"Puikas, puikas, puikas!"
ar ābolu spaiņiem rokās, dodoties savas govju saimes virzienā, sauc Vaiņodes
novada zemnieku saimniecības "Nodegi" īpašnieks Gatis Ozols. Ar
gaļas lopu audzēšanu viņš nodarbojas vairāk nekā desmit gadu un zina pastāstīt
par to, no kā īsti mēs pārtiekam.
Pavisam
saimniecība sastāv no 300 gaļas lopiem, kas vasaras sākumā sadalīti astoņās
grupās. Katrā ir viens bullis,
bet pārējās – dāmas, norāda G. Ozols. Tirgus prece šogad esot tieši
jaundzimušie telēni, kurus atdod nobarošanai citās saimniecībās, bet mammas
paliekot turpat saimniecībā. "Tagad topā ir izsoles jaunlopiem, kuras
organizē zem asociācijas atsevišķi uzņēmumi," piebilst lauksaimnieks.
To, kas lopus izsolēs iepērk,
G. Ozols skaidri nezina, taču pieļauj, ka tie varētu būt turki. "Tie
pēdējā laikā nopērk visus Latvijas lopus." Un izskaidrojams tas varētu būt
ar viņu valsts sniegto atbalsta programmu lauksaimniekiem. Pirms turkiem par
Latvijā augušajiem lopiem interesējušies arī vācieši, holandieši, beļģi.
Ja reiz tie labākie gabali tiek
ārzemniekiem, ko ēdam
mēs? "To, kas paliek pāri. Par lētu naudu saņemam atpakaļ no
Vācijas," spriež G. Ozols. Tāpat mūsu vēderos, visticamāk, nonākot
slaucamo govju gaļa.
Pieminot lielveikalos nopērkamu
svaigo gaļu, G. Ozols stāsta, ka to rotā neskaitāmi E. Taču pašmāju lopu audzētāji gaļu mazumtirdzniecībai
nepiedāvājot. Tas neesot izdevīgi, jo sanāktu saražoto atdot par santīmiem,
turklāt, pie mājām neesot arī kautuvju. Pirms kāda laika saimniecībā nokauta
govs, bet pagatavoto gaļu bērni nemaz neesot ēduši. "Viņiem garšo cīsiņi
ar E vielām," secina lauksaimnieks, piebilstot, ka piedevas ietekmē
galaprodukta garšu. Līdz ar to, patērētāji pie ķīmijas jau esot pieraduši.
Plašāk
lasiet laikraksta "Kurzemes Vārds" 17. septembra numurā.
|