Piektdiena, 17.05.2024, 12:46Sveicināti Гость | RSS
Portāls "VIENS" Latvijas ražotāju atbalsts
Ieejas forma
Izvēlne / Меню
Tēmas / Темы
Aptauja / Опрос
Kādas Latvijas preces Jūs labprāt perciet?
Atbilžu kopskaits: 37
Statistika / Статистика
Sākums » 2010 » Jūlijs » 5 » Nekā personīga, tikai bizness
Nekā personīga, tikai bizness
14:50

SIA Ziedi JP – viens no Latvijas lielākajiem graudu audzētājiem, piena ražotājiem un pavisam noteikti lielākais kukurūzas un zālāju audzētājs – savu biznesu sadalījis vairākos uzņēmumos. Cēsīs strādā divas saimniecības – SIA Auziņas 3 un SIA Mārsnēnu Upmaļi, Dobelē – SIA Ziedi–2 un Jaunpilī – SIA Jurģi G.J. Vidzemē saimniecības lauku darbus paveic galvenokārt ar savu tehnikas parku, taču Zemgales pusē saimniecības ar tehniku apkalpo Ziedi JP. Šobrīd uzņēmums būvē biogāzes ražotni, kas strādā kā atsevišķs uzņēmums SIA Bio ziedi, kuram Ziedi JP gatavos izejvielas. Vairāk par uzņēmuma darbību intervijā ar sabiedrības valdes priekšsēdētāju Andreju Safonovu.
 
– Jums ir ļoti plašs tehnikas parks. Vai tehniku pērkat, izmantojot fondu atbalstu, vai par savu naudu?
– Abējādi. Tehnikas pirkšanas pamatā ir bizness un attiecīgā brīža darījums. Tāpēc arī tagad, piemēram, pārdodam savus piecus gadus vecos traktorus un pērkam jaunus – divus Fastrac traktorus no Kapro. Par lietoto tehniku viņi mums latos dod vairāk nekā pārējie eiro, tiesa, ar nosacījumu, ka pērkam no viņiem JCB produkciju. Ar firmu izveidojusies laba sadarbība – iepriekš nopirkām teleskopisko iekrāvēju, uz priekšdienām varbūt iegādāsimies ekskavatoru.
Esam lieli Fendt fani, taču šiem traktoriem cena tikai kāpj. Tāpēc ir nopietni jādomā, vai pirkt Fendt vai pamēģināt, piemēram, Claas Xerion, jo šā traktora cena ir zemāka, lai gan jauda lielāka, vairāk iespēju, labāka komplektācija… Vēl viens Xerion pluss – apgriežamā kabīne. Mums vajag jaudīgu traktoru skābbarības blietēšanai, augsnes apstrādei, arī zāles pļaušanai.
Ar Eiropas atbalstu plānojam iegādāties arī divus John Deere 100 ZS traktorus. Vecie savus resursus pa pieciem gadiem ir izsmēluši – vienam no tiem ir jau vairāk nekā desmit tūkstoši motorstundu.
Patiesībā traktoru, kas strādā uz lauka, saimniecībā nav nemaz tik daudz. Uzņēmumā pavisam ir 17 traktoru, bet kopā ar agrāk pirktajiem belarusiem un citu mazāku tehniku – būs ap trīsdesmit. Bet daudzi no tiem tiešām rūc varbūt vienreiz mēnesī. Lopkopībā mazie traktoriņi darbina mikserus, tīra kūtis un pieved barību. Tur dažreiz viens cilvēks brauc ar diviem, reizēm – pat trijiem traktoriem.
Uz lauka reāli strādā trīs Fendt, deviņi John Deere, divi Claas, četri Valtra un viens Case traktors. Zirgspēku diapazons ir no 160 līdz 320.

– Teju puse tirgū sastopamo tehnikas zīmolu...
– Tas tā laika gaitā izveidojies. Jebkura traktora iegādes pamatā ir bijis kāds izdevīgums. Piemēram, pirmo Fendt traktoru nopirkām tāpēc, ka vajadzēja lieljaudas traktoru ar atpakaļgaitas stūri, bet tādu neviens cits nevarēja piedāvāt. Pirmais Fendt mums patika, tāpēc paņēmām otru un arī trešo.
Valtra traktori strādā vēl no deviņdesmito gadu beigām, kad tie Latvijā bija topā. John Deere tehnika tad tikko bija ienākusi mūsu tirgū un bija dārga. Savukārt Claas traktori nonāca Ziedos savas ļoti pievilcīgās cenas dēļ – viens ir pirkts mazlietots, otrs jauns.

