo vielu pētīšanā un ražošanas tehnoloģiju izstrādē.
Izmantojot Jāņa zinātnisko potenciālu un Gata
pieredzi uzņēmējdarbībā, modernu laboratorijas aprīkojumu, ir radīts jauns,
veselību uzlabojošs produkts un izstrādātas tehnoloģijas arī citu inovatīvu
produktu ražošanai. Pirmais jau pazīstams – tas ir uztura bagātinātājs
"Synbutyr", kas uzlabo zarnu trakta darbību, normalizējot procesus
zarnās un atjaunojot mikrofloras līdzsvaru. Tēlaini izsakoties –
"karalauka novēršana vēderā".
Laboratorija un ražotne iekārtota ģimenes dzīvojamās mājas atsevišķā daļā
atbilstoši visiem šādas uzņēmējdarbības noteikumiem.
Labāk mājās
Jānis jau pēc Madonas ģimnāzijas beigšanas sapratis, ka vēlas darboties
zinātnē. Tādēļ studiju laikā LU Bioloģijas fakultātē pētījis dažādus produktus,
kas nepieciešami cilvēka zarnu trakta darbības uzlabošanai un veidoti ar
baktēriju palīdzību – dažādus jogurtus un kefīrus.
2009. gadā abi ar brāli sprieduši: mēģināt sākt kaut ko pašiem Latvijā vai
braukt strādāt uz ārzemēm. "Izlēmām par pirmo variantu, jo mājās vienmēr
labāk," saka Jānis. "Protams, izveidot uzņēmumu, kas pārtikas
ražošanas uzņēmumiem piedāvā veidot jaunus produktus, bija zināms risks, un
gluži kā iecerēts neveicās. Tomēr laboratorija jau bija, zināšanas arī un tapa
mūsu pašu produkts "Synbutyr", kam Latvijā joprojām nav analoga.
Vispār Latvijā nav daudz uzņēmumu, kas nodarbotos ar uztura bagātinātāju
ražošanu, bet tirgus ir diezgan piesātināts. Pārsvarā šīs preces ieved no
ārvalstīm, tās tiek reklamētas un ieteiktas, tomēr produktu ar pierādītu efektu
par iedarbību uz cilvēka organismu ir maz."
Sākot "Synbutyr" izstrādi,
Jānis sācis no otras puses – uz zinātniski pierādītu un pamatotu atklājumu
bāzes radīts jauns, unikāls produkts, ar pilnībā pašu izdomātu recepti. Sastāvu
sīki šeit neanalizējot, var teikt, ka "Synbutyr" darbojas kā vitamīni
labajām baktērijām, veicinot to augšanu un uzlabojot zarnu darbību.
Patlaban Jānis sadarbojas ar Rīgas Stradiņa
universitāti un gastroenterologiem par "Synbutyr" klīniskajiem
pētījumiem un ietekmi uz pacientu veselību: "Ārsti atzīst sastāvu un ir
ieinteresēti vietējā produkta attīstībā, tādēļ esmu gandarīts par šādu
sadarbību. "Synbutyr"
sastāvs ir patentēts Latvijā, bet plānots iegūt arī starptautiskus patentus.
Sākotnēji bijām iecerējuši izmantot vietējās izejvielas, jo, piemēram, inulīnu
var ražot no topinambūriem, ko Latvijā audzē, taču izrādījās, ka šeit iegūst
tikai topinambūru miltus, un tas mūsu prasībām neatbilda. Tādēļ izejvielas ir
importētas."
Tirgus virziens –
pasaule
SIA "Bimil" neplāno būt lielražotāja, taču tieši ar jaunu pārtikas
produktu un to ražošanas tehnoloģiju izstrādi iespējams radīt augstu pievienoto
vērtību gan vietējām vajadzībām, gan eksportam. Patentu pārdošana vai ražošanas
licencēšana valstīm, kur notiek šādu produktu masveida ražošana, var nest
ievērojamu peļņu.
Runājot par nākotni, plāni ir nopietni, varētu teikt nedaudz ambiciozi – iekļūt
Eiropas un pat Amerikas tirgū, pamatojoties uz produkta unikalitāti. Vajadzēs
piesaistīt arī cilvēkus, kuri šāda apjoma biznesā orientējas.
