Piektdiena, 17.05.2024, 10:48Sveicināti Гость | RSS
Portāls "VIENS" Latvijas ražotāju atbalsts
Ieejas forma
Izvēlne / Меню
Tēmas / Темы
Aptauja / Опрос
Vai Jūsu darbs atbilst Jūsu izglītībai
Atbilžu kopskaits: 21
Statistika / Статистика
Sākums » 2012 » Marts » 15 » "Latvijas Piens" kooperatīva biedriem garantē nemainīgu piena iepirkuma cenu
"Latvijas Piens" kooperatīva biedriem garantē nemainīgu piena iepirkuma cenu
16:03

 
Jaunās piena rūpnīcas Jelgavā attīstītāji SIA "Latvijas Piens", ko veido kooperatīvi "Trikāta KS", "Dzēse" un "Piena partneri KS", martā saviem biedriem nodrošina nemainīgu piena iepirkuma cenu, no kuras viens santīms tiek ieguldīts jaunās piena rūpnīcas celtniecībā.

Kā biznesa portālu "Nozare.lv" informēja "Trikāta KS" direktors un SIA "Latvijas Piens" valdes loceklis Raimonds Freimanis, vidējā piena iepirkuma cena ilgstoši turas virs 21 santīma par kilogramu.

Tikmēr no vairākām zemnieku saimniecībām, kas nav SIA "Latvijas Piens" biedri, ienākot informācija, ka piena pārstrādes uzņēmumi AS "Rīgas piena kombināts" un AS "Valmieras piens" no 1.marta samazinājuši piena iepirkuma cenas par vienu santīmu, līdz ar to maksājot apmēram 20 santīmus par kilogramu.

"Vienlaikus kooperatīvs "Trikāta KS" kopš pagājušā gada veic ieguldījumus jaunajā piena pārstrādes uzņēmumā desmit latu apmērā no katras kooperatīvam nodotās piena tonnas. Tādējādi kooperatīva kopsapulcē šogad katram biedram tiks palielināts paju apjoms atbilstoši ieguldījumam uzņēmumā "Latvijas Piens"," sacīja Freimanis.

Viņš arī norādīja, ka kooperatīvs "Trikāta KS", ņemot vērā dalību "Latvijas Piena" projektā, uzmanīgi seko līdzi globālā piena tirgus procesiem, kas uzrāda piena produktu cenu samazinājumu.

"Patlaban pasaules tirgos samazinās galveno industriālo produktu cenas. Taču jāņem vērā, ka 2011.gadā cenas atsevišķiem produktiem ilgstoši turējās augstā līmenī, tādēļ cenu kritums nav vērtējams kā ļoti satraucošs," atzina kooperatīva vadītājs.

Tikmēr kooperatīva "Dzēse" vadītājs Māris Petrēvics atzina, ka patlaban, līdz jaunās piena rūpnīcas celtniecības pabeigšanai, piens tiek eksportēts uz Lietuvu.

"Mūsu un Lietuvas piena pārstrādes uzņēmumu, kam pārdodam pienu, attiecības varu raksturot kā stabilas. Tikpat stabila ir cena, kādu mums Lietuvas uzņēmumi nodrošina par katru nodoto piena tonnu, - vidēji virs 22 santīmiem par piena kilogramu, no kuras santīmu ieguldām jaunajā piena rūpnīcā," sacīja Petrēvics.

Savukārt kooperatīva "Trikāta KS" biedre Salacgrīvas novada zemnieku saimniecības "Robežnieki" saimniece Ieva Alpa-Eizenberga atzina, ka piena iepirkuma cena esot stabila, tomēr jārēķinās arī ar tās nelielu samazinājumu.

"Esmu informēta, ka globālajā tirgū vērojams atsevišķu industriālo produktu cenu kritums, bet vienlaikus redzu, ka kooperatīvs piena cenu tur stabilu, un tāda tā būs arī martā. Piena tirgus tendences gan rāda, ka vasarā piena cena parasti samazinās. Zemnieki pārsvarā to zina un ar to rēķinās. Ražošanas izmaksas, ņemot vērā degvielas un minerālmēslu cenu kāpumu, ir paaugstinājušās, līdz ar to zemniekiem ļoti svarīga ir ne tikai stabila piena iepirkuma cena, bet arī atbalsta maksājumi un saimniekošanai laukos labvēlīga valsts nodokļu politika," sacīja zemniece.

Kā ziņots, 10,4 miljonus latu vērto piena rūpnīcu Jelgavā attīsta SIA "Latvijas Piens", ko veido piena kooperatīvi "Trikāta KS", "Dzēse" un "Piena partneri KS".

Kooperatīva biedru līdzfinansējums ir viens miljons latu, kredīts - aptuveni 6,5 miljoni latu, bet Eiropas Savienības fondu finansējums - aptuveni trīs miljoni latu, savukārt valsts garantētais atbalsts būs pieci miljoni latu.

Piena pieņemšanas un pasterizācijas jauda būs 250 tonnas vienā maiņā, sieru ražošanas jauda būs 500 līdz 600 tonnas mēnesī. Plānots, ka rūpnīca varētu sākt darboties 2012.gada vasarā.

Avots: edruva / NOZARE.LV
/ 15.03.2012

Kategorija: Pārtikas un dzerienu ražotāji | Skatījumu skaits: 544 | Pievienoja: viens | Birkas: piena pārstrādes rūpnīca, Piena pārstrādes uzņēmumi
Komentāru kopskaits: 0
Vārds *:
Email *:
Kods *:
Meklēšana / Поиск
Kategorijas /Категории
Amatniecība un radošs darbs [20]
Latvijas lauksamniecība [217]
Ziņas par zemnieku saimniecībām, lopkopību, zvejniecību, zivsaimniecībām, bīškopjiem, zveraudzētājiem utml.
Pārtikas un dzerienu ražotāji [126]
Mežsaimniecība un kokapstrāde [48]
Mežu apsaimniekošana, kokmateriālu izgatavošana, mēbeļu ražotāji
Metālapstrāde un mašīnbūve [87]
Ķīmijas rūpniecība [61]
Metalurģija, gumijas, plastmasas, kosmētikas, būvmateriālu rāžotāji, stiklašķiedras un eļļas izgatavošana
Tekstīlrūpniecība [26]
Audumu, drēbju un veļas ražotāji
Citu produktu ražošana [35]
Uzņēmējdarbība [104]
Aktualitātes uzņēmējdarbības jomā, kas varētu būt interesantas latvijas ražotājiem un zemniekiem
Konkurētspējas uzlabošana [43]
Jaunās tehnoloģijas un interesantas idejas [93]
Ziņas par jaunām tehnoloģijām, atklājumi, tehnoloģu attistība, biznesa idejas
Būvniecība [65]
Enerģetika [69]
Elektroenergijas un siltumenerģijas cenas, saules un vēja enerģija, koģenerācijas stācijas, kurināmā ražošana
Degviela [22]
Degvielas un biodegvielas ražotāji, naftas ieguve, degvielas cenas
Valsts vīri [35]
Valsts amatpersonu paziņojumi vai ar tiem saistītas ziņas
Par Latvijas ekonomiku pirms gada [2]
Dažreiz ir vērts ieskatīties pagatne, toreiz tās bija ziņas, tagad - vēsture
Ekonomiskā krīze pasaulē [15]
Latvija nav vienīga valsts, kurā ir jūtama krīze, ziņas par ekonomiskās krīzes izpausmi ārpus Latvijas
Darba ziņas un izglītība [54]
Kalendārs / Календарь
«  Marts 2012  »
PrOTCPkSSv
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
Arhīvs / Архив