Piektdiena, 17.05.2024, 12:14Sveicināti Гость | RSS
Portāls "VIENS" Latvijas ražotāju atbalsts
Ieejas forma
Izvēlne / Меню
Tēmas / Темы
Aptauja / Опрос
Vai Jūsu darbs atbilst Jūsu izglītībai
Atbilžu kopskaits: 21
Statistika / Статистика
Sākums » 2010 » Aprīlis » 22 » LLU saimniecībā «Vecauce» krīze pārvarēta
LLU saimniecībā «Vecauce» krīze pārvarēta
20:47
Ierauta vispārējās ekonomiskās krīzes mutulī, Latvijas Lauksaimniecības universitātes (LLU) mācību un pētījumu saimniecība «Vecauce» pērnā gada nogalē ne vien atbrīvojusies no maksātnespējas draudiem, bet spējusi arī gadu kopumā noslēgt ar pozitīvu bilanci, gūstot pat nelielu – gandrīz 30 000 latu lielu peļņu, - ne bez gandarījuma sajūtas nesen notikušajā saimniecības darbinieku pilnsapulcē pavēstīja direktore Iveta Grudovska.
Tas panākts ar saimniecības Padomes īpaši izveidotās LLU vadošo zinātnieku un speciālistu komisijas atbalstu un vairāku nepopulāru lēmumu pieņemšanu, kas saistīti ar darba algu samazināšanu aptuveni par piekto daļu un materiālo izmaksu apcirpšanu aptuveni par 30 procentiem, skaidro LLU preses sekretārs Juris Kālis.

Protams, krīzes pārvarēšanā liela nozīme bijusi visa kolektīva pašaizliedzīgam darbam un situācijas pareizai izpratnei, kā arī piena iepirkuma cenas nelielam kāpumam un saražotās produkcijas pašizmaksas samazinājumam, kas savukārt saistīts galvenokārt ar slaucamo govju ganāmpulka palielināšanu. Jaunajā lielfermā «Līgotnes», kur piena ieguve daļēji ir robotizēta, ganāmpulku varēts palielināt no 341 slaucamas govs iepriekšējā gadā līdz 415 piena devējām 2009.gadā. Tādējādi saražotā piena daudzums no 1 826 tonnām 2008.gadā palielinājies līdz 2 415 tonnām 2009.gadā, kas pārsvarā pārdots Jaunpils siera ražotnei.

Pērn aizritēja pirmais gads, kopš «Vecaucē» uzsākta siltumenerģijas un elektroenerģijas ražošana no biogāzes, ik dienu pārstrādājot 35 tonnu šķidro kūtsmēslu un 14 tonnu kukurūzas skābbarības maisījumu. Tas bija laiks, kad saimniecības speciālistiem pašiem vajadzēja apjaust, cik un kādu enerģiju var saražot šādā salīdzinoši nelielas jaudas ražotnē, kā darbojas ekonomiskie un bioloģiskie faktori. Jau tagad ir skaidrs, ka ražotnes darbināšanai ar pilnu jaudu, biomasas ieguve būs ievērojami jāpalielina, tālab kukurūzas sējumu platības būs vismaz jādubulto.

Tā kā «Vecauce» pērn vēl bija vienīgā vieta Latvijā, kur šāda biogāzes ražotne reāli darbojās, saimniecības pieredzi apgūt no malu malām brauca daudz interesentu. Un saimniecības speciālisti, netaupot savu dārgo laiku, visiem arī pacietīgi klāstīja iegūtās un praksē pārbaudītās zināšanas, pauž J.Kālis.

Pavisam saimniecībā apstrādā 2 000 hektāru lielas zemes platības. Galvenokārt audzē graudaugus, rapsi un kukurūzu. Izaudzētos graudus pārsvarā realizē kā sēklas materiālu. Pērn pēc tā pieprasījums gan bija mazāks nekā plānots, tālab pārpalikumu realizēja pārtikas ražošanai. Aizvien vairāk pievēršas zemeņu un dažādu dārzeņu kultūru – sīpolu, galda biešu un burkānu audzēšanai, ko realizē tirgū ar pašu spēkiem, tādējādi iegūstot apgrozāmos līdzekļus brīdī, kad to saimniecībā visvairāk trūkst. Savu artavu dod arī augļudārzs, kas «Vecaucē» aizņem 40 hektāru lielu platību.