"Lielvalstu
tirgu mēs izvēlējāmies, praktisku motīvu vadīti," skaidro Jānis. "Tur
ir stabila ekonomika, vienota valūta un tāpēc stabilāk varam justies arī mēs kā
ražotāji. Tostarp Amerikā cilvēki noteikti vairāk ir pieraduši pie uztura
bagātinātāju lietošanas nekā Latvijā."
Apsveicot šādu
uzdrīkstēšanos, Jānim jautāju, vai mērķa sasniegšanai tās iekārtas, ar kādām
patlaban ražo "Synbutyr", nav pārāk niecīgas. Nē, te, Mētrienā, pat
sākotnēji neesot domāts par rūpniecisku ražošanu: "Par
"Synbutyr" ražošanu esam runājuši ar vairākām lielajām farmācijas
kompānijām, bet patlaban gatavojamies sadarbībai ar "Olainfarm".
Patlaban notiek tehnisko dokumentu un citu specifisku lietu saskaņošanas
process, jo farmācijas nozarē prasības ir ļoti stingras. Kas attiecas uz
tirdzniecību, tad gan Amerikā, gan Skandināvijas valstīs plānojam mūsu produktu
izplatīt tā saucamajos veselīgo produktu veikaliņos. Latvijā tādi ir retums, tā
ka praktiski nav alternatīvu – vienīgi aptiekas."
"Synbutyr" ražošana gan nav vienīgais, ar ko SIA "Bimil"
nodarbojas. Paralēli Jānis veic jaunu produktu un tehnoloģiju izstrādi dažādiem
pasūtītājiem. Piemēram, nesen saimniecība, kurā audzē šitake sēnes, pasūtījusi
izpētīt, ko no tām var saražot. Piedāvāts šitake ekstrakts. Galarezultāts gan
iznākot ļoti dārgs, taču atšķirībā no importētā ekstrakta šis ir ražots
Latvijā.
Jānis secina, ka uzņēmēji un zemnieki arvien vairāk pievēršas jaunu produktu
radīšanai, nevis mierīgai dzīvei uz veciem lauriem: "Pasaulē arī taču viss
virzās uz tādu pārtiku, kas ir veselīga, bioaktīva un uzlabo cilvēka pašsajūtu.
Jūtam, ka daudzi ir tikuši laukā no krīzes un līdz ar to mūsu pakalpojumi kļūst
vajadzīgi."
Jāņa stiprā puse ir dažādu raudzēta piena produktu pētīšana, kādi Latvijā
mājsaimniecībās sen bijuši zināmi, bet šobrīd nepelnīti aizmirsti. Piemēram,
rūgušpiens, kas raudzēts no svaigpiena un ir nesalīdzināmi vērtīgāks par
jogurtiem, kas iegūti no kultūrām. Šādam rūgušpienam ir spontānais ieraugs, kas
veidojas tajā reģionā, kurā slaukts piens, un varbūt ar laiku kāda zemnieku
saimniecība piedāvās šādu, ar mūsu tehnoloģiju palīdzību izveidotu produktu.
Bitenieki pie brāļiem ir konsultējušies, kā bišu maizi, bišu māšu peru pieniņu
vai propolisu piedāvāt kapsulās vai tabletēs.
"Es jau laikam esmu tāds neglābjams optimists, bet man liekas, ka Latvijai
ar tiem cilvēku resursiem, kas mums ir, ar tām zināšanām, kas nodotas no
paaudzes paaudzē, būtu grēks nekļūt par attīstītu pasaules valsti," secina
Jānis.
Sākt nav vienkārši
Semināros izskan mudinājums, ka "jaunajiem visi ceļi atvērti". Sākot
reāli rīkoties, saņemt palīdzību bijis grūti.
Jānis vispirms uzrunājis Latvijas Investīciju un attīstības aģentūru (LIAA):
"Uzrakstīju
un iesniedzu projektu iekārtu iegādei. Brīdī, kad bija jāsaņem līdzfinansējums
par jau realizētu projektu, sākās visādas atrunas – tad iekārtas par dārgām,
tad mūsu darbošanās neapmierināja, tad apgrozījums nepatika. Protams, ka
ieņēmumu, kamēr produktu izstrādājām, bija mazāk nekā izdevumu.
