Piektdiena, 17.05.2024, 11:07Sveicināti Гость | RSS
Portāls "VIENS" Latvijas ražotāju atbalsts
Ieejas forma
Izvēlne / Меню
Tēmas / Темы
Aptauja / Опрос
Kādas Latvijas preces Jūs labprāt perciet?
Atbilžu kopskaits: 37
Statistika / Статистика
Sākums » 2012 » Janvāris » 23 » Laikraksts: koncerna parādu dēļ 'Veolia' plāno pamest Baltiju
Laikraksts: koncerna parādu dēļ 'Veolia' plāno pamest Baltiju
19:29

Francijas atkritumu gigants "Veolia" savas kompānijas Baltijā gatavojas pārdot, pirmdien vēsta laikraksts "Dienas bizness", un to, ka "Veolia" aktīvu pārdošana Baltijā ir iespējama, laikrakstam atzina arī "Veolia" pārstāvis Latvijā Guntars Kokorevičs – Baltijas tirgus visai sarežģītā finansiālā situācijā esošajam atkritumu koncernam izrādījies par mazu.

"Veolia" potenciālā pārdošanas cena vai pircēji vēl netiek minēti, tomēr vairākas Latvijas atkritumu apsaimniekošanas kompānijas apliecina, ka pārrunu process jau ir sācies. Konkurence starp atkritumu operatoriem, īpaši Rīgā ir ļoti asa, kas, no vienas puses, uztur zemus tarifus iedzīvotājiem, bet, no otras neļauj nozares uzņēmumiem pilnvērtīgi attīstīties, vēsta laikraksts.

"L&T ir izteikts pirkšanas piedāvājums, tāpat kā šāds piedāvājums, visticamāk, ir arī visiem citiem lielākajiem nozares spēlētājiem. Darījumam iespējami vairāki scenāriji atkarībā no tā, vai visas "Veolia" Baltijas daļas tiek pārdotas vienam un tam pašam pircējam, vai tomēr dažādiem," laikrakstam stāsta L&T direktors Reinis Ceplis. Viņš norāda, ka "Veolia" daļa Latvijas atkritumu tirgū nav sevišķi liela, visticamāk, tie nav pat 20%, jo kopš 1. janvāra "Veolia" strādā praktiski tikai Rīgā un ir zaudējusi tādu ienesīgu biznesu kā Jūrmala.

"Protams, tāda spēlētāja kā "Veolia" tirgus daļu pārdošana ir mušpapīrs daudziem gribētājiem, lai gan Latvijā šīs kompānijas struktūra ir komplicētāka nekā Lietuvā un Igaunijā. Abās kaimiņvalstīs "Veolia" kompānijas ir tiešām lielās Francijas "Veolia" 100% meitas, kamēr Latvijā 49% "Veolia" vides servisa akciju pastarpināti pieder Andra Šķēles ģimenei. Ar šo faktu potenciālajiem pircējam ir jārēķinās," piebilda Ceplis.

"Veolia" 2008.gadā ienāca Latvijā, iegādājoties vienu no kādreizējiem atkritumu tirgus līderiem SIA "Nelsens", kurā kā finanšu investors jau tolaik bija piesaistīts uzņēmums "Privāto aktīvu pārvalde". Šajā uzņēmumā Šķēles meitām Madarai un Anetei pieder katrai pa 25 daļām, bet Šķēles sievai Kristianai Lībanei-Šķēlei pieder 30%.

Savu interesi par iespējamu "Veolia" daļu pirkšanu laikrakstam apstiprināja arī pēc uzņēmuma apgrozījuma atkritumu apsaimniekošanas tirgus līderis Latvijā SIA "Eko Baltija". "Ja tiešām "Veolia" būs iespējams nopirkt, mēs šo piedāvājumu noteikti izskatīsim," tā "Eko Baltija" valdes priekšsēdētājs Māris Simanovičs, kurš jau pērnvasar apliecināja, ka uzņēmumam ir vērienīgi izaugsmes plāni visā Baltijā, neizslēdzot arī citu atkritumu operatoru iegādi.

