«Patlaban peļņas
nolūkos vismaz vienu hektāru lielās platībās smiltsērkšķus audzē apmēram 50
saimniecībās. Katru gadu stādījumu platības palielinās aptuveni par 20
hektāriem, un vidējā raža ir trīs līdz četras tonnas no hektāra, taču tirgū
nonāk tikai daļa, jo pēdējos gados ir attīstījušies smiltsērkšķu produktu
mājražotāji, kas paši savus saražotos veselīgos kārumus arī realizē,» skaidro
Latvijas Smiltsērkšķu audzētāju apvienības valdes priekšsēdētājs Andrejs
Brūvelis.
Pagājušais gads bija nepieredzēti lielas ražas gads – novāktas apmēram 300
tonnas ogu. To noteica ražojošo dzinumu pieaugums aizpagājušā gada mitrajā un
siltajā vasarā, kā arī labvēlīgie ziedēšanas apstākļi pagājušā gada pavasarī.
Pērn lielās ražas dēļ ogu
vākšanas laikā attīrītu ogu cena bija samērā zema – zem viena lata par
kilogramu. Vēlāk tirgū palika tikai sasaldētās ogas, un to cena nostabilizējās
ap ierastajiem 1,20 Ls. Līdz šim visas izaudzētās un kvalitatīvi saglabātās
ogas ir sekmīgi pārdotas. Smiltsērkšķu tirgus pie mums vēl ir ļoti mazs, tāpēc
audzētāji un pircēji ir zināmi un prognozējami. Pareizi audzētiem
smiltsērkšķiem nav arī izteiktu neražas gadu, līdz ar to cena līdz šim bijusi
stabila.
Par smiltsērkšķu produktu
pieprasījumu Latvijā nevar sūdzēties, īpaši ziemā, kad mūs apdraud dažādi
vīrusi. Tiesa gan, imūnsistēmas nostiprināšanai der tikai svaigi,
ar intensīvām pārstrādes metodēm nesamocīti produkti, tāpēc pieprasījums aug
tieši šajā sektorā. Diemžēl
lielveikalos šādi produkti ir reti sastopami un ļoti dārgi. «Latvijā ražo
interesantus un konkurētspējīgus produktus. Vienīgā problēma šo produktu
patērētājiem ir cena. Eiropas patērētājiem tā šķiet normāla un samērīga,»
norāda Latvijas Valsts augļkopības institūta vadošā pētniece Dr.sc.ing. Dalija
Segliņa. Smiltsērkšķu pārstrādes pamatprodukti ir sula, džems, ievārījums,
marmelāde, biezeņi, želejas un, protams, eļļa. «Lielākā problēma ir saražot
lielas produktu partijas, nezaudējot smiltsērkšķu unikālo dziedniecisko vielu
buķeti. Ļoti negribētos, ka alkatīgi pārstrādātāji devalvētu šīs ogas labo
slavu, ar krāšņām etiķetēm tirgojot industrializētus surogātus,» paskaidro A.
Brūvelis.
Patlaban pārstrādātāji
izmanto tikai smiltsērkšķa augli, taču arī auga lapās ir ļoti daudz
ārstniecisku un veselību nostiprinošu vielu, bet to izmantošana Latvijas
pārstrādātājiem vēl esot jāapgūst. «Šo iemaņu apgūšana paplašinātu šīs kultūras
izmantošanu, apgrozījumu un gūto peļņu. Labums būtu arī patērētājiem, kuriem
būtu pieejami daudzveidīgāki produkti,» akcentē Dr.sc.ing. D. Segliņa.
Inovācijas nepieciešamas ne vien ogu pārstrādē, bet arī novākšanā, jo vākt ogas
ar pirkstiem ir grūti, sāpīgi un ilgi, tāpēc komercdārzos to dara, nogriežot
zarus ar visām ogām, taču diemžēl arī ar lielāko daļu lapu. «Zviedri pirmie
sāka pētīt zaru apgriešanas ietekmi uz krūmu atjaunošanos, bet šobrīd
līderpozīcijā ir Latvija. Starptautiskajos smiltsērkšķu simpozijos ar lielu
nepacietību gaida mūsu valsts audzētāju un pētnieku uzstāšanos,» lepojas A.
Brūvelis. Patlaban Latvijā kopā ar lielākajiem mājražotājiem ir apmēram 15
smiltsērkšķu pārstrādātāji, kuru skaits un jauda palielinās proporcionāli
stādījumu platību pieaugumam. Atšķirībā no Igaunijas, kur pirms pieciem gadiem
radās smiltsērkšķu pārprodukcija, Latvijā šī nozare attīstās vienmērīgi ar
līdzsvarotu ogu piedāvājuma un pieprasījuma attiecību.
Latvijas tautsaimniecībā
smilts¬ērkšķu nozīme pagaidām ir ļoti maza, taču tie ir ieņēmuši stabilu nišu
Latvijas augļkopībā, apjomu ziņā ierindojoties blakus kultivētajām dzērvenēm.
Protams, raugoties nākotnē, redzams, ka jāattīsta eksports. Patlaban ik gadus
apmēram 60 tonnu ogu pērk zviedri un igauņi. «Visvairāk Eiropā smiltsērkšķus
patērē Vācijā, taču tur mums vēl nav izdevies tikt. Paradoksāli, bet Vācijas
lielie uzņēmumi raduši pārstrādāt zemas kvalitātes vietējās un no
Rumānijas ievestās savvaļas ogas, kas, protams, ir lētākas par sulīgajām un
vērtīgākajām mūsu audzētajām ogām. Pircēji Vācijā nezin, ka eksistē arī kaut
kas labāks par sīvi skābo un bāli dzelteno šķidrumu, ko tur lepni dēvē par
sulu. Turienes pārstrādātājs nav motivēts meklēt labāku izejvielu,» secina
Latvijas Smiltsērkšķu audzētāju apvienības valdes priekšsēdētājs. Viņš zina
pastāstīt, ka viens Latvijas smiltsērkšķu audzētājs, vedot paša ražotos
produktus draugiem uz Nīderlandi, piestājis kādā Ziemeļvācijas ciematā un
pamēģinājis tos patirgot sestdienas tirdziņā. Vācu pircēji bijuši ļoti
pārsteigti par produktu fantastisko garšu un kvalitāti un sākumā nav ticējuši,
ka tie ir gatavoti no smiltsērkšķiem. Secinājums viens – ja Vācijas veikalu
plauktos parādītos mūsu produkti, situācija krasi mainītos. Bet tiem jābūt
saražotiem pietiekamā daudzumā, labā kvalitātē un ar atbilstošu iepakojumu.
Smiltsērkšķu pārstrāde
nemaz nav tik vienkārša. Ogu saturā ir ļoti daudz dažādu vērtīgu
bioaktīvu vielu, kas ir jutīgas pret intensīvas apstrādes metodēm – karsēšanu,
tvaicēšanu, homogenizēšanu, pulverizēšanu. Taču bez šiem pārstrādes paņēmieniem
grūti izveidot produktus ar ilgu plaukta laiku, kā to pieprasa lielo veikalu
ķēžu loģistika. Tāpēc arī tepat Latvijā pircēji daudz labprātāk pērk
mājražotāju produktus, lai gan šiem produktiem ir īss derīguma termiņš, kas
neder lieltirgotājiem un eksportam.
Visu rakstu lasi jaunākajā
biznesa žurnāla Lietišķā Diena numurā!
Linda Zalāne, LD, 2012. gada 7. marts
|