Piektdiena, 17.05.2024, 11:07Sveicināti Гость | RSS
Portāls "VIENS" Latvijas ražotāju atbalsts
Ieejas forma
Izvēlne / Меню
Tēmas / Темы
Aptauja / Опрос
Vai Jūsu darbs atbilst Jūsu izglītībai
Atbilžu kopskaits: 21
Statistika / Статистика
Sākums » 2010 » Februāris » 23 » Ja «Solar Energy» precizēs LIAA informāciju par projektu, jau martā varētu parakstīt līgumu par līdzfinansējumu
Ja «Solar Energy» precizēs LIAA informāciju par projektu, jau martā varētu parakstīt līgumu par līdzfinansējumu
18:50

Ja SIA «Solar Energy» precizēs vai pamatos informāciju saistībā ar projektu «Multikristāliskā silīcija solāro plākšņu ražotnes izveide», jau martā varētu tikt noslēgts līgums par Eiropas līdzfinansējuma piešķiršanu projektam, biznesa portālu Nozare.lv informē Latvijas Investīciju attīstības aģentūras (LIAA) sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Vineta Vilistere-Lāce.

 

Vilistere-Lāce apstiprina, ka «Solar Energy» projekts ir apstiprināts ar nosacījumu LIAA administrētajā aktivitātē «Augstas pievienotās vērtības investīcijas», kas nozīmē, ka projekta iesniedzējam vēl ir jāprecizē vai jāpamato informācija saistība ar projektu.

«Lēmums tika nosūtīts 2010.gada 9.februārī, savukārt atbilde LIAA ir jāiesniedz trīs nedēļu laikā. Ja minētajā termiņā «Solar Energy» iesniegs prasīto informāciju par projektu un vērtēšanas komisija to atzīs par pamatotu, martā varētu tikt noslēgts līgums par līdzfinansējuma piešķiršanu,» stāsta Vilistere-Lāce.

Tāpat Vilistere-Lāce uzsver, ka projekts uzņēmējam pēc līguma ar LIAA noslēgšanas ir jāīsteno par saviem vai bankas līdzekļiem. Finansējumu uzņēmums saņems tikai pēc pilnas projekta pabeigšanas un iekārtu nodošanas ekspluatācijā.

«Nozare.lv» jau ziņoja, ka SIA «Solar Energy» ar Eiropas Savienības (ES) līdzfinansējumu cer sākt saules bateriju sagatavju ražošanu un to pakāpeniski attīstīt līdz pilnu saules bateriju komplektu produkcijai, biznesa portālu «Nozare.lv» informēja «Solar Energy» valdes loceklis Uldis Laurinovičs.

Saules enerģijas iekārtu ražotni paredzēts celt pie Jelgavas, netālu no bijušās RAF mikroautobusu rūpnīcas, tās pirmajā posmā investējot starp 11,5 un 12 miljoniem latu, lai uzceltu ražotnes ēku un uzstādītu saules bateriju galvenās izejvielas silīcija «kluču» jeb stieņu ražošanu, sacīja Laurinovičs.

«Solar Energy», kura pieprasījusi līdzfinansējumu trīs miljonu latu apjomā, ir starp 34 uzņēmumiem, kuru projektus apstiprinājusi Latvijas Investīciju un attīstības aģentūra (LIAA) programmas «Augstas pievienotās vērtības investīcijas» ietvaros. Patlaban paredzēts, ka tikai astoņi no sarakstā esošiem uzņēmumiem varēs uzreiz noslēgt līgumu ar LIAA, bet pārējiem vēl jāizpilda zināmi nosacījumi.

«Solar Energy» ražotni paredzēts attīstīt trīs posmos. Pirmais, par kuru pieprasīts ES līdzfinansējums, ir silīcija sagatavju ražošana no silīcija saturošas rūdas jeb «akmeņiem». Nākamā posmā iecerēts šīs sagataves, augstas raudzes silīcija stieņus, pārstrādāt saules bateriju paneļos (plānās, folijai līdzīgās plāksnēs) un tās sakomplektēt saules bateriju sagatavēs.

Pēc Laurinoviča teikta, pirmajā posmā 3000 kvadrātmetru ražotnē būs vajadzīgi aptuveni 16 strādājošie, jo darbu veiks automatizētas ražošanas līnijas, savukārt darbinieki tās uzraudzīs un apkops.

