Piektdiena, 17.05.2024, 13:50Sveicināti Гость | RSS
Portāls "VIENS" Latvijas ražotāju atbalsts
Ieejas forma
Izvēlne / Меню
Tēmas / Темы
Aptauja / Опрос
Оцените мой сайт
Atbilžu kopskaits: 17
Statistika / Статистика
Sākums » 2011 » Februāris » 9 » Grunts attīrīšanas fabrikā iegulda Ls 330 tūkstošus
Grunts attīrīšanas fabrikā iegulda Ls 330 tūkstošus
10:56

Piesārņotās grunts attīrīšanas fabrika Ozolnieku novada Emburgā, kas ir vienīgā šāda profila rūpnīca Baltijā, šogad plāno kāpināt darbības apjomus, attīrot 5000 tonnu grunts gadā.

Tas būs iespējams, pateicoties jaunizbūvētajam grunts attīrīšanas laukumam, kurā uzņēmums "E Daugava" investējis 330 000 latu, biznesa portālu "Nozare.lv" informēja "E Daugava" projektu vadītājs Andris Uļjanovs.

Grunts attīrīšana no naftas un eļļas piemaisījumiem notiek, izmantojot bioloģisko metodi, kas balstās uz īpaši izveidotas dabisko baktēriju sugas izmantošanu attīrīšanas procesā.

2009.gada rudenī Latvijā darbu sāka pirmā un vienīgā specializētā grunts attīrīšanas rūpnīca Emburgā, attīstībā ieguldot 650 000 latu. Projekta attīstītāji SIA "E Daugava" pērnā gada novembrī ekspluatācijā nodeva rūpnīcas otro kārtu - izveidots 5000 kvadrātmetrus liels specializēts grunts pārstrādes laukums ar īpašu ģeomembrānas pārklājumu zem betona. Tas ļaus palielināt rūpnīcas jaudas un dubultot attīrīšanai pieņemamo grunts daudzumu līdz 5000 tonnu gadā.

2009.gadā rūpnīca pieņēmusi 1080 tonnas piesārņotās grunts un attīrījusi 400 tonnas. 2010.gadā pieņemtas 1258 tonnas grunts un attīrītas 800 tonnas. "Interese par grunts attīrīšanu Latvijā ir pat no Lietuvas uzņēmumiem, taču problēma bija tajā apstāklī, ka trūka pietiekami liela grunts pārstrādes laukuma, tādēļ Lietuvas uzņēmumiem nācās atteikt un domāt par otrās kārtas jeb liela specializēta 5000 kvadrātmetrus liela pārstrādes laukuma būvniecību," skaidroja Uļjanovs.

Attīrītā grunts pēc tam ir izmantojama kā pieberamais materiāls ceļu un citu būvobjektu būvniecībā, būvobjektu teritoriju labiekārtošanā, zālāju un apstādījumu ierīkošanā, komposta ražošanā, kā arī lauksaimniecībā humusa slāņa palielināšanai nabadzīgās augsnēs.

Uzņēmuma "E Daugava" apgrozījums 2009.gadā bija 562 000 latu, 2010.gadā uzņēmuma apgrozījums bija 552 000 latu.

"Šis objekts ir unikāla pieredze Latvijai ne tikai kā vienīgā šāda veida specializētā piesārņotās grunts pārstrādes ražotne, bet arī attīrīšanai izmantotā bioloģiskā metode ir jaunums Latvijā. Bioloģiskā metode balstīta uz mikroorganismu jeb īpaši audzētu baktēriju masas izmantošanu, attīrot grunti no naftas un eļļas produktiem. Tieši fabrikas vajadzībām ar Latvijas Universitātes (LU) Mikrobioloģijas institūta zinātnieku atbalstu izveidota speciālu baktēriju suga, kas saēd naftas produktus. Piemēram, 300 grami baktēriju spēj attīrīt vienu tonnu piesārņotas grunts," skaidroja Uļjanovs.

