Piektdiena, 17.05.2024, 11:07Sveicināti Гость | RSS
Portāls "VIENS" Latvijas ražotāju atbalsts
Ieejas forma
Izvēlne / Меню
Tēmas / Темы
Aptauja / Опрос
Kādas Latvijas preces Jūs labprāt perciet?
Atbilžu kopskaits: 37
Statistika / Статистика
Sākums » 2012 » Jūlijs » 27 » Mellenes drīz būs nolasītas
Mellenes drīz būs nolasītas
14:11

Lasīt un pārdot uzpircējiem mellenes ne vienam vien ir nopietna nodarbošanās, kas dod ienākumus. Taču šogad ogu cena ir samērā zema, turklāt mellenes drīz beigšoties.

Ogu cena par kilogramu katru dienu mainās. Uzpircējs Artūrs Kalnozols stāsta, ka to nosaka melleņu daudzums Eiropas valstīs un pieprasījums. "Uzpircēji un viņu darba devēji nemitīgi kontaktējas un vienojas par meža velšu cenu. Sezonas sākumā mellenes iepirka par Ls 0,80 kilogramā, nesen cena sasniedza kulmināciju - Ls 1,50, taču tagad nokritusies līdz Ls 1,25 par kilogramu, un nav zināms, vai turpmāk cena kritīsies vai pieaugs. Pagājušogad ap šo pašu laiku melleņu cena bija Ls 1,90 par kilogramu," stāsta uzņēmīgais jaunietis, kas vada dabas velšu iepirkšanas punktu Priekuļos un izbraukumos iepērk ogas un sēnes vēl vairākās vietās. Artūrs min, ka šogad Cēsu apkaimē ir daudz vairāk ogu un sēņu iepirkšanas punktu nekā citus gadus, viņš zina četrus. Kopumā Latvijā uzpircēju nekļūstot vairāk.

Artūrs arī atzīst, ka šovasar Cēsu un Priekuļu apkaimē melleņu lasītāji ir čaklāki nekā pagājušogad. Par to liecina ogu daudzums, ko atnes cilvēki. Turklāt, ja pērn ogotāji mellenes lasīja un pārdeva līdz pat oktobra vidum, tad šogad sezona jau gandrīz beigusies, jo mežā ogas strauji tiek nolasītas. „Jāsaka, ka ogotāju netrūkst. Dažkārt Cēsīs, kur arī notiek melleņu uzpirkšana, cilvēki, kuri vēlas pārdot ogas uzpircējam, stāv rindā," stāsta Artūrs.

Priekulietis Toms Juzups šogad mellenes ir lasījis jau septiņas reizes. "Mellenes lasu prieka pēc un daru to jau četrus gadus," stāsta Toms. Viņš atzīst, ka cena par kilogramu svārstās, tādēļ nevar spriest, vai tā ir zemāka nekā citus gadus. Toms vērtē, ka ogotāji ir kļuvuši čaklāki, jo tas ir veids, kā mazliet nopelnīt vasaras sezonā. Viņš arī min, lai salasītu daudz ogu, jāzina, kur tās meklēt, jo visiem zināmajās vietās viss jau ir nolasīts. Toms savas slepenās vietas patur noslēpumā.

Čaklākie lasītāji grib ogas pārdot ļoti agri. Trešdien Artūra pirmie klienti bija trīs pusaudži - Una, Toms un Natālija. Cēlušies sešos no rīta, lai dotos ogot. Bērni atzīst, ka mellenes lasīt nepatīk, bet to dara, lai mazliet nopelnītu un iekrātu naudu. Jauno ogotāju veikums bija nepilns kilograms, par kuru saņēma latu. Bērni teica, ka nākamajā rītā arī celsies agri un ies lasīt mellenes turpat aiz uzpirkšanas punkta, Priekuļu šautuves apkaimē.

