Piektdiena, 17.05.2024, 12:47Sveicināti Гость | RSS
Portāls "VIENS" Latvijas ražotāju atbalsts
Ieejas forma
Izvēlne / Меню
Tēmas / Темы
Aptauja / Опрос
Оцените мой сайт
Atbilžu kopskaits: 17
Statistika / Статистика
Sākums » 2009 » Septembris » 23 » Liepājā aptur gružu dambja būvēšanu
Liepājā aptur gružu dambja būvēšanu
18:18
Liepājā mītošā brīvprātīgā vides aktīvista Džeka Lova aizdomas par nelikumīgu piesārņošanu kārtējo reizi izrādījušās pamatotas – Liepājas Speciālās ekonomiskās zonas teritorijā aizsargdambis patvaļīgi tiek būvēts no Karostas atkritumiem.

 
Tajā pašā dienā, kad Liepājas reģionālā vides pārvalde ar Neatkarīgās starpniecību saņēma ziņu par iespējamajiem pārkāpumiem, inspektori veica pārbaudi uz vietas un būvdarbi nekavējoties tika apturēti. Būvatļaujas neesot, un arī nepieciešamo vides institūciju saskaņojumu šādai darbībai nav. Ir ierosināta administratīvā lietvedība.

Konkrēto teritoriju pie 51. piestātnes no brīvostas iznomājusi firma Transwide Services, un saskaņā ar Latvijas normatīvo aktu piedāvātajiem definējumiem notikusi sadzīves atkritumu iebēršana jūrā. Uzņēmuma valdes loceklis Aleksandrs Kozlovs gan oponē šādam formulējumam. Pagaidu aizsargdambis, kas nepieciešams, lai pasargātu krastā esošo būvju pamatus no izskalošanas, tiek būvēts no akmens, dzelzsbetona un ķieģeļiem. Jā, tos ved no Karostas. Taču tālākajā projekta gaitā šo ūdens klāto teritoriju plānots pavisam bērt ciet. Bet to, ka darbi veikti bez atļaujas, firma nenoliedz un jau tuvākajā laikā solās kārtot nepieciešamās formalitātes.

Reģionālās vides pārvaldes direktore Ingrīda Sotņikova skaidro, ka lēmums pārtraukt būvdarbus nav tikai formāla piekasīšanās. Iepriekš, saskaņojot, kā attīstības projektam tiks novērtēta ietekme uz vidi, firma nevienu vārdu neesot minējusi par būvgružiem. Taču, ja tos izmanto, obligāti ir jāveic ķīmiskās analīzes. Karostas padomju laika mantojumā var atrasties arī vielas, ko jūrā bērt nevajadzētu. Piemēram, azbests. Turklāt no praktiskā viedokļa gružus vajadzēja atsijāt – šobrīd dambis tiek bērts, īpaši nešķirojot frakciju izmērus. Pēc zināma laika smiltis sāks skalot laukā un tās piesārņos ostas akvatoriju. Turklāt pārvaldei ir arī aizdomas, ka firma, kas piegādājusi izejvielas hidrotehniskajai būvei, nemaz nav tiesīga apsaimniekot atkritumus. Tātad vēl jāpēta, cik likumīgi tā krauj savu mašīnu kravas kastēs kādreiz armijas apsaimniekoto celtņu gruvešus.

