Sestdiena, 21.09.2024, 07:18Sveicināti Гость | RSS
Portāls "VIENS" Latvijas ražotāju atbalsts
Ieejas forma
Izvēlne / Меню
Tēmas / Темы
Aptauja / Опрос
Kādas Latvijas preces Jūs labprāt perciet?
Atbilžu kopskaits: 37
Statistika / Статистика
Sākums » 2010 » Decembris » 17 » Kooperatīvs "Latvijas Piens" iesniedz piena rūpnīcas Jelgavā projekta pieteikumu
Kooperatīvs "Latvijas Piens" iesniedz piena rūpnīcas Jelgavā projekta pieteikumu
17:57

Kooperatīvs SIA Latvijas Piens šodien iesniedza Lauku atbalsta dienestā projekta pieteikumu piena pārstrādes rūpnīcas Jelgavā būvniecībai ar Eiropas līdzfinansējuma piesaisti.

Kopējās rūpnīcas būvniecības izmaksas plānotas ap 8,7 miljoniem latu. Kooperatīvu biedri kā līdzfinansējumu plāno ieguldīt projektā vienu miljonu latu, 2,95 miljonus latu varētu veidot Eiropas piešķirtais līdzfinansējums piena nozares restrukturizācijai, savukārt pārējais finansējums būs bankā ņemts kredīts.

Kā ziņots, 28.septembrī valdībā tika apstiprināti grozījumi programmā Lauksaimniecības produktu pievienotās vērtības radīšana, paredzot, ka uz Eiropas Ekonomikas atveseļošanās plāna naudu, aptuveni 5,2 miljoniem latu, varēs pretendēt juridiska persona, ja vismaz 51% tās daļu, akciju vai paju pieder vienam vai vairākiem piena kooperatīviem. Līdz ar to projektu piena pārstrādes rūpnīcas realizācijai varēja iesniegt arī piena kooperatīvu apvienības Trikāta KS, Dzēse un Piena partneri jeb SIA Latvijas Piens, kas līdz šim izrādīja vislielāko interesi par šo atbalsta pasākumu.

«Ar šo projektu gribam apliecināt, ka zemnieki spēj būt vienoti un tālredzīgi domā par nozares nākotni. Attīstība ir nepieciešama, ja nevēlamies nokļūt zem lielo Eiropas piena pārstrādātāju «tupeles» vai ūtrupē. Latvijai nemitīgi tiek pārmesta vāja Eiropas līdzfinansējuma apguve, un tas tiesa, jo vajadzīga griba, zināšanas un arī valsts atbalsts, lai saņemtu šos līdzekļus,» sacīja Latvijas Piens pārstāvis Māris Petrēvics.

Projekta attīstītāji norādīja, ka Latvijā ir 38 piena pārstrādes uzņēmumi, no kuriem daudzi gadiem ilgi nav noslogojuši pārstrādes jaudas, jo nespēj samaksāt tirgus cenu par pienu un nav konkurētspējīgi augsto ražošanas izmaksu un dārgās loģistikas dēļ. Vietējais tirgus ir par mazu, lai sasniegtu optimālas ražošanas jaudas, savukārt eksports nav attīstīts. Iznākumā nepārstrādātais piens tiek pārdots ārpus Latvijas.

Saskaņā ar projekta pieteikumu rūpnīcā plānots ražot augstas pievienotās vērtības piena produktus - sieru un iebiezināto industriālo pienu. Plānots attīstīt eksportu, balstoties uz ražotnes Trikātas siers iestrādēm un augošo pieprasījumu pēc produkcijas eksporta uz Krieviju. Plānots, ka pie pilnas jaunās ražotnes darbības jaudas mēnesī varētu eksportēt vairāk nekā 500 tonnu siera. Tiek plānots dienā pārstrādāt 250-300 tonnu piena. Kā uzsver lauksaimnieki, jaunā rūpnīca būs konkurētspējīga, jo tās akcionāri - zemnieki - ieinteresēti nodrošināt pilnu ražošanas procesu no piena ieguves līdz pārstrādei Latvijā, atsakoties no nepieciešamības eksportēt pienu uz kaimiņvalstīm.

Novembrī Latvijas Piens valdes loceklis Raimonds Freimanis uz  Nozare.lv jautājumu, kā jaunā rūpnīca varētu ietekmēt nelielo Latvijas piena tirgu, norādīja, ka Latvijā ir tikai trīs lielas rūpnīcas - Valmieras piens, Rīgas piena kombināts, Preiļu siers - un divas nedaudz mazākas - Rīgas piensaimnieks un Tukuma piens.