Artūrs ir algots darbinieks, noslēdzis līgumu ar kaimiņvalsts kompāniju, kas mellenes transportē uz ārzemēm, ka strādās no jūlija līdz oktobra vidum. Viņš saņem algu, nedaudz lielāku par minimālo, un ir gandarīts, ka vasarās atradis iespēju nopelnīt: "Priecājos, ka mellenes ir veselīgas un ar tām saistītais darbs ir ļoti interesants. Visas dienas garumā apbraukāju uzpirkšanas vietas Vidzemē. Daudz palīdz māsa Marta un labākais draugs Mārtiņš Amatnieks. Kad samaksāju lasītājam par ogām, ir prieks, ka sagādāju viņam gandarījumu par paveikto. Ir bijuši aizraujoši piedzīvojumi, pārdodot mellenes "nakts tirgū" Rīgā, nācies strādāt vēlās nakts stundās un pat nakšņot kravas mašīnas aizmugurē Latgales ezera krastā." Par uzpircēju Artūram ieteikuši kļūt paziņas. Pagājušogad viņš bija atbildīgs par 12 ogu un sēņu uzpirkšanas vietām, bet šogad to skaits ir mazāks, taču atzīst, ka tas neesot daudz, jo zina uzpircējus, kuru pārziņā ir pat 90 uzpirkšanas vietas. Artūrs uzskata, ka uzpircēja darbs tomēr ir riskants un diezgan piņķerīgs, jo meža veltes derīgas tikai dažas dienas. Jaunietis pastāsta, ka pagājušogad, sezonas beigās, noliktava bijusi pilna ar brūklenēm, bet tās sabojājušās, ienākumus, kuri tika sapelnīti vasarā, nācās atdot, lai kompensētu zaudējumus par postā aizgājušajām ogām. Ir arī gadījumi, ka dažas kastes ar mellenēm apgāžas un ogas nosmērējas. Tad tās kļūst nederīgas.

Laura Deruma

Avots: edruva.lv / 2012. gada 27. jūlijs

Kategorija: Latvijas lauksamniecība | Skatījumu skaits: 533 | Pievienoja: tehnologs
Komentāru kopskaits: 0
Vārds *:
Email *:
Kods *:
Meklēšana / Поиск
Kategorijas /Категории
Amatniecība un radošs darbs [20]
Latvijas lauksamniecība [217]
Ziņas par zemnieku saimniecībām, lopkopību, zvejniecību, zivsaimniecībām, bīškopjiem, zveraudzētājiem utml.
Pārtikas un dzerienu ražotāji [126]
Mežsaimniecība un kokapstrāde [48]
Mežu apsaimniekošana, kokmateriālu izgatavošana, mēbeļu ražotāji
Metālapstrāde un mašīnbūve [87]
Ķīmijas rūpniecība [61]
Metalurģija, gumijas, plastmasas, kosmētikas, būvmateriālu rāžotāji, stiklašķiedras un eļļas izgatavošana
Tekstīlrūpniecība [26]
Audumu, drēbju un veļas ražotāji
Citu produktu ražošana [35]
Uzņēmējdarbība [104]
Aktualitātes uzņēmējdarbības jomā, kas varētu būt interesantas latvijas ražotājiem un zemniekiem
Konkurētspējas uzlabošana [43]
Jaunās tehnoloģijas un interesantas idejas [93]
Ziņas par jaunām tehnoloģijām, atklājumi, tehnoloģu attistība, biznesa idejas
Būvniecība [65]
Enerģetika [69]
Elektroenergijas un siltumenerģijas cenas, saules un vēja enerģija, koģenerācijas stācijas, kurināmā ražošana
Degviela [22]
Degvielas un biodegvielas ražotāji, naftas ieguve, degvielas cenas
Valsts vīri [35]
Valsts amatpersonu paziņojumi vai ar tiem saistītas ziņas
Par Latvijas ekonomiku pirms gada [2]
Dažreiz ir vērts ieskatīties pagatne, toreiz tās bija ziņas, tagad - vēsture
Ekonomiskā krīze pasaulē [15]
Latvija nav vienīga valsts, kurā ir jūtama krīze, ziņas par ekonomiskās krīzes izpausmi ārpus Latvijas
Darba ziņas un izglītība [54]
Kalendārs / Календарь
«  Jūlijs 2012  »
PrOTCPkSSv
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
Arhīvs / Архив