Piektdiena, 17.05.2024, 12:25Sveicināti Гость | RSS
Portāls "VIENS" Latvijas ražotāju atbalsts
Ieejas forma
Izvēlne / Меню
Tēmas / Темы
Aptauja / Опрос
Kādas Latvijas preces Jūs labprāt perciet?
Atbilžu kopskaits: 37
Statistika / Статистика
Sākums » 2011 » Marts » 21 » «Flora» rūpējas par saviem darbiniekiem
«Flora» rūpējas par saviem darbiniekiem
19:31

2011.gada februārī Valsts darba inspekcija (VDI) sāka pastiprinātu preventīvo pārbaudi kokapstrādes un mēbeļu ražošanas uzņēmumos, jo šī nozare ir ar augstu riska pakāpi nodarbināto drošībā un veselībā. Jelgavas uzņēmumā «Flora» pārkāpumi nav konstatēti, un tā vadība uzskata – galvenais ir darbinieku drošība un veselība, kā arī noteikumu ievērošana.

Jautāts, vai uzņēmumā notiek īpaša gatavošanās pirms inspektoru vizītes, tā vadības pārstāvis Juris Bušs intervijā Latvijas Radio sacīja: «Tam negatavojamies un no pārbaudēm nebaidāmies, jo uzskatām, ka visus noteikumus ievērojam. Galvenais ir darbiniekus pārliecināt, ka veselība ir pirmajā vietā, un tikai tad pakārtots viss pārējais.»

Viņš norāda, ka uzņēmumā katram darbagaldam ir sagatavoti precīzi ekspluatēšanas noteikumi, un darbinieki regulāri tiek instruēti par to lietošanas kartību, kas ir viens no galvenajiem faktoriem, lai izvairītos no nelaimes gadījumiem. Turklāt ekonomiski «labajos» gados uzņēmums ievērojami uzlabojis darbagaldus, kā arī iegādājies jaunu tehniku, kas vēl jo vairāk izskauž nelaimju iespējamību.

To, ka šajā uzņēmumā pārkāpumi nav konstatēti, apstiprināja reģionālās VDI vadītāja vietniece – galvenā valsts inspektore Marija Jansone no Jelgavas. Viņa teic, ka kokapstrādes un mēbeļu ražošanas joma ir viena no tām, kurā nelaimes gadījumi notiek visai bieži, tādēļ tai tiek pievērsta tik liela uzmanība. Turklāt tas nepieciešams, jo daudzi uzņēmumi ir «atdzīvojušies» pēc ieilgušās ekonomiskās stagnācijas.

Vislielākais nelaimes gadījumu cēlonis ir darba drošības instrukciju neievērošana, darbinieku neuzmanība vai pieredzes trūkums. Tādēļ ļoti būtiska nozīme ir strādājošo apmācībai un instruktāžai, kas jānodrošina darba devējam. Turklāt tas ir nozīmīgi tādēļ, ka pašlaik daudziem uzņēmumiem ir problēmas ar kvalificētu darbaspēku, akcentē M.Jansone.

«Uzņēmumu pārbaudēs nereti gadās, kad mums iekārtu lietošanas instrukcijas un citu to dokumentāciju uzrāda svešvalodās, kaut gan tam jābūt tulkotam latviski,» turpina VDI pārstāve. «Gadās arī, ka sarežģītas iekārtas uzstāda citu valstu kompetentie eksperti, kuri vietējiem iepircējiem izskaidro to izmantošanas un uzturēšanas prasības, taču oficiālu dokumentu vai apliecību neizsniedz. Tādēļ darba devēji aicināti šādos gadījumos pieprasīt vai noformēt dokumentāciju, ka viņu darbinieki prot apieties ar konkrēto ierīci.»

Savukārt J.Bušs par pēdējo gadu izmaiņām likumdošanā un normatīvos iekārtu un ražošanas drošības jautājumos teic, ka viss palicis sarežģītāk kopš 2007.gada: «Netrūkst dažādu neloģiskumu. Piemēram, tā kā esam eksportējošs uzņēmums, mums pēc Latvijas prasībām uz drošības zīmes jābūt uzrakstam latviski, kas mums ir angļu valodā. Taču tas ir tikai loģiski, jo lielākā daļa mūsu pasūtītāju ir citvalstu uzņēmumi.»

«Arī jāsaprot, ka šajā laikā nevajadzētu uzņēmējus aplikt ar vēl kaut kādām papildus prasībām vai jaunu noteikumu ievērošanu, jo ikviens šāds solis prasa papildus izmaksas un laika resursus. Jāpadomā ne tikai par darbinieku, bet arī darba devēju, kuram jānopelna nauda, lai izmaksātu algu strādājošajiem,» viņš uzsver.

Raksts publicēts: jelgavniekiem.lv / 2011.gada 19.martā
Raksta autors: Rolands Bartaševics

Kategorija: Mežsaimniecība un kokapstrāde | Skatījumu skaits: 521 | Pievienoja: viens | Birkas: kokapstrādes un mēbeļu ražošanas uz
Komentāru kopskaits: 0
Vārds *:
Email *:
Kods *:
Meklēšana / Поиск
Kategorijas /Категории
Amatniecība un radošs darbs [20]
Latvijas lauksamniecība [217]
Ziņas par zemnieku saimniecībām, lopkopību, zvejniecību, zivsaimniecībām, bīškopjiem, zveraudzētājiem utml.
Pārtikas un dzerienu ražotāji [126]
Mežsaimniecība un kokapstrāde [48]
Mežu apsaimniekošana, kokmateriālu izgatavošana, mēbeļu ražotāji
Metālapstrāde un mašīnbūve [87]
Ķīmijas rūpniecība [61]
Metalurģija, gumijas, plastmasas, kosmētikas, būvmateriālu rāžotāji, stiklašķiedras un eļļas izgatavošana
Tekstīlrūpniecība [26]
Audumu, drēbju un veļas ražotāji
Citu produktu ražošana [35]
Uzņēmējdarbība [104]
Aktualitātes uzņēmējdarbības jomā, kas varētu būt interesantas latvijas ražotājiem un zemniekiem
Konkurētspējas uzlabošana [43]
Jaunās tehnoloģijas un interesantas idejas [93]
Ziņas par jaunām tehnoloģijām, atklājumi, tehnoloģu attistība, biznesa idejas
Būvniecība [65]
Enerģetika [69]
Elektroenergijas un siltumenerģijas cenas, saules un vēja enerģija, koģenerācijas stācijas, kurināmā ražošana
Degviela [22]
Degvielas un biodegvielas ražotāji, naftas ieguve, degvielas cenas
Valsts vīri [35]
Valsts amatpersonu paziņojumi vai ar tiem saistītas ziņas
Par Latvijas ekonomiku pirms gada [2]
Dažreiz ir vērts ieskatīties pagatne, toreiz tās bija ziņas, tagad - vēsture
Ekonomiskā krīze pasaulē [15]
Latvija nav vienīga valsts, kurā ir jūtama krīze, ziņas par ekonomiskās krīzes izpausmi ārpus Latvijas
Darba ziņas un izglītība [54]
Kalendārs / Календарь
«  Marts 2011  »
PrOTCPkSSv
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
Arhīvs / Архив