Decembra vidū "Eko Baltija" koncerna vadība Viesturs Tamužs, Māris Simanovičs un Undīne Būde caur SIA "Eko SPV" izpirka 42 uzņēmuma daļas no islandiešu investoriem SIA "Gamar Holdings", norāda laikraksts. Tāpat pērnā gada jūnijā "Eko Baltija" meklēja sev investoru aptuveni par 50 milj. eiro, par ko citi atkritumu apsaimniekošanas nozares pārstāvji smīkņāja – tas esot kārtējais "Eko Baltija" mēģinājums atrast sev pircēju, lai gan "Eko Baltija" pārstāvji norādīja, ka nauda nepieciešama vērienīgiem attīstības plāniem.

Arī zviedru atkritumu apsaimniekošanas koncerns "Ragn-Sells", kam Igaunijā pieder lielākā atkritumu tirgus daļa, bet Rīgā uzņēmums ienāca tikai pērnā gada rudenī, nopērkot kompāniju "Exto-D", solās izvērtēt "Veolia" tirgus daļu pirkšanas iespēju. "Mums ir izaugsmes plāni šajā tirgū, jautājums ir par to, vai mūsu mātesuzņēmums atzīs šādas investīcijas par pamatotām. Tomēr oficiālu pirkšanas piedāvājumu mums pagaidām no "Veolia" nav, tāpēc arī nevaram plašāk šādu iespēju komentēt," tā SIA "Ragn- Sells" pārstāve Diāna Afoņina.

"Domāju, ka tuvākā gada laikā Latvijas atkritumu tirgu vēl lielas pārmaiņas neskars, jo šādam pārdošanas procesam, ja tas tiešām notiks, ir zināma inerce. Jāskatās, vai Konkurences padome atļaus "Veolia" daļas iegādāties jau pašreizējiem tirgus līderiem, taču izskatās, ka konkurence Latvijas atkritumu tirgū pēc "Veolia" aiziešanas varētu kļūt vēl agresīvāka," vērtē Latvijas atkritumu saimniecības uzņēmumu asociācijas valdes priekšsēdētājs Jānis Vilgerts.

Avots: www.DELFI.lv | 23. janvāris 2012

Kategorija: Ķīmijas rūpniecība | Skatījumu skaits: 635 | Pievienoja: viens | Birkas: atkritumu parstrade
Komentāru kopskaits: 0
Vārds *:
Email *:
Kods *:
Meklēšana / Поиск
Kategorijas /Категории
Amatniecība un radošs darbs [20]
Latvijas lauksamniecība [217]
Ziņas par zemnieku saimniecībām, lopkopību, zvejniecību, zivsaimniecībām, bīškopjiem, zveraudzētājiem utml.
Pārtikas un dzerienu ražotāji [126]
Mežsaimniecība un kokapstrāde [48]
Mežu apsaimniekošana, kokmateriālu izgatavošana, mēbeļu ražotāji
Metālapstrāde un mašīnbūve [87]
Ķīmijas rūpniecība [61]
Metalurģija, gumijas, plastmasas, kosmētikas, būvmateriālu rāžotāji, stiklašķiedras un eļļas izgatavošana
Tekstīlrūpniecība [26]
Audumu, drēbju un veļas ražotāji
Citu produktu ražošana [35]
Uzņēmējdarbība [104]
Aktualitātes uzņēmējdarbības jomā, kas varētu būt interesantas latvijas ražotājiem un zemniekiem
Konkurētspējas uzlabošana [43]
Jaunās tehnoloģijas un interesantas idejas [93]
Ziņas par jaunām tehnoloģijām, atklājumi, tehnoloģu attistība, biznesa idejas
Būvniecība [65]
Enerģetika [69]
Elektroenergijas un siltumenerģijas cenas, saules un vēja enerģija, koģenerācijas stācijas, kurināmā ražošana
Degviela [22]
Degvielas un biodegvielas ražotāji, naftas ieguve, degvielas cenas
Valsts vīri [35]
Valsts amatpersonu paziņojumi vai ar tiem saistītas ziņas
Par Latvijas ekonomiku pirms gada [2]
Dažreiz ir vērts ieskatīties pagatne, toreiz tās bija ziņas, tagad - vēsture
Ekonomiskā krīze pasaulē [15]
Latvija nav vienīga valsts, kurā ir jūtama krīze, ziņas par ekonomiskās krīzes izpausmi ārpus Latvijas
Darba ziņas un izglītība [54]
Kalendārs / Календарь
«  Janvāris 2012  »
PrOTCPkSSv
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
Arhīvs / Архив