Piektdiena, 17.05.2024, 09:19Sveicināti Гость | RSS
Portāls "VIENS" Latvijas ražotāju atbalsts
Ieejas forma
Izvēlne / Меню
Tēmas / Темы
Aptauja / Опрос
Kādas Latvijas preces Jūs labprāt perciet?
Atbilžu kopskaits: 37
Statistika / Статистика
Sākums » 2012 » Februāris » 9 » Kooperatīva "Trikāta KS" peļņa pērn augusi par 22%
Kooperatīva "Trikāta KS" peļņa pērn augusi par 22%
16:45

Zemnieku kooperatīva "Trikāta KS", kas ir viens no topošā piena pārstrādes uzņēmuma SIA "Latvijas Piens" īpašniekiem, apgrozījums pērn bija 16,8 miljoni latu un provizoriskā peļņa - 295 000 latu, kas ir par 22% vairāk nekā gadu iepriekš, biznesa portālu "Nozare.lv" informēja "Trikāta KS" un "Latvijas Piena" pārstāve Iveta Tomsone.

Veiksmīgi darbojušies arī zemnieku kooperatīvam piederošie SIA "Trikātas siers" un SIA "Trikātas loģistika". Rezultatīvi īstenota SIA "Trikātas siers" darbības uzlabošanas programma un pēc krīzes laika zaudējumiem ražotne atkal strādā ar peļņu, informēja Tomsone.

Provizoriskie dati rāda, ka "Trikātas siera" pērnā gada apgrozījums bija 2,06 miljoni latu un peļņa no pamatdarbības - 8000 latu. Uzņēmums divu gadu laikā ir kļuvis par stabilu eksportētāju un uz Krieviju, Vāciju un citām valstīm izved 50% no saražotā. Trikātā ražotā siera izplatītājs SIA "Trikātas loģistika" aizvadīto gadu noslēdza provizoriski ar 610 000 latu lielu apgrozījumu un 26 000 latu lielu peļņu.

Ar labiem rezultātiem strādājusi arī lielākā daļa no kooperatīva "Trikāta KS" 230 biedriem. Pēc Lauksaimniecības datu centra (LDC) informācijas, seši no valstī 25 labāko un ražīgāko ganāmpulku īpašniekiem ir "Trikāta KS" biedri.

Izcilus rādītājus sasnieguši Kokneses novada zemnieku saimniecības "Pilsleju" saimnieks un kooperatīva valdes priekšsēdētājs Uldis Krievārs (vidējais izslaukums 11 378 kilogrami piena no govs gadā), Naukšēnu novada zemnieku saimniecības "Sporas" saimnieki Agris un Daiva Vikmaņi (10 809 kilogrami piena no govs vidēji), Saldus novada zemnieku saimniecības "Brūzilas" īpašnieks Vilnis Štencelis (10 285 kilogrami piena no govs vidēji), Krimuldas novada zemnieku saimniecības "Mazlauri" saimnieks Māris Rehtšprehers (10 189 kilogrami piena no govs), Smiltenes novada zemnieku saimniecības "Pauri" saimnieks Jānis Nulle (9986 kilogrami piena no govs) un Siguldas novada zemnieku saimniecības "Jaunveltiņi" saimnieks Gvido Krūmkalns (9926 kilogrami piena no govs). Salīdzinājumam - vidējais izslaukums no govs valstī ir 6128 kilogrami piena, sacīja Tomsone.

"Kooperācija ir labākais veids, kā uzlabot saimniekošanas efektivitāti. Lielākā daļa no progresīvākajiem saimniekiem strādā kooperatīvos, kur, sadarbojoties vienam ar otru, mēs nesavtīgi dalāmies zināšanās par labākajām saimniekošanas metodēm. Arī kooperatīva palīdzība biedru apgādē ar precēm un materiāliem ir palīdzējusi zemniekiem strādāt labāk," sacīja kooperatīva "Trikāta KS" valdes priekšsēdētājs Uldis Krievārs.

Pārraudzības dati par labākajām saimniecībām novados rāda, ka "Trikātas" biedri ir starp labākajiem daudzos Vidzemes un arī Latgales novados, informēja Tomsone. Tas panākts ar mērķtiecīgu pašu saimnieku darbu, ko dažādā veidā atbalsta arī kooperatīvs.

