Piektdiena, 17.05.2024, 11:14Sveicināti Гость | RSS
Portāls "VIENS" Latvijas ražotāju atbalsts
Ieejas forma
Izvēlne / Меню
Tēmas / Темы
Aptauja / Опрос
Vai Jūsu darbs atbilst Jūsu izglītībai
Atbilžu kopskaits: 21
Statistika / Статистика
Sākums » 2011 » Aprīlis » 26 » Atsākti Liepājas ostas padziļināšanas darbi
Atsākti Liepājas ostas padziļināšanas darbi
18:54

Liepājas ostas padziļināšanas darbi, kas tika pārtraukti pagājušā gada augustā, patlaban ir atsākti, aģentūru LETA informēja Liepājas speciālās ekonomiskās zonas (SEZ) sabiedrisko attiecību speciāliste Līga Ratniece-Kadeģe.

Kuģu ceļu padziļināšanu veic zemes smēlējs "Pinocchio", kas ir viens no pasaulē lielākajiem ekskavatora tipa zemes racējiem - tā garums ir 60 metri, platums - 19 metri, bet kausa tilpums ir 21 kubikmetrs. Tāpat kuģu ceļu padziļināšanas darbos iesaistīts zemessūcējs "Rondo", pastāstīja Ratniece-Kadeģe.

Lai gan bija plānots, ka padziļināšanas darbus atsāks ar Liepājas ostas vidus vārtu atbrīvošanu no nezināma kuģa vraka, kas atklāts vēl iepriekšējās ostas padziļināšanas laikā 1999.gadā, vraka izcelšana vēl nav veikta. Patlaban turpinās nepieciešamie saskaņošanas darbi, un vraku paredzēts izcelt maijā.

Beļģijas kompānija "Dredging International N.V.", kas veic ostas padziļināšanas darbus, piesaistot speciālistus un ūdenslīdējus, iepriekš izpētījusi vraku un tā atlūzu atrašanās vietu. Zemes smēlējs "Pinocchio" pakāpeniski atsegs vraku un izcels tā atlūzas. Domājams, ka to svars nepārsniegs 15 tonnas, iepriekš atzina Liepājas SEZ pārvaldes Investīciju un mārketinga daļas vadītājs Ivo Koliņš.

Kuģa vraks atrodas Liepājas ostas vidus vārtos un traucē ostas akvatorijas padziļināšanu. Pagaidām nav izdevies gūt izsmeļošu informāciju par vraka izcelsmi un laiku, kad tas varētu būt tur nogrimis. Viena no versijām ir, ka tā esot barža, kas nogremdēta Otrā pasaules kara sākumā.

Vraka izcelšana jau sākotnēji tika iekļauta ostas padziļināšanas projektā, paredzot arī papildu izpēti pirms izcelšanas. 2009.gada nogalē tika veiktas divas izpētes kārtas. Vispirms ar sānskata lokatoru tika noteikta iespējamā vraka atlūzu atrašanās vieta virs kanāla gultnes. Vēlāk vraka atrašanās vieta tika apsekota ar magnetometru, kas ļāva noteikt metāla koncentrāciju zem smilšu sanesu slāņa. Abu veikto pētījumu rezultāti sakrīt.

Pērn pavasarī tika veikta vraka izpētes trešā kārta, kuras laikā ūdenslīdēji apsekoja vraka atrašanās vietu, lai konstatētu, cik daudz un kādas vraka detaļas atrodas virs grunts līmeņa. Šim kuģa vrakam nav nekādas kultūrvēsturiskas vērtības, līdz ar to pēc izcelšanas tas, visticamāk, tiks sagriezts metāllūžņos, iepriekš pastāstīja Koliņš.

Pēc vraka izcelšanas tiks turpināta 2010.gadā sāktā ostas kuģu ceļu padziļināšana. Tāpat kā pērn, padziļināšanas darbos tiks iesaistīts zemes racējs "Pinocchio", kā arī lieljaudas zemes sūcējs.