Viņš piebilda, ka vietēji saražoto baktēriju attīrīšanas efektivitāte ir augsta. Salīdzinājumā ar līdzīgiem ārzemju preparātiem vietējai saražotai produkcijai ir būtiskas priekšrocības - to iespējams izmantot tūlīt pēc iegūšanas un tā ir izturīgāka pret apkārtējo vidi. Baktēriju preparāta ražošana notiek Latvijā - SIA "Eko osta" biotehnoloģiskajā fabrikā, kas tika nodota ekspluatācijā 2010.gada vasarā. Šogad plānota intensīva baktēriju preparāta ražošana un vairāki pētījumu attīrīšanas efektivitātes uzlabošanai.

Lai sāktu grunts attīrīšanu, izmantojot šo bioloģisko metodi, jāsagaida vismaz plus 5 grādu temperatūra. Līdz ar to patlaban, gaidot atbilstošu temperatūru, projekta attīstītāji kopīgi ar zinātniekiem no LU turpina strādāt un analizēt izveidoto baktēriju sējmateriālu, lai paaugstinātu tā darbības efektivitāti, skaidroja Uļjanovs.

Grunts attīrīšanas fabrikas būvniecības projektu konsultēja SIA "Eko osta", kas nodarbojās ar videi kaitīgo atkritumu savākšanu un pārstrādi Latvijā un ir viens no lielākajiem uzņēmumiem šajā jomā.

Avots: nozare.lv / 2011. g. 8. februārī

Kategorija: Jaunās tehnoloģijas un interesantas idejas | Skatījumu skaits: 555 | Pievienoja: viens | Birkas: ražošana SIA Eko osta, baktērijas saēd naftas produktus, E Daugava
Komentāru kopskaits: 0
Vārds *:
Email *:
Kods *:
Meklēšana / Поиск
Kategorijas /Категории
Amatniecība un radošs darbs [20]
Latvijas lauksamniecība [217]
Ziņas par zemnieku saimniecībām, lopkopību, zvejniecību, zivsaimniecībām, bīškopjiem, zveraudzētājiem utml.
Pārtikas un dzerienu ražotāji [126]
Mežsaimniecība un kokapstrāde [48]
Mežu apsaimniekošana, kokmateriālu izgatavošana, mēbeļu ražotāji
Metālapstrāde un mašīnbūve [87]
Ķīmijas rūpniecība [61]
Metalurģija, gumijas, plastmasas, kosmētikas, būvmateriālu rāžotāji, stiklašķiedras un eļļas izgatavošana
Tekstīlrūpniecība [26]
Audumu, drēbju un veļas ražotāji
Citu produktu ražošana [35]
Uzņēmējdarbība [104]
Aktualitātes uzņēmējdarbības jomā, kas varētu būt interesantas latvijas ražotājiem un zemniekiem
Konkurētspējas uzlabošana [43]
Jaunās tehnoloģijas un interesantas idejas [93]
Ziņas par jaunām tehnoloģijām, atklājumi, tehnoloģu attistība, biznesa idejas
Būvniecība [65]
Enerģetika [69]
Elektroenergijas un siltumenerģijas cenas, saules un vēja enerģija, koģenerācijas stācijas, kurināmā ražošana
Degviela [22]
Degvielas un biodegvielas ražotāji, naftas ieguve, degvielas cenas
Valsts vīri [35]
Valsts amatpersonu paziņojumi vai ar tiem saistītas ziņas
Par Latvijas ekonomiku pirms gada [2]
Dažreiz ir vērts ieskatīties pagatne, toreiz tās bija ziņas, tagad - vēsture
Ekonomiskā krīze pasaulē [15]
Latvija nav vienīga valsts, kurā ir jūtama krīze, ziņas par ekonomiskās krīzes izpausmi ārpus Latvijas
Darba ziņas un izglītība [54]
Kalendārs / Календарь
«  Februāris 2011  »
PrOTCPkSSv
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28
Arhīvs / Архив