Piektdiena, 17.05.2024, 12:47Sveicināti Гость | RSS
Portāls "VIENS" Latvijas ražotāju atbalsts
Ieejas forma
Izvēlne / Меню
Tēmas / Темы
Aptauja / Опрос
Vai Jūsu darbs atbilst Jūsu izglītībai
Atbilžu kopskaits: 21
Statistika / Статистика
Sākums » 2010 » Maijs » 8 » Cer attīstīt bērnu pārtikas produktu ražošanu Latvijā
Cer attīstīt bērnu pārtikas produktu ražošanu Latvijā
22:33
Jaunajai uzņēmējai, pērn rudenī dibinātās SIA „Lotes projekti” īpašniecei Dacei Minikovičai ir pašai savs plāns – ambiciozs pašreizējai situācijai, bet ļoti pārdomāts un rūpīgi izstrādāts. Viņa vēlas ražot specializēto pārtiku mazuļiem, ko Latvijā pagaidām uz vietas neviens neražo, bet ieved no ārvalstīm.

Ideja par bērniem domātas pārtikas ražošanu Dacei radās jau pirms krietna laika. Viņai bija jāizstrādā mācību projekts Latvijas Universitātē, un, domājot par projekta tēmām, Dace nonāca līdz idejai par mazuļu pārtiku. „Lai arī savu bērnu man vēl nav, dzīvē sanāk diezgan daudz darboties ar bērniem, un man ļoti interesē viss, kas saistīts ar mazuļu aprūpi. Vērojot bērnu pārtikas produktu stendus veikalos, biju pārsteigta, ka visā plašajā produktu klāstā nav neviena vietējā ražojuma. Sāku par to domāt arvien vairāk, un pamazām man izkristalizējās šī biznesa ideja,” atceras Dace.

Viņa veikusi arī aptaujas interneta vietnēs, kur pulcējas jaunie vecāki, izveidota domubiedru grupa draugiem.lv, vākta informācija arī no citiem avotiem. Tas viss palīdzēja Dacei saprast, kādi produkti katrai konkrētai vecuma grupai būtu nepieciešami, kas vecākiem ir svarīgi, izvēloties pārtiku savam mazulim.
Kā minēts, sākumā ideja kalpoja par tēmu projekta darbam. Pasniedzējs, novērtējot Daces darbu ar augstāko atzīmi, puspajokam pusnopietni teicis, lai pēc pāris gadiem, kad Dace būs izveidojusi šo uzņēmumu, aicina viņu ciemos. „Es biju kā spārnos – likās, ka mana ideja ir vislieliskākā, atliek tikai mēģināt dabūt finansējumu, un viss tūdaļ aizies. Dzīve tomēr bija skarbāka,” viņa smejas. Dace uzrakstījusi pieteikumu biznesa ideju konkursam „Ideju kauss” – nekā, atsaucību tā neguva, Dace saskuma, bet nolēma nepadoties.

Nākamais solis bija sazināšanās ar Latvijas Lauksaimniecības universitāti (LLU), kur Dace cerēja saņemt profesionālu atbalstu savas idejas īstenošanai. Pirmā „komunikācijas” reize nebija veiksmīga, bet Dace neatlaidās un vēlreiz griezās pēc padoma LLU, šoreiz pie citām kontaktpersonām. Galarezultātā sadarbībā ar LLU pārtikas tehnoloģijas mācībspēkiem un studentiem tapa pirmais produktu paraugs – augļu biezenītis, kas satur labvēlīgas, organismam vajadzīgas baktēriju kultūras ar šķiedrvielām, vitamīniem un minerālvielām. Biezenītis ir sausā veidā, kā graudains pulveris, to atliek atšķaidīt ar ūdeni, un tiek iegūta biezeņa konsistence. Ražošanas procesa laikā sausā biezeņa sastāvdaļas tiek saldētas, nevis karsētas, kā tas notiek vairums citu līdzīgu produktu ražošanā. Saldēšanas procesā labāk saglabājas visas nepieciešamās uzturvielas, nemainās produkta krāsa un tiek saglabāti vitamīni. Šāda veida produkti Latvijā būs jaunums. Sauso biezenīšu izstrāde tiek turpināta, tur vēl veicams apjomīgs izpētes darbs.

Līdztekus noris darbs arī pie tradicionālajiem „burciņu” biezeņiem, kuru gatavošanā izmantotas tikai vietējās izejvielas. Piemēram, tiks izmantoti smiltsērkšķi, pīlādži, kas ir bagāts vitamīnu, antioksidantu un citu organismam svarīgu vielu avots, bet pārtikas ražošanā netiek plaši izmantots.
Dace uzsākusi sarunas ar Eiropas bērnu pārtikas ražotājiem, kas izrādījuši interesi par Daces un viņas LLU sadarbības partneru izstrādātajām „burciņu” biezeņu receptēm un piedāvā to ražošanu un fasēšanu pēc Daces pasūtījuma. Jaunā uzņēmēja uzsver, ka nākotnē noteikti plāno atvērt ražošanu tepat Latvijā, Ogres pusē, bet pagaidām līdz tam ir „jāizaug”.

