Piektdiena, 17.05.2024, 10:08Sveicināti Гость | RSS
Portāls "VIENS" Latvijas ražotāju atbalsts
Ieejas forma
Izvēlne / Меню
Tēmas / Темы
Aptauja / Опрос
Vai Jūsu darbs atbilst Jūsu izglītībai
Atbilžu kopskaits: 21
Statistika / Статистика
Sākums » 2011 » Decembris » 20 » KP joprojām turpina izskatīt "Rīgas piena kombināta" un "Valmieras piena" apvienošanos
KP joprojām turpina izskatīt "Rīgas piena kombināta" un "Valmieras piena" apvienošanos
18:50

Konkurences padome (KP) joprojām turpina izskatīt piena pārstrādes uzņēmumu AS "Rīgas piena kombināts" (RPK) un AS "Valmieras piens" iesniegto paziņojumu par apvienošanos, informēja KP pārstāve Inita Kabanova.

"Sākotnēji abu piena kombinātu apvienošanās ziņojumu KP saņēma jau 9.decembrī. Tomēr, tā kā tajā nebija ietverta visa informācija, ko paredz Ministru kabineta noteikumi, uzņēmumiem tika nosūtīta vēstule ar lūgumu iesniegt trūkstošos datus. Patlaban KP vēl nav saņēmusi papildināto apvienošanās ziņojumu, un attiecīgi vēl nav iespējams konkrēto apvienošanos izvērtēt," sacīja Kabanova.

Paziņojumā KP norādīts, ka potenciālais apvienotais tirgus dalībnieks kopējā Latvijas piena pārstrādes konkurences struktūrā izveidotu konkurētspējīgāku spēlētāju Baltijas mērogā.

Apvienošanās darījuma pabeigšana notiks pēc KP atļaujas saņemšanas.

Kā norādīja RPK akciju kontrolpaketes īpašnieks Andrejs Beshmeļņickis, apvienotais RPK un "Valmieras piena" uzņēmums varētu būt nozīmīgs piena produktu eksportētājs un veiksmīgāk konkurētu ar importētajiem produktiem.

"Sadrumstalotā tirgus struktūra, zema peļņa, lielais svaigā piena eksporta apjoms liecina par to, ka relatīvi mazu Latvijas piena pārstrādes uzņēmumu tirgus nav veicinājis piena ražošanas un pārstrādes nozares attīstību un konkurētspēju Baltijas valstu un Eiropas Savienības mērogā. Esošā tirgus situācija nav perspektīva ilgtermiņā, ko labotu uzņēmumu apvienošanās," norādīja Beshmeļnickis.

Viņš akcentēja, ka vietējie piena ražotāji turpmāk varēs rēķināties ar stabilu, uz ilgtermiņa sadarbību orientētu vietējo uzņēmumu, nevis eksportēt svaigu pienu uz ārvalstīm, piemēram, Lietuvu, kā tas notiek patlaban.

"Turklāt lielākam apvienotā tirgus dalībniekam vietējie piena ražotāji varētu pārdot pienu lielākos apjomos. Tādējādi pozitīvam efektam vajadzētu būt ne tikai attiecībā uz piena ražošanas apjomu pieaugumu, bet arī uz nodarbinātību laukos un lauku dzīvesveidu kopumā," norādīja RPK īpašnieks.

Tāpat Krievijas uzņēmējs sacīja, ka potenciālā RPK un "Valmieras piena" apvienošanās varētu radīt lielāku un spēcīgāku vietējo piena pārstrādātāju, kas piedāvās lētākus produktus.

"Patērētājiem tas nozīmēs iespēju pirkt vietējos Latvijas produktus par pievilcīgāku cenu un plašākā sortimentā, arī ar augstāku pievienoto vērtību. Tādējādi var notikt vietējo produktu attīstīšana Latvijas tirgū un labāks pozicionējums mazumtirdzniecības veikalu plauktos," sacīja Beshmeļnickis.

Viņaprāt, pēc apvienošanās abi uzņēmumi būtu spējīgi vairāk resursus veltīt vienotai, fokusētai zīmolu attīstībai, bet mazumtirdzniecības ķēdes iegūtu vairāk produktus ar "fokusētu zīmolu politiku".