2009. un 2010.gadā projektā "Liepājas ostas padziļināšana" padziļināšanas darbi veikti vadlīnijā starp dienvidu un vidus vārtiem, Loču kanālā, Ziemas ostā un brīvostas akvatorijā, kā rezultātā kuģu ceļi un ostas akvatorija ir padziļināta līdz 11,5 un 11 metriem. Tas veido aptuveni 29% no kopējā plānotā darbu apjoma. 2010.gada otrajā pusē, abpusēji vienojoties, darbus uz laiku pārtrauca. Šāds lēmums bija saistīts ar 2010.gada bargo ziemu, kas iekavēja plānoto darbu norisi, unLiepājas ostas attīstības plāniem, izbūvējot jaunus termināļus.

"Liepājas ostas padziļināšana" ir Eiropas Savienības (ES) Kohēzijas fonda projekts. Ostas padziļināšanas darbus sāka 2009.gada novembrī, un tie pilnībā jāpabeidz līdz 2011.gada 1.oktobrim. Projektu finansē ES Kohēzijas fonds, kā arī Latvijas valsts un Liepājas SEZ pārvalde. Kopējās projekta izmaksas ir 27 miljoni latu, ieskaitot pievienotās vērtības nodokli.

Projektā tiek veikta Liepājas ostas kuģu ceļa padziļināšana no līdzšinējiem 11 metriem līdz 12,5 metriem un brīvostas rajona akvatorija padziļināšana no 10,5 metriem līdz 12 metriem. Paredzēta arī Loču kanāla rekonstrukcija un Ziemas ostas rajona akvatorijas padziļināšana līdz septiņu metru dziļumam. Pavisam plānots izsmelt 5,2 miljonus tonnu grunts, ko izbērs jūrā speciāli tai paredzētās vietās - atbērtnēs. Modernizēs arī Kuģu satiksmes vadības centru, kas nodrošinās padziļinātās ostas akvatorijas drošu izmantošanu lieltonnāžas un tuvsatiksmes kuģu satiksmei.

Avots: liepajniekiem.lv / LETA / 25.04.2011

ostas padziļināšana

Kategorija: Būvniecība | Skatījumu skaits: 541 | Pievienoja: viens | Birkas: zemessūcējs Rondo, ūdenslīdēji, Zemes smēlējs Pinocchio, Dredging International N.V.
Komentāru kopskaits: 0
Vārds *:
Email *:
Kods *:
Meklēšana / Поиск
Kategorijas /Категории
Amatniecība un radošs darbs [20]
Latvijas lauksamniecība [217]
Ziņas par zemnieku saimniecībām, lopkopību, zvejniecību, zivsaimniecībām, bīškopjiem, zveraudzētājiem utml.
Pārtikas un dzerienu ražotāji [126]
Mežsaimniecība un kokapstrāde [48]
Mežu apsaimniekošana, kokmateriālu izgatavošana, mēbeļu ražotāji
Metālapstrāde un mašīnbūve [87]
Ķīmijas rūpniecība [61]
Metalurģija, gumijas, plastmasas, kosmētikas, būvmateriālu rāžotāji, stiklašķiedras un eļļas izgatavošana
Tekstīlrūpniecība [26]
Audumu, drēbju un veļas ražotāji
Citu produktu ražošana [35]
Uzņēmējdarbība [104]
Aktualitātes uzņēmējdarbības jomā, kas varētu būt interesantas latvijas ražotājiem un zemniekiem
Konkurētspējas uzlabošana [43]
Jaunās tehnoloģijas un interesantas idejas [93]
Ziņas par jaunām tehnoloģijām, atklājumi, tehnoloģu attistība, biznesa idejas
Būvniecība [65]
Enerģetika [69]
Elektroenergijas un siltumenerģijas cenas, saules un vēja enerģija, koģenerācijas stācijas, kurināmā ražošana
Degviela [22]
Degvielas un biodegvielas ražotāji, naftas ieguve, degvielas cenas
Valsts vīri [35]
Valsts amatpersonu paziņojumi vai ar tiem saistītas ziņas
Par Latvijas ekonomiku pirms gada [2]
Dažreiz ir vērts ieskatīties pagatne, toreiz tās bija ziņas, tagad - vēsture
Ekonomiskā krīze pasaulē [15]
Latvija nav vienīga valsts, kurā ir jūtama krīze, ziņas par ekonomiskās krīzes izpausmi ārpus Latvijas
Darba ziņas un izglītība [54]
Kalendārs / Календарь
«  Aprīlis 2011  »
PrOTCPkSSv
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930
Arhīvs / Архив