Trešajā posmā paredzēts ražot gatavas saules baterijas ar nepieciešamo elektroniku, lai saražoto strāvu var izmantot dažādām vajadzībām, piemēram, pieslēgt pie kādas ēkas elektrotīkla, stāstīja Laurinovičs. Viņš teica, ka esot pāragri lēst, kādas investīcijas būs vajadzīgas, lai pilnībā nobeigtu iecerēto gatavo saules bateriju ražotni.

Patlaban Spānijas kompānijai «Minespa Global S.L.» piederošajai «Solar Energy» ir līgums ar Šveices silīcija ražošanas un līniju plānošanas un izstrādes kompāniju «Xeron AG». Tas paredz, ka «Xeron» piegādā silīcija saturošo rūdu un ražošanas iekārtas, bet atpērk gatavo augstas raudzes silīciju. Vēlāk, visticamāk, «Xeron» arī pārpirks saules paneļus un gatavās baterijas.

Gatavojoties gala produkta ražošanai, «Solar Energy» sadarbojas ar Latvijas Universitātes mācību spēkiem un pētniekiem elektronikas nozarē, kas izstrādā saules baterijām vajadzīgo elektroniku, teica Laurinovičs.

Laurinovičs paskaidroja, ka «Solar Energy» ražotni paredzēts celt tieši Jelgavā netālu no bijušā «RAF», jo savulaik mikroautobusu rūpnīcai ierīkots jaudīgs elektroenerģijas piegādes mezgls, kuram varēs pieslēgt «Solar Energy» metāla kausēšanas krāsnis un iekārtas.

Uzņēmuma valdes loceklis sacīja, ka gala lēmumu par ES līdzfinansējuma piešķiršanu gaidot «pēc pāris nedēļām» un kompānijai esot alternatīvais plāns ražotni celt Rumānijā, ja Latvijā neveiksies ar finansējuma piesaisti.

 

Avots: zz.lv / LETA/ 23.02.2010

Kategorija: Enerģetika | Skatījumu skaits: 655 | Pievienoja: viens | Birkas: ES līdzfinansējuma piešķiršana
Komentāru kopskaits: 0
Vārds *:
Email *:
Kods *:
Meklēšana / Поиск
Kategorijas /Категории
Amatniecība un radošs darbs [20]
Latvijas lauksamniecība [217]
Ziņas par zemnieku saimniecībām, lopkopību, zvejniecību, zivsaimniecībām, bīškopjiem, zveraudzētājiem utml.
Pārtikas un dzerienu ražotāji [126]
Mežsaimniecība un kokapstrāde [48]
Mežu apsaimniekošana, kokmateriālu izgatavošana, mēbeļu ražotāji
Metālapstrāde un mašīnbūve [87]
Ķīmijas rūpniecība [61]
Metalurģija, gumijas, plastmasas, kosmētikas, būvmateriālu rāžotāji, stiklašķiedras un eļļas izgatavošana
Tekstīlrūpniecība [26]
Audumu, drēbju un veļas ražotāji
Citu produktu ražošana [35]
Uzņēmējdarbība [104]
Aktualitātes uzņēmējdarbības jomā, kas varētu būt interesantas latvijas ražotājiem un zemniekiem
Konkurētspējas uzlabošana [43]
Jaunās tehnoloģijas un interesantas idejas [93]
Ziņas par jaunām tehnoloģijām, atklājumi, tehnoloģu attistība, biznesa idejas
Būvniecība [65]
Enerģetika [69]
Elektroenergijas un siltumenerģijas cenas, saules un vēja enerģija, koģenerācijas stācijas, kurināmā ražošana
Degviela [22]
Degvielas un biodegvielas ražotāji, naftas ieguve, degvielas cenas
Valsts vīri [35]
Valsts amatpersonu paziņojumi vai ar tiem saistītas ziņas
Par Latvijas ekonomiku pirms gada [2]
Dažreiz ir vērts ieskatīties pagatne, toreiz tās bija ziņas, tagad - vēsture
Ekonomiskā krīze pasaulē [15]
Latvija nav vienīga valsts, kurā ir jūtama krīze, ziņas par ekonomiskās krīzes izpausmi ārpus Latvijas
Darba ziņas un izglītība [54]
Kalendārs / Календарь
«  Februāris 2010  »
PrOTCPkSSv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
Arhīvs / Архив