Piektdiena, 17.05.2024, 11:07Sveicināti Гость | RSS
Portāls "VIENS" Latvijas ražotāju atbalsts
Ieejas forma
Izvēlne / Меню
Tēmas / Темы
Aptauja / Опрос
Оцените мой сайт
Atbilžu kopskaits: 17
Statistika / Статистика
Sākums » 2011 » Novembris » 8 » Latvijā sākta mazo lidmašīnu ražošana
Latvijā sākta mazo lidmašīnu ražošana
14:31

 
SIA "Pelegrin" Latvijā sākusi ultravieglo lidaparātu un mazo lidmašīnu ražošanu, raksta laikraksts "Dienas Bizness".

Ultraviegls lidaparāts ir ar dzinēju aprīkots vienvietīgs vai divvietīgs lidaparāts, kura maksimālā pacelšanās masa nepārsniedz 450 kilogramus.

Patlaban gatavs ir viens lidaparāts, un drīzumā tiks sākta komerciālā ražošana. Sākotnējais mērķis ir izgatavot 30 lidaparātus gadā. Pagaidām klienti stāv rindā, un neviens pie sava pasūtītā lidaparāta vēl nav ticis. No pasūtījuma saņemšanas brīža līdz lidaparāta izgatavošanai varētu paiet aptuveni seši mēneši. Katrs lidaparāts tiks būvēts individuāli - pamats ir viens, taču katram klientam ir savas vēlmes, piemēram, instrumenti, dizains, apdare, skaidro uzņēmumu projektu vadītāja Dace Zabludovska.

Iemesli, kāpēc cilvēki izvēlas personīgo lidaparātu, ir dažādi. "Ātrums mūsdienās kļūst arvien nozīmīgāks. Tam obligāti nav jābūt miljonāram, jo atkarībā no specifikācijas cenas ir dažādas," norāda "Pelegrin" pārstāve.

Dažāda veida lidaparāti esot izplatīti biznesa vidē, jo ar tiem nav jāsēž sastrēgumos. Arī dažiem ārstiem ir savi lidaparāti. Savu lidaparātu izvēlas, pirmkārt, tie, kam ir sapnis lidot, piemēram, piloti. Otrkārt, tie ir cilvēki, kam lidaparāts ir transportlīdzeklis. Treškārt, tie, kam tā ir biznesa nepieciešamība, piemēram, vajag aizceļot uz citu Eiropas valsti.

"Tā nav fantastika, tā notiek arī Latvijā," apgalvo Zabludovska. Patlaban rindā pēc sava lidaparāta gaidot divi Latvijas uzņēmēji.

Uzņēmuma izgatavotā lidmašīna ir "Millennium Master", kas tiek uzskatīts par pasaulē ātrāko lidaparātu šajā svara kategorijā. Tā maksimālais ātrums ir 390 kilometri stundā.

"Millennium Master" nav 100% Latvijas uzņēmuma izgudrojums, jo iedvesma gūta starptautiskā aviācijas izstādē. Oriģinālās lidaparāta skices ir no Itālijas, bet, būvējot pirmo lidmašīnu, veikts ne mazums atkāpju no sākotnējā, uzlabojot un pilnveidojot modeli. Turklāt patlaban tiek projektēta lidaparāta nākamā versija, jo uzņēmuma īpašnieki sapratuši, ka paši var labāk.

Lidaparāts ir piereģistrēts Latvijas Civilās aviācijas aģentūrā un patlaban tiek sertificēts Vācijā. "Ja klients redz, ka lidaparāts ir sertificēts Vācijā, tas kalpo kā kvalitātes zīme, turklāt Vācijas tirgus ir viens no vadošajiem ultravieglo lidmašīnu jomā," skaidro uzņēmuma projektu vadītāja.

Janvārī tika veikts pirmais testa lidojums, un jau aprīlī uzņēmums brauca sevi parādīt uz izstādi "Aero 2011". Interese bija ievērojama - no pilotiem, ražotājiem, detaļu piegādātājiem, dīleriem, masu medijiem.

Kopš izstādes ir pagājis pusgads, bet interese nav noplakusi un cilvēki joprojām zvana un interesējas. "Viņi pat nezvana, lai pieteiktos izmēģināt, bet uzreiz vēlas kļūt par mūsu dīleriem savā valstī," stāsta Zabludovska.

Interese bijusi ne vien no Eiropas valstīm, bet arī Krievijas, Ukrainas un trešās pasaules valstīm.

Uzņēmuma īpašnieku Igora Zvjagina, Valentīna Vasjaka, Anatolija Perekriostova mērķis bija parādīt, ka Latvijā var ne vien radīt vienu lidaparātu, bet izveidot augstas kvalitātes ražotni un konstruēšanas bāzi, izmantojot jaunākās tehnoloģijas un infrastruktūru.