"Lielāka piegādātāja gadījumā mazumtirdzniecības veikali var rēķināties ar stabilākām piegādēm. Tā kā potenciālais apvienotais tirgus dalībnieks ražotu vietējos produktus, mazumtirdzniecības veikali iegūtu iespēju iepirkt vairāk svaigu produktu, tādējādi aizstājot importētos produktus," rezumēja RPK īpašnieks.

Kā ziņots, vakar RPK paziņoja par ilggadējās darbinieces, ģenerāldirektores un valdes priekšsēdētājas Ināras Driksnas atlaišanu no amata, vietā ieceļot uzņēmuma darbinieku, valdes locekli un Loģistikas daļas vadītāju Raimondu Misu.

Savukārt iepriekš oktobrī darbu RPK atstāja tā valdes loceklis un pārdošanas un mārketinga direktors Jānis Ceičs, lēmumu pamatojot ar "jaunās vadības diktatorisko darba stilu".

2.novembrī oficiāli tika paziņots, ka 91,89% "Valmieras piena" akciju iegādājies Krievijas uzņēmējs Jevgeņijs Varovs, savukārt šā gada martā "Rīgas piena kombināts" paziņoja par Krievijas investora Beshmeļņicka piesaistīšanu uzņēmumam.

Pērn "Valmieras piena" apgrozījums bija 29,6 miljoni latu, kas ir par 9% vairāk nekā 2009.gadā, kad uzņēmuma apgrozījums bija 27,24 miljoni latu. "Valmieras piena" zaudējumi pagājušajā gadā bija 885 000 latu salīdzinājumā ar 108 167 latu peļņu 2009.gadā.

Piena pārstrādes uzņēmums AS "Rīgas piena kombināts" pērn strādājis ar 1,45 miljonu latu zaudējumiem, savukārt apgrozījums 2010.gadā sasniedza 53,536 miljonus latu, kas ir par 28,6% vairāk nekā 2009.gadā.

Avots: edruva.lv / NOZARE.LV / 20.12.2011

Kategorija: Pārtikas un dzerienu ražotāji | Skatījumu skaits: 623 | Pievienoja: viens | Birkas: Piena pārstrādes uzņēmumi
Komentāru kopskaits: 0
Vārds *:
Email *:
Kods *:
Meklēšana / Поиск
Kategorijas /Категории
Amatniecība un radošs darbs [20]
Latvijas lauksamniecība [217]
Ziņas par zemnieku saimniecībām, lopkopību, zvejniecību, zivsaimniecībām, bīškopjiem, zveraudzētājiem utml.
Pārtikas un dzerienu ražotāji [126]
Mežsaimniecība un kokapstrāde [48]
Mežu apsaimniekošana, kokmateriālu izgatavošana, mēbeļu ražotāji
Metālapstrāde un mašīnbūve [87]
Ķīmijas rūpniecība [61]
Metalurģija, gumijas, plastmasas, kosmētikas, būvmateriālu rāžotāji, stiklašķiedras un eļļas izgatavošana
Tekstīlrūpniecība [26]
Audumu, drēbju un veļas ražotāji
Citu produktu ražošana [35]
Uzņēmējdarbība [104]
Aktualitātes uzņēmējdarbības jomā, kas varētu būt interesantas latvijas ražotājiem un zemniekiem
Konkurētspējas uzlabošana [43]
Jaunās tehnoloģijas un interesantas idejas [93]
Ziņas par jaunām tehnoloģijām, atklājumi, tehnoloģu attistība, biznesa idejas
Būvniecība [65]
Enerģetika [69]
Elektroenergijas un siltumenerģijas cenas, saules un vēja enerģija, koģenerācijas stācijas, kurināmā ražošana
Degviela [22]
Degvielas un biodegvielas ražotāji, naftas ieguve, degvielas cenas
Valsts vīri [35]
Valsts amatpersonu paziņojumi vai ar tiem saistītas ziņas
Par Latvijas ekonomiku pirms gada [2]
Dažreiz ir vērts ieskatīties pagatne, toreiz tās bija ziņas, tagad - vēsture
Ekonomiskā krīze pasaulē [15]
Latvija nav vienīga valsts, kurā ir jūtama krīze, ziņas par ekonomiskās krīzes izpausmi ārpus Latvijas
Darba ziņas un izglītība [54]
Kalendārs / Календарь
«  Decembris 2011  »
PrOTCPkSSv
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
Arhīvs / Архив