Tā, piemēram, aizvadītājā gadā kooperatīvs sniedzis finansiālo palīdzību 38 saimniecībām par kopskaitā 216 613 latiem. Palīdzība sniegta ganāmpulku palielināšanai, fermu modernizācijas projektu īstenošanai, kā arī apgrozāmajiem līdzekļiem. Lielāki vai mazāki modernizācijas pasākumi veikti teju visās kooperatīva biedru saimniecībās, bet vērienīgākie projekti īstenoti Ilūkstes novada saimniecībā "Dubezers", Alojas novada "Liepiņās", "Pauķos" un "Apsītēs", Rēzeknes novada "Tēvzemē", Salacgrīvas novada "Robežniekos", kā arī Valmieras novada "Ozolos".

"Šogad kooperatīvs turpinās strādāt, lai vēl vairāk veicinātu biedru ganāmpulku ražības pieaugumu. Nodrošināsim preču piegādi zemniekiem par izdevīgām cenām, mērķtiecīgi atjaunosim piena savākšanas autotransporta parku un gādāsim par sekmīgu "Trikātas siera" darbību. Šā gada prioritāte ir SIA "Latvijas Piens" piena pārstrādes rūpnīcas pirmās kārtas pabeigšana un ražotnes darbības uzsākšana šā gada pirmajā pusē," skaidroja kooperatīva "Trikāta KS" direktors un SIA "Trikātas siers" valdes priekšsēdētājs Raimonds Freimanis.

Paredzams, ka stabilitāte piena tirgū, ļaus nodrošināt arī stabilus ienākumus kooperatīva "Trikāta KS" biedru saimniecībās, piebilda Tomsone.

Zemnieku kooperatīvā "Trikāta KS" apvienojušies 320 zemnieku saimniecības no Vidzemes un Latgales novadiem, ieskaitot kooperatīvu "Braslava" un "Sēlpils" biedrus. Šie divi kooperatīvi ir "Trikāta KS" biedri. Vēl 40 saimnieku kooperatīvam pienu nodod, nebūdami tā biedri. Vidējais slaucamo govju skaits ganāmpulkā ir 40. Ik dienas kooperatīvs savāc vidēji 170 līdz 175 tonnas augstākās kvalitātes piena.

Avots: edruva / NOZARE.LV / 09.02.2012

Kategorija: Latvijas lauksamniecība | Skatījumu skaits: 517 | Pievienoja: viens | Birkas: lauksaimniecības kooperatīvs, piena pārstrāde
Komentāru kopskaits: 0
Vārds *:
Email *:
Kods *:
Meklēšana / Поиск
Kategorijas /Категории
Amatniecība un radošs darbs [20]
Latvijas lauksamniecība [217]
Ziņas par zemnieku saimniecībām, lopkopību, zvejniecību, zivsaimniecībām, bīškopjiem, zveraudzētājiem utml.
Pārtikas un dzerienu ražotāji [126]
Mežsaimniecība un kokapstrāde [48]
Mežu apsaimniekošana, kokmateriālu izgatavošana, mēbeļu ražotāji
Metālapstrāde un mašīnbūve [87]
Ķīmijas rūpniecība [61]
Metalurģija, gumijas, plastmasas, kosmētikas, būvmateriālu rāžotāji, stiklašķiedras un eļļas izgatavošana
Tekstīlrūpniecība [26]
Audumu, drēbju un veļas ražotāji
Citu produktu ražošana [35]
Uzņēmējdarbība [104]
Aktualitātes uzņēmējdarbības jomā, kas varētu būt interesantas latvijas ražotājiem un zemniekiem
Konkurētspējas uzlabošana [43]
Jaunās tehnoloģijas un interesantas idejas [93]
Ziņas par jaunām tehnoloģijām, atklājumi, tehnoloģu attistība, biznesa idejas
Būvniecība [65]
Enerģetika [69]
Elektroenergijas un siltumenerģijas cenas, saules un vēja enerģija, koģenerācijas stācijas, kurināmā ražošana
Degviela [22]
Degvielas un biodegvielas ražotāji, naftas ieguve, degvielas cenas
Valsts vīri [35]
Valsts amatpersonu paziņojumi vai ar tiem saistītas ziņas
Par Latvijas ekonomiku pirms gada [2]
Dažreiz ir vērts ieskatīties pagatne, toreiz tās bija ziņas, tagad - vēsture
Ekonomiskā krīze pasaulē [15]
Latvija nav vienīga valsts, kurā ir jūtama krīze, ziņas par ekonomiskās krīzes izpausmi ārpus Latvijas
Darba ziņas un izglītība [54]
Kalendārs / Календарь
«  Februāris 2012  »
PrOTCPkSSv
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
272829
Arhīvs / Архив