Savdabīgi, ka informāciju par iespējamajām vides problēmām liepājniekiem piegādājis Austrālijas latvietis Džeks Lovs, kurš Latvijā atguvis dzimtas zemi, patirgojies ar nekustamajiem īpašumiem un tagad periodiski dzīvo gan Austrālijā, gan Liepājā. Rūpes par dabas saglabāšanu nākamajām paaudzēm ir viņa filozofija. Tāpēc Džeks ir biežs vides pārvaldes un Liepājas apkaimes pašvaldību viesis. Daudziem – kā dadzis acīs. Ingrīda Sotņikova atzīst, ka gadījums ar nesankcionēto būvgružu bēršanu jūrā nav pirmā reize, kad sabiedriski aktīvā vīra bažas rod apstiprinājumu. Tiesa gan, brīvprātīgā vides inspektora amatam viņš netika atzīts par pietiekami kvalificētu nepietiekamo valodas prasmju dēļ, taču realitātē tieši austrālietis Džeks ir cilvēks, kurš dod lielāko sabiedrisko pienesumu vides sargāšanā. Tā, pateicoties viņam, gaismā nāca fakts, ka Liepājas pievārtē, Grīnvaltos nelegālās izgāztuvēs sadzīves mēslus izber pat pilsētas pašvaldību apkalpojoši uzņēmumi. Acīmredzot tādēļ, lai nebūtu jāved uz Grobiņas atkritumu poligonu Ķīvītes, kur par tonnu sadzīves, būvniecības vai rūpniecības atkritumu jāšķiras no nepilniem 18 latiem, plus vēl jātērē nauda par degvielu. Reģionālā vides pārvalde nelegālo izgāztuvju darbību apturēja.

Džeks Lovs uzskata, ka līdztekus tuvredzīgai domāšanai cilvēkus piedraņķēt vidi pamudina pārlieku augstās cenas, legāli utilizējot atkritumus. Lētāk tos ir izgāzt mežā vai ielikt kādas būves pamatos. Zeme virsū – un ne gailis pakaļ nedzied. Lovam ir aizdomas, ka arī Liepājas ezera piekrastē ilgstošā laika posmā izgāzti atkritumi un vēlāk pārvilkti ar grunti. Viņš par to ziņojis, tomēr pietrūcis pierādījumu.

Neatkarīgajai austrālietis Džeks atzīst, ka brīžam jūtas noguris cīnīties vienatnē: "Neviens negrib nākt līdzi. Domā tikai par savu dzīves posmu, bet nedomā par to, ko atstāsim nākamajām paaudzēm.

Autors: Imants Vīksne / NRA.lv / 23. septembris 2009

Kategorija: Būvniecība | Skatījumu skaits: 670 | Pievienoja: viens
Komentāru kopskaits: 0
Vārds *:
Email *:
Kods *:
Meklēšana / Поиск
Kategorijas /Категории
Amatniecība un radošs darbs [20]
Latvijas lauksamniecība [217]
Ziņas par zemnieku saimniecībām, lopkopību, zvejniecību, zivsaimniecībām, bīškopjiem, zveraudzētājiem utml.
Pārtikas un dzerienu ražotāji [126]
Mežsaimniecība un kokapstrāde [48]
Mežu apsaimniekošana, kokmateriālu izgatavošana, mēbeļu ražotāji
Metālapstrāde un mašīnbūve [87]
Ķīmijas rūpniecība [61]
Metalurģija, gumijas, plastmasas, kosmētikas, būvmateriālu rāžotāji, stiklašķiedras un eļļas izgatavošana
Tekstīlrūpniecība [26]
Audumu, drēbju un veļas ražotāji
Citu produktu ražošana [35]
Uzņēmējdarbība [104]
Aktualitātes uzņēmējdarbības jomā, kas varētu būt interesantas latvijas ražotājiem un zemniekiem
Konkurētspējas uzlabošana [43]
Jaunās tehnoloģijas un interesantas idejas [93]
Ziņas par jaunām tehnoloģijām, atklājumi, tehnoloģu attistība, biznesa idejas
Būvniecība [65]
Enerģetika [69]
Elektroenergijas un siltumenerģijas cenas, saules un vēja enerģija, koģenerācijas stācijas, kurināmā ražošana
Degviela [22]
Degvielas un biodegvielas ražotāji, naftas ieguve, degvielas cenas
Valsts vīri [35]
Valsts amatpersonu paziņojumi vai ar tiem saistītas ziņas
Par Latvijas ekonomiku pirms gada [2]
Dažreiz ir vērts ieskatīties pagatne, toreiz tās bija ziņas, tagad - vēsture
Ekonomiskā krīze pasaulē [15]
Latvija nav vienīga valsts, kurā ir jūtama krīze, ziņas par ekonomiskās krīzes izpausmi ārpus Latvijas
Darba ziņas un izglītība [54]
Kalendārs / Календарь
«  Septembris 2009  »
PrOTCPkSSv
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930
Arhīvs / Архив