Vispār
šie iebildumi bija tik dīvaini, ka mēs secinājām – tiek darīts viss
iespējamais, lai Latvijas jaunajam uzņēmējam nevis palīdzēt, bet kavētu
attīstību.
Un tad radās spīts. Nevis atmest visam ar roku, bet pierādīt, ka ļoti ticam
savam pašu radītajam produktam, ka varam izdarīt neatkarīgi no tā, vai kāda
iestāde palīdz vai nepalīdz. Atklāti sakot, finansiālie ieguldījumi ir lieli un
tādēļ jāpateicas gan visai ģimenei, gan līdzīpašniekiem, jo reizēm bija
nopietni jāpārdomā, kā visu nosegt. Pagaidām arī "Synbutyr" pārdošana
lielu peļņu nenes, jo ieiešana tirgū ar jaunu produktu pat lielām firmām nav
viegla."
Vislielākais paldies tiek teikts Biznesa un inovāciju inkubatora
"Magnus" Madonas filiāles darbiniekiem. Viņi palīdzējuši izstrādāt
uzskates materiālus, piedalīties izstādēs, piesaistījuši konsultantus, mācījuši
risināt grāmatvedības jautājumus. Zviedrijas tirgus apgūšanai ir startēts arī
atkal vienā LIAA atbalstāmā projektā – vien citā nodaļā, un šobrīd izskatās, ka
atbalsts būs.
Biznesa formula
Starts
2009. gada septembrī nodibināts inovatīvu biotehnoloģiju uzņēmums SIA
"Bimil";
2010. gadā iegādāts nepieciešamais laboratorijas aprīkojums;
2011. gada sākumā pabeigta uztura bagātinātāja oriģinālprodukta
"Synbutyr" izstrāde un sākta ražošana.
Attīstība
SIA "Bimil" kļūst par Latvijas Biotehnoloģiju asociācijas biedru un
ir viens no retajiem uzņēmumiem Latvijā, kas darbojas pārtikas biotehnoloģijā;
patentēts "Synbutyr" sastāvs, kam patlaban tirgū nav analoga;
"Synbutyr" reģistrēts PVD Uztura bagātinātāju reģistrā;
uzsākta tirdzniecība "Tamro" aptieku tīklā.
Nākotne
Biznesa investīciju piesaiste ārējo tirgu apgūšanai Amerikā, Zviedrijā un citās
valstīs;
sadarbība ar farmācijas uzņēmumiem "Synbutyr" ražošanai lielos
apjomos eksportam;
jaunu veselību veicinošu pārtikas produktu izstrāde pārtikas ražotājiem un
zemniekiem.
Viedokļi
Stradiņa slimnīcas Gastroenteroloģijas centra vadītājs profesors Juris
Pokrotnieks: "Ar uztura bagātinātāju lietošanu vispār ir jābūt
uzmanīgiem, taču "Synbutyr" es vērtēju pozitīvi. Tā sastāvā ir
pazīstamas, medicīnā izmantotas un savu labo iedarbību pierādījušas vielas.
"Synbutyr" atbilstošu slimību pacientiem esam devuši un analizējuši
viņu pašsajūtu pirms un pēc lietošanas. Rezultāti – optimistiski. Sadarbojamies
arī ar Jāni Jaško, norādām, kas vēl būtu pilnveidojams, uzlabojams, viņš visu
ņem vērā, un man atliek vien novēlēt, lai veicas."
Latvijas Diētas ārstu asociācijas priekšsēdētājs Andis Brēmanis:
"Mēs "Synbutyr" esam atzinuši un uz iepakojuma ļaujam likt
atzīmi "Vērtīgs produkts". Šis uztura bagātinātājs, pateicoties
dabiskajām sastāvdaļām, ne tikai normalizē zarnu trakta darbību, bet stiprina
arī imūnsistēmu. Tādēļ to var lietot gan problēmu gadījumos, gan ikdienā, jo ar
pārtikas produktiem ne vienmēr mūsu organisms saņem visas vajadzīgās
vielas."
Autore: Ilva Misiņa
Avots: la.lv / 12.03.2012
|