Piektdiena, 17.05.2024, 10:22Sveicināti Гость | RSS
Portāls "VIENS" Latvijas ražotāju atbalsts
Ieejas forma
Izvēlne / Меню
Tēmas / Темы
Aptauja / Опрос
Оцените мой сайт
Atbilžu kopskaits: 17
Statistika / Статистика
Sākums » 2012 » Maijs » 25 » Optisko šķiedru ražotnes paplašināšana negūst Līvānu iedzīvotāju atbalstu
Optisko šķiedru ražotnes paplašināšana negūst Līvānu iedzīvotāju atbalstu
14:45

24.maijā ar asām un vairāk kā trīs stundas garām debatēm noslēdzās SIA "Biolitec" sabiedriskā apspriešana projektam "Gaismas vadu sagatavju ar plazmas pārklājuma metodi ražošana".

Sākumā rūpnīcas pārstāvji iepazīstināja klātesošos ar projekta būtību, līdzīgu tehnoloģiju pielietojumu pasaulē, drošības pasākumiem un turpmākajiem plāniem. Otrajā daļā tika uzklausīti klātesošo viedokļi, sniegtas atbildes uz jautājumiem.

Līvānieši uzsvēra, ka nav pret rūpnīcas darbību tādu, taču kategoriski iestājas pret jaunu piesārņojošo darbību veikšanu, ko izraisītu rūpnīcas paplašināšanās un projekta "Gaismas vadu sagatavju ar plazmas pārklājuma metodi ražošana" ieviešana. Iedzīvotāji savu nostāju argumentēja ar to, ka ražošanas procesā, pat visdrošākajā, pastāv dažādi riski videi un apkārtējo cilvēku veselībai. Arī rūpnīcas pārstāvji nevarēja apšaubīt argumentu, ka "100% garantiju var dot tikai Dievs", to formulēja kāds līvānietis.

Ražošana ir saistīta ar ķīmisku vielu klātbūtni ražošanas procesā, kaut niecīga daļa, tomēr kaitīgie izmeši nonāk arī atmosfērā, un vietējos iedzīvotājus nepārliecināja uzņēmuma argumenti par visu drošības prasību ievērošanu.

Cilvēkos bažas radījusi arī negatīvā pieredze ar citu uzņēmumu darbību Līvānu novadā (tika minēts konkrēts uzņēmums Rožupē, kura piesārņojošās darbības valsts vides dienesti nebija spējuši ne ierobežot, ne apturēt). Līdzīgs gadījums bija pirms 12 gadiem izdotā atļauja mazā HES būvniecībai uz Dubnas Līvānos - sekas cilvēki izjūt joprojām, bet uzņēmuma darbību apturēt vairs nav iespējams.

Iedzīvotājiem bija svarīgs arī Līvānu novada domes viedoklis šajā jautājumā, jo gala lēmums par atļauju došanu būs jāpieņem Līvānu novada domes 15 deputātiem (tiesa, pirms tam pie šī jautājuma nopietni strādās dažādi eksperti, jo pēc Reģionālās Vides pārvaldes lēmuma uzņēmumam jāveic sākotnējais ietekmes uz vidi novērtējums).
Domes priekšsēdētājs Andris Vaivods uzsvēra, ka deputātiem objektīva lēmuma pieņemšanai ir jāiepazīstas ar ekspertu slēdzienu un veikto izpēti, kuri tikai šobrīd ir uzsākta, taču klātesošajiem mērs ļāva noprast, ka dome nenostāsies pret tautu un nedos atbalstu, ja