Savukārt jau iepriekš Latvijas Piensaimnieku Centrālās savienības (LPCS) vadītājs Jānis Šolks "Nozare.lv" sacīja, ka, būvējot Latvijā jaunu jaudīgu piena pārstrādes uzņēmumu, tiks radīts izejvielas deficīts, kas samazinās pārējo pārstrādes uzņēmumu ražošanas apjomu, kā arī piena deficīta apstākļos, ceļoties cenai, sadārdzinātu gala produkciju. Sadrumstalotība un lielais pārstrādes uzņēmumu skaits ir Latvijas piensaimniecības vājais punkts, akcentēja Šolks, piebilstot, ka ne LPCS, ne lielie piena pārstrādes uzņēmumi «nav pret kooperatīviem, taču LPCS uzskata par nepārdomātu un bezatbildīgu šajā situācijā piešķirt līdzekļus pilnīgi jauna uzņēmuma celtniecībai».

Tikmēr zemkopības ministrs Jānis Dūklavs atzina, ka rūpnīcas būvniecību vērtē kā riskantu, taču nepieciešamu soli, kas, iespējams, pārtrauks pieaugošo piena eksportēšanas tendenci.

«Tas, ka iedod pusi nepieciešamo līdzekļu, vēl nenozīmē, ka var uzbūvēt un reāli sākt ražot ilgtermiņā. Būs jāiegulda vēl arī sava nauda, turklāt jāatrod produkcijas noieta tirgi un izejvielas pārdevēji,» teica Dūklavs, atzīstot, ka Latvijā nevajag vairāk piena pārstrādes uzņēmumu. Tomēr, ja katru dienu no valsts izved ap 300 tonnām piena, tad viņš atbalstīs projektu, kuru īstenojot šo procesu var apturēt. Viņaprāt, tirgus Latvijā ir tik mazs, ka vēl viens liels iepircējs nopietni saasinās konkurenci.

Avots: db.lv / Leta / 2010. gada 17. decembris

Kategorija: Latvijas lauksamniecība | Skatījumu skaits: 561 | Pievienoja: viens | Birkas: Preiļu siers, piena pārstrādes rūpnīca, Valmieras piens, Latvijas Piens valdes loceklis Raim, Rīgas piena kombināts
Komentāru kopskaits: 0
Vārds *:
Email *:
Kods *:
Meklēšana / Поиск
Kategorijas /Категории
Amatniecība un radošs darbs [20]
Latvijas lauksamniecība [217]
Ziņas par zemnieku saimniecībām, lopkopību, zvejniecību, zivsaimniecībām, bīškopjiem, zveraudzētājiem utml.
Pārtikas un dzerienu ražotāji [126]
Mežsaimniecība un kokapstrāde [48]
Mežu apsaimniekošana, kokmateriālu izgatavošana, mēbeļu ražotāji
Metālapstrāde un mašīnbūve [87]
Ķīmijas rūpniecība [61]
Metalurģija, gumijas, plastmasas, kosmētikas, būvmateriālu rāžotāji, stiklašķiedras un eļļas izgatavošana
Tekstīlrūpniecība [26]
Audumu, drēbju un veļas ražotāji
Citu produktu ražošana [35]
Uzņēmējdarbība [104]
Aktualitātes uzņēmējdarbības jomā, kas varētu būt interesantas latvijas ražotājiem un zemniekiem
Konkurētspējas uzlabošana [43]
Jaunās tehnoloģijas un interesantas idejas [93]
Ziņas par jaunām tehnoloģijām, atklājumi, tehnoloģu attistība, biznesa idejas
Būvniecība [65]
Enerģetika [69]
Elektroenergijas un siltumenerģijas cenas, saules un vēja enerģija, koģenerācijas stācijas, kurināmā ražošana
Degviela [22]
Degvielas un biodegvielas ražotāji, naftas ieguve, degvielas cenas
Valsts vīri [35]
Valsts amatpersonu paziņojumi vai ar tiem saistītas ziņas
Par Latvijas ekonomiku pirms gada [2]
Dažreiz ir vērts ieskatīties pagatne, toreiz tās bija ziņas, tagad - vēsture
Ekonomiskā krīze pasaulē [15]
Latvija nav vienīga valsts, kurā ir jūtama krīze, ziņas par ekonomiskās krīzes izpausmi ārpus Latvijas
Darba ziņas un izglītība [54]
Kalendārs / Календарь
«  Decembris 2010  »
PrOTCPkSSv
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Arhīvs / Архив