Iecerēts izveidot ne vien ražošanas bāzi, bet arī servisa un remonta centru, kā arī attīstīt antīko aviāciju. Patlaban ražotnē jau top antīks lidaparāts "Bleriot XI" no 100% oriģinālajiem rasējumiem un fotogrāfijām. 1909.gadā franču lidotājs un konstruktors Luijs Blerio ar savu lidaparātu - monoplānu "Bleriot XI" - pirmais pārlidoja Lamanšu, un gadu vēlāk viņš ar savu lidmašīnu sasniedza 100 kilometrus stundā lielu ātrumu.

Eiropā daudzi ražo ultravieglās lidmašīnas, bet pagaidām "Pelegrin" var lepoties, ka viņu lidaparāts ir visātrākais. Latvijā "Pelegrin" patlaban ir vienīgais, kas strādā šajā jomā.

Lai gan kompānija dibināta tikai pērnā gada sākumā, īpašniekiem ir ievērojama pieredze aviācijā - Zvjagins ir aerotermogrāfijas speciālists (zemes virsmas skenēšana infrasarkanajā režīmā no lidaparāta) ar vairāk nekā desmit gadu pieredzi Latvijas aviācijas nozarē un jaunu tehnoloģiju izstrādē. Tāpat viņam ir pilota licence ultravieglo lidaparātu klasē. Arī Vasjakam ir pilota licence ultravieglo lidaparātu klasē, viņš ir Latvijas Pilotu amatieru aviokonstruktoru biedrības prezidents, Ādažu aerokluba valdes loceklis un Eiropas vēsturisko lidaparātu kluba biedrs, pilots-instruktors Ādažu aeroklubā "Avio Rīga".

Savukārt Perekriostovs ir Ādažu aerokluba "Avio Rīga" direktors un vecākais pilots-instruktors ar vairāk nekā 24 gadu pieredzi militārajā, civilajā un ultravieglajā aviācijā, kā arī profesionālās aviācijas grupas "Baltic Bees" pilots un aktīvi nodarbojas ar mazās aviācijas popularizēšanu un attīstību Latvijā.

Avots: edruva.lv / NOZARE.LV / 08.11.2011

Kategorija: Jaunās tehnoloģijas un interesantas idejas | Skatījumu skaits: 615 | Pievienoja: viens | Birkas: SIA Pelegrin, Millennium Master lidmašīnu razošan
Komentāru kopskaits: 0
Vārds *:
Email *:
Kods *:
Meklēšana / Поиск
Kategorijas /Категории
Amatniecība un radošs darbs [20]
Latvijas lauksamniecība [217]
Ziņas par zemnieku saimniecībām, lopkopību, zvejniecību, zivsaimniecībām, bīškopjiem, zveraudzētājiem utml.
Pārtikas un dzerienu ražotāji [126]
Mežsaimniecība un kokapstrāde [48]
Mežu apsaimniekošana, kokmateriālu izgatavošana, mēbeļu ražotāji
Metālapstrāde un mašīnbūve [87]
Ķīmijas rūpniecība [61]
Metalurģija, gumijas, plastmasas, kosmētikas, būvmateriālu rāžotāji, stiklašķiedras un eļļas izgatavošana
Tekstīlrūpniecība [26]
Audumu, drēbju un veļas ražotāji
Citu produktu ražošana [35]
Uzņēmējdarbība [104]
Aktualitātes uzņēmējdarbības jomā, kas varētu būt interesantas latvijas ražotājiem un zemniekiem
Konkurētspējas uzlabošana [43]
Jaunās tehnoloģijas un interesantas idejas [93]
Ziņas par jaunām tehnoloģijām, atklājumi, tehnoloģu attistība, biznesa idejas
Būvniecība [65]
Enerģetika [69]
Elektroenergijas un siltumenerģijas cenas, saules un vēja enerģija, koģenerācijas stācijas, kurināmā ražošana
Degviela [22]
Degvielas un biodegvielas ražotāji, naftas ieguve, degvielas cenas
Valsts vīri [35]
Valsts amatpersonu paziņojumi vai ar tiem saistītas ziņas
Par Latvijas ekonomiku pirms gada [2]
Dažreiz ir vērts ieskatīties pagatne, toreiz tās bija ziņas, tagad - vēsture
Ekonomiskā krīze pasaulē [15]
Latvija nav vienīga valsts, kurā ir jūtama krīze, ziņas par ekonomiskās krīzes izpausmi ārpus Latvijas
Darba ziņas un izglītība [54]
Kalendārs / Календарь
«  Novembris 2011  »
PrOTCPkSSv
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930
Arhīvs / Архив