Saņemot informāciju no Latvijas Infektoloģijas centra (LIC) par saslimšanas
gadījumu ar trihinelozoi Daugavpils reģionā, ko kādai ģimenei izraisījusi mājās
kautas cūkgaļas lietošana pārtikā, Pārtikas un veterinārais dienests (PVD),
atkārtoti aicina iedzīvotājus lietot uzturā tikai laboratoriski pārbaudītu un
termiski pareizi apstrādātu cūkgaļu.
PVD aicina patērētājus, kas lieto uzturā mājas apstākļos audzētu cūku gaļu,
būt uzmanīgiem. Bieži vien gaļai, kura tiek iegūta pašpatēriņam dzīvnieka
īpašnieka saimniecībā, netiek veikta veterinārā ekspertīze un trihinelozes
laboratoriskā kontrole.
Parasti šajās saimniecībās cūku skaits ir neliels, novietnes nav
reģistrētas, jo cūku audzēšanai ir sezonalitātes raksturs, tās tiek turētas āra
aplokos, bieži tiek barotas ar virtuves atkritumiem un termiski nepietiekami
apstrādātiem kaušanas un medījumu jēlproduktiem, kā rezultātā palielinās mājas
cūku saslimšanas risks ar trihinelozi, norāda PVD.
Pašpatēriņam iegūtā gaļa nereti tiek piedāvāta tuviniekiem un kaimiņiem, kas
līdz ar to rada potenciālu risku daļai sabiedrības saslimt ne tikai ar trihinelozi,
bet arī ar citām zoonozēm.
PVD uzsver, ka dienesta atzītajās kautuvēs valsts pilnvarotie
veterinārārsti, veicot veterināro ekspertīzi, noņem gaļas paraugus izmeklēšanai
uz trihinelozi visām mājas cūkām un meža cūkām.
Dienests iesaka pašpatēriņam, mājas apstākļos, iegūto cūkgaļu pārbaudīt, vai
tajā nav trihinellas. Informācija par paraugu pieņemšanas kabinetiem, parauga
izmeklēšanai nepieciešamo gaļas daudzumu un izmaksām pieejama PVD interneta
vietnē.
Izmeklēšanas paredzētais laiks nav ilgs – aptuveni 2 stundas, taču jāparedz
laiks parauga nogādāšanai līdz laboratorijai. Ja gaļā laboratoriski konstatē
trihinellas, gaļa pārtikā nav izmantojama. Sevišķi piesardzīgiem jābūt
iegādājoties un lietojot uzturā medījumu (meža cūku) gaļu, jo nereti tā var būt
invadēta ar trihinellām.
Tāpat dienests aicina
iegādāties cūkgaļu tikai legālās tirdzniecības vietās.
Autors: Jānis Rancāns
Avots: db.lv / 2012. gada 28. februāris
|