Ļoti rūpīgi Dace strādā pie produkta zīmola. Viņa norāda, ka nosaukumam „Lotes projekti” nav tiešas saistības ar pazīstamo multfilmu „Lote no izgudrotāju ciema”, nosaukums „atnācis pats” un, kā viņa saka, „ļoti pieķērās pie sirds”. Arī biezenīšiem tiks dots Lotes vārds. Patlaban tiek veidots zīmola vizuālais materiāls. Šim nolūkam ar draugiem.lv starpniecību organizēts mazuļu fotokonkurss, lai izvēlētos zīmola „sejiņu”. Tiek veidots zīmola stāsts, mārketinga materiāli. Dace uzsver: „Lai ienāktu tirgū un produkts kļūtu atpazīstams, zīmolvedības lietām ir ļoti svarīga nozīme, tas prasa lielu darbu un neko nedrīkst sasteigt.”

Ikdienā Dace strādā uzņēmumā „Vides projekti” un nodarbojas ar projektu rakstīšanu. Pagaidām tie ir Daces galvenie ienākumi, jo „Lotes projekti” vēl kārtīgu saimniecisko darbību neveic. Tiek veikti izmaksu aprēķini un situācijas modelēšana, kāda varētu būt potenciālā produkta cena, kāds varētu būt pieprasījums, cik izmaksātu ražošanas process, kādu tirgus daļu izdotos iekarot utt. „Pagaidām tā ir tikai plānošana „uz papīra”, dzīve ieviesīs savas korekcijas, bet padoties es negrasos,” apņēmīgi saka Dace.

Daces padomi citiem jaunajiem uzņēmējiem:
- ja esat plānojis savas produkcijas ražošanu uzticēt sadarbības partneriem, pirms uzsākt sarunas, mēģiniet ievākt visu iespējamo informāciju par šo uzņēmumu. Cik un kādus produktus tas ražo, kāda ir ražošanas jauda, kāda ir produkcijas kvalitāte, kur notiek šo produktu realizācija un cik liela ir to tirgus daļa konkrētajā reģionā. Tiekoties ar partneriem, ir būtiski parādīt, ka jūs esat informēts par viņu uzņēmumu, tas radīs patīkamu un zinošu iespaidu.
- rūpīgi sagatavojiet savu piedāvājumu, pārliecinieties, lai tajā iekļauti visi jūsu partneri interesējošie jautājumi, sagatavojiet pārliecinošus argumentus visdažādākajiem jautājumiem.
- nepadoties pie pirmajām neveiksmēm un meklēt risinājumus un jaunas pieejas problēmjautājumu risināšanai.

Avots: nekrize.lv / 08.05.2010

Kategorija: Uzņēmējdarbība | Skatījumu skaits: 546 | Pievienoja: Arianda | Birkas: projekti padomi uznemejiem
Komentāru kopskaits: 0
Vārds *:
Email *:
Kods *:
Meklēšana / Поиск
Kategorijas /Категории
Amatniecība un radošs darbs [20]
Latvijas lauksamniecība [217]
Ziņas par zemnieku saimniecībām, lopkopību, zvejniecību, zivsaimniecībām, bīškopjiem, zveraudzētājiem utml.
Pārtikas un dzerienu ražotāji [126]
Mežsaimniecība un kokapstrāde [48]
Mežu apsaimniekošana, kokmateriālu izgatavošana, mēbeļu ražotāji
Metālapstrāde un mašīnbūve [87]
Ķīmijas rūpniecība [61]
Metalurģija, gumijas, plastmasas, kosmētikas, būvmateriālu rāžotāji, stiklašķiedras un eļļas izgatavošana
Tekstīlrūpniecība [26]
Audumu, drēbju un veļas ražotāji
Citu produktu ražošana [35]
Uzņēmējdarbība [104]
Aktualitātes uzņēmējdarbības jomā, kas varētu būt interesantas latvijas ražotājiem un zemniekiem
Konkurētspējas uzlabošana [43]
Jaunās tehnoloģijas un interesantas idejas [93]
Ziņas par jaunām tehnoloģijām, atklājumi, tehnoloģu attistība, biznesa idejas
Būvniecība [65]
Enerģetika [69]
Elektroenergijas un siltumenerģijas cenas, saules un vēja enerģija, koģenerācijas stācijas, kurināmā ražošana
Degviela [22]
Degvielas un biodegvielas ražotāji, naftas ieguve, degvielas cenas
Valsts vīri [35]
Valsts amatpersonu paziņojumi vai ar tiem saistītas ziņas
Par Latvijas ekonomiku pirms gada [2]
Dažreiz ir vērts ieskatīties pagatne, toreiz tās bija ziņas, tagad - vēsture
Ekonomiskā krīze pasaulē [15]
Latvija nav vienīga valsts, kurā ir jūtama krīze, ziņas par ekonomiskās krīzes izpausmi ārpus Latvijas
Darba ziņas un izglītība [54]
Kalendārs / Календарь
«  Maijs 2010  »
PrOTCPkSSv
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
Arhīvs / Архив