– Katru no šiem zīmoliem apkalpo savs tehnikas dīleris, ar kuru ir vieglāk strādāt?
– Mēs strādājam ar trim kompānijām, no kurām ņemam 70–80% rezerves daļu. Numur viens ir John Deere tirgotājs Agritech, otrs svarīgākais – Ojārs Āva un D, trešais – Konekesko.

– Jūs neizmantojat rezerves daļu pasūtīšanu no Vācijas vai Lietuvas, kas esot lētāk, ātrāk?
– Rezerves daļu piegāde un serviss ir divas dažādas lietas. Skrūvē viena cilvēku grupa, par rezerves daļām atbild pavisam citi. Visa pamatā ir cilvēciskais faktors. Esmu dzirdējis, ka daudzi ir neapmierināti ar Stokker, tagad Agritech, darbu, bet mums problēmu nav. Esam tehniku remontējuši gan brīvdienās, gan vēlu vakarā... Ar visiem vienmēr esam atraduši kopīgu valodu. Ja kādam ir problēmas, tad jājautā: kāpēc? Varbūt mēs esam tuvāk Jelgavai? Varbūt tiem, kas ir Daugavpilī vai Ventspilī, aizbraukt pakaļ detaļai uz Jelgavu ir divas reizes tālāk nekā līdz Lietuvai?
Varu teikt atklāti – jā, mēs arī esam Lietuvā rezerves daļas meklējuši, bet tas ir bijis galīga izmisuma brīdis....

– Lietuvā var atrast?
– Var. Daudzi Latvijā iedomājas, ka mūsu dīleri pārcenšas ar uzcenojumu un Lietuvā nopirkt ir lētāk. Taču Lietuvā pie oficiālā John Deere izplatītāja rezerves daļu cenas lielākoties ir tādas pašas kā Latvijā. Dažkārt, ja redz, ka zemnieks ir no Latvijas, pat vēl lielākas. Bet – visu cieņu lietuviešiem, viņiem ir ļoti daudz firmu, kas tirgo gan oriģinālas, gan neoriģinālas daļas, ir alternatīva, tāpēc tur ir lētāk.


Avots: www2.la.lv/lat/agrotops / AGROTOPS jūlija numurs

Autors: GUNDEGA SKAGALE

Kategorija: Latvijas lauksamniecība | Skatījumu skaits: 739 | Pievienoja: viens | Birkas: SIA Ziedi JP valdes priekšsēdētāju
Komentāru kopskaits: 0
Vārds *:
Email *:
Kods *:
Meklēšana / Поиск
Kategorijas /Категории
Amatniecība un radošs darbs [20]
Latvijas lauksamniecība [217]
Ziņas par zemnieku saimniecībām, lopkopību, zvejniecību, zivsaimniecībām, bīškopjiem, zveraudzētājiem utml.
Pārtikas un dzerienu ražotāji [126]
Mežsaimniecība un kokapstrāde [48]
Mežu apsaimniekošana, kokmateriālu izgatavošana, mēbeļu ražotāji
Metālapstrāde un mašīnbūve [87]
Ķīmijas rūpniecība [61]
Metalurģija, gumijas, plastmasas, kosmētikas, būvmateriālu rāžotāji, stiklašķiedras un eļļas izgatavošana
Tekstīlrūpniecība [26]
Audumu, drēbju un veļas ražotāji
Citu produktu ražošana [35]
Uzņēmējdarbība [104]
Aktualitātes uzņēmējdarbības jomā, kas varētu būt interesantas latvijas ražotājiem un zemniekiem
Konkurētspējas uzlabošana [43]
Jaunās tehnoloģijas un interesantas idejas [93]
Ziņas par jaunām tehnoloģijām, atklājumi, tehnoloģu attistība, biznesa idejas
Būvniecība [65]
Enerģetika [69]
Elektroenergijas un siltumenerģijas cenas, saules un vēja enerģija, koģenerācijas stācijas, kurināmā ražošana
Degviela [22]
Degvielas un biodegvielas ražotāji, naftas ieguve, degvielas cenas
Valsts vīri [35]
Valsts amatpersonu paziņojumi vai ar tiem saistītas ziņas
Par Latvijas ekonomiku pirms gada [2]
Dažreiz ir vērts ieskatīties pagatne, toreiz tās bija ziņas, tagad - vēsture
Ekonomiskā krīze pasaulē [15]
Latvija nav vienīga valsts, kurā ir jūtama krīze, ziņas par ekonomiskās krīzes izpausmi ārpus Latvijas
Darba ziņas un izglītība [54]
Kalendārs / Календарь
«  Jūlijs 2010  »
PrOTCPkSSv
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
Arhīvs / Архив