21. septembrī Daugavpils uzņēmumā
„Maiznīca Dinella” svinīgi tika atklāta jauna rudzu un saldskābmaizes ražošanas
līnija. Rūpnīcā to nosauca par vēsturisku brīdi, jo automatizētā līnija ļaus
trīs reizes palielināt rudzu maizes ražošanu, tādējādi paaugstinās „Maiznīcas
Dinella” konkurētspēju Latvijas maizes ražotāju vidū.
Akciju sabiedrība „Maiznīca
Dinella” uz doto brīdi ir trešais lielākais maizes izstrādājumu ražotājs
Latvijā. Tas ir uzņēmums ar Latvijas kapitālu, kas spēja izturēt Eiropas
konkurenci. Praktiski visos tirdzniecības tīklos Latvijas reģionos ražotājs
piedāvā vairāk nekā 100 dažādus maizes un konditorejas izstrādājumus – sākot no
pierastā „kieģelīša” līdz „Zeltenei” vai „Maizei ar graudiem”, kura saņēma
starptautiskās izstādes „Riga Food 2010” zelta medaļu.
Eksperti jaunās
automatizētās līnijas atklāšanu nosauca par soli uz priekšu attīstībā. Lai
apkalpotu mūsdienu iekārtas, nepieciešami tikai divi cilvēki: mīklas mīcītājs
un operators, kurš kontrolē visu rudzu maizes izgatavošanas procesus.
Modernizēta maizes cepšanas krāsns un citas cepšanas iekārtas. Jaunu inovatīvu
iekārtu ieviešanas uzdevuma minimums – atbrīvoties no smagā roku darba
darbietilpīgajā maizes ražošanas procesā, uzdevuma maksimums – nodrošināt tik
lielu apjomu saražotās rudzu maizes, cik nepieciešams tirdzniecības tīkliem. Tagad
maizes ražošana palielinājusies trīs reizes, proti, diennaktī sastāda vairāk
nekā 10 tonnas. Bet tā nav robeža. Jaunās ražošanas līnijas jauda ļauj
diennaktī izcept vairāk nekā 18 tonnas maizes.
AS „Maiznīca Dinella”
valdes priekšsēdētājs Antonijs Samburs norādīja, ka, pateicoties jaunās līnijas
atklāšanai, uzņēmums varēs līdzvērtīgi konkurēt ar citiem Latvijas maizes
ražotājiem: „Esam kļuvuši daudz aktīvāki tirgū, varam piedalīties akcijās,
veikt pasūtītās maizes piegādi”.
Kā pastāstīja galvenā
uzņēmuma tehnoloģe Regīna Danilova, automatizētā līnija neko nav mainījusi
tradicionālajā maizes pagatavošanas receptē – mīklu joprojām pagatavo no
dabiskām izejvielām, nav ķīmisku un garšas uzlabošanas piedevu. Saglabāta
klasiska tehnoloģija, maizes rūgšanas ilgums, mīcīšana - nav saīsināts neviens
ražošanas procesa posms. Lai pagatavotu patiesi gardu maizi, vajadzīgas trīs
dienas.
Jau oktobrī „Maiznīcas
Dinella” ražošanas kolektīvs plāno sākt ražot jaunus produktus, kuri droši vien
būs pieprasīti Latvijas tirgū.
Garšīgās maizes pagatavošanas noslēpumus un tradīcijas „Maiznīca Dinella”
pieredzējušie speciālisti nodod jaunatnei. Uz jaunās līnijas atklāšanu tika
uzaicināts draudzīgais uzņēmuma kolektīvs, kurā šobrīd strādā 430 cilvēki, kā
arī veterāni, kas devušies pelnītā atpūtā. A. Samburs un valdes priekšsēdētājs
Anatolijs Ņikitenko silti visus sveica svētkos, teica labus vārdus veterāniem,
kas saņēma piemiņas medaļas, maizi un dāvanu kartes. Prēmijas tika piešķirtas
daudziem „Maiznīca Dinella” darbiniekiem.
Goda misija ieslēgt
simbolisko jaunās ražošanas līnijas ieslēgšanas pogu tika Daugavpils vicemērei
Ritai Strodei un Saeimas deputātam Vitālijam Aizbaltam. Tas nav nejauši, jo 15
gadus tam atpakaļ viņš bija pirmais maizes uzņēmuma valdes priekšsēdētājs, viņš
labi pārzina maizes ražošanas nozares problēmas – iekārtas, ventilāciju, darba
apstākļus, specializēto transportu. Kā uzsvēra V. Aizbalts, pēdējo gadu laikā
„Maiznīcas Dinella” vadītāji investēja uzņēmumā vairāk nekā 3,5 miljonus eiro. Šo
summu veido gan Eiropas nauda, gan paša uzņēmuma nopelnītā. Deputāts uzskata,
ka PVN maizei jāsamazina līdz nullei, jo nedrīkst piepildīt valsts kasi uz
pirmās nepieciešamības produktu rēķina.
Savukārt A. Samburs
uzsvēra, ka pilsētas pašvaldība vēl nekad nav tik ļoti atbalstījusi uzņēmumu,
kā tas notiek šobrīd. Tagad ap rūpnīcu tiek veikti būvdarbi, kas ļaus atrisināt
transporta, kanalizācijas, teritorijas labiekārtošanas un infrastruktūras
attīstības problēmas.
Bijušais rūpnīcas
direktors, dotajā brīdī pensionārs, Anatolijs Vlasovs priecājas kopā ar
„Maiznīcas Dinella” kolēģiem: „Esmu lepns, ka uzņēmums spēja izturēt tik
spēcīgu konkurenci un veiksmīgi attīstās. Kādreiz, kad uzsākām modernizāciju,
varējām tikai sapņot par šādu līniju, tādu krāsni. Šodien visaugstāko
novērtējumu pelna gan iekārtas, gan darba apstākļi cehos. Maizes cepēji smaida,
tas nozīmē, ka arī maize uz pircēju galda ienesīs prieku viņu mājās”.
Avots: D-fakti.lv
/ 22. septembris
2010
|