Savukārt zinātniski pētnieciskā darba jomā tradicionāli turpinās izmēģinājumi dažādu kultūraugu šķirņu salīdzināšanā un augu aizsardzības līdzekļu pielietošanā. Izveidojusies lietišķa sadarbība ar daudzām ražotājfirmām, kas veic konkrētus pasūtījumus. Klienti «Vecauces» zinātniekiem uzticas un ar iegūtajiem pētījumu rezultātiem ir apmierināti.

Pētījumus zinātnisko darbu izstrādei sertificētos izmēģinājumu laukos veic arī pašu universitātes studenti un mācību spēki, taču ne reti dažādus ar lauksaimniecisko ražošanu saistītus datus vēlas iegūt arī citu Latvijas augstskolu maģistrantūras un doktorantūras studenti. Turklāt ar pētījumu rezultātiem plaša sabiedrība, tostarp lauku saimnieki, tiek iepazīstināti tradicionālajās Lauka dienās vasarā un Ražas svētkos vēlā rudenī.

Pateicoties LLU sponsoru atbalstam, arī ekonomiskās krīzes apstākļos «Vecauces» Mācību centrā arī nākamajā studiju gadā visu deviņu fakultāšu pirmā kursa studentiem varēs nodrošināt nedēļu ilgu mācību praksi «Praktiskā lauku saimniecība». Diemžēl valsts finansējuma samazinājuma dēļ saimniecībā vairs netiek nodrošināta mācību ražošanas prakse lauksaimniecības arodizglītības iestāžu audzēkņiem. Toties, sadarbībā ar Latvijas Jauno zemnieku klubu, «Vecaucē» rīko vasaras nometnes skolēniem no Zemgales, kuru laikā jaunieši iepazīstas ar dažādiem lauku darbiem un iegūst plašu informāciju par studiju iespējām Lauksaimniecības universitātē.
 
Avots: www.zz.lv / 22.04.2010.
Kategorija: Latvijas lauksamniecība | Skatījumu skaits: 591 | Pievienoja: viens | Birkas: Pētījumus zinātnisko darbu izstrāde
Komentāru kopskaits: 0
Vārds *:
Email *:
Kods *:
Meklēšana / Поиск
Kategorijas /Категории
Amatniecība un radošs darbs [20]
Latvijas lauksamniecība [217]
Ziņas par zemnieku saimniecībām, lopkopību, zvejniecību, zivsaimniecībām, bīškopjiem, zveraudzētājiem utml.
Pārtikas un dzerienu ražotāji [126]
Mežsaimniecība un kokapstrāde [48]
Mežu apsaimniekošana, kokmateriālu izgatavošana, mēbeļu ražotāji
Metālapstrāde un mašīnbūve [87]
Ķīmijas rūpniecība [61]
Metalurģija, gumijas, plastmasas, kosmētikas, būvmateriālu rāžotāji, stiklašķiedras un eļļas izgatavošana
Tekstīlrūpniecība [26]
Audumu, drēbju un veļas ražotāji
Citu produktu ražošana [35]
Uzņēmējdarbība [104]
Aktualitātes uzņēmējdarbības jomā, kas varētu būt interesantas latvijas ražotājiem un zemniekiem
Konkurētspējas uzlabošana [43]
Jaunās tehnoloģijas un interesantas idejas [93]
Ziņas par jaunām tehnoloģijām, atklājumi, tehnoloģu attistība, biznesa idejas
Būvniecība [65]
Enerģetika [69]
Elektroenergijas un siltumenerģijas cenas, saules un vēja enerģija, koģenerācijas stācijas, kurināmā ražošana
Degviela [22]
Degvielas un biodegvielas ražotāji, naftas ieguve, degvielas cenas
Valsts vīri [35]
Valsts amatpersonu paziņojumi vai ar tiem saistītas ziņas
Par Latvijas ekonomiku pirms gada [2]
Dažreiz ir vērts ieskatīties pagatne, toreiz tās bija ziņas, tagad - vēsture
Ekonomiskā krīze pasaulē [15]
Latvija nav vienīga valsts, kurā ir jūtama krīze, ziņas par ekonomiskās krīzes izpausmi ārpus Latvijas
Darba ziņas un izglītība [54]
Kalendārs / Календарь
«  Aprīlis 2010  »
PrOTCPkSSv
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930
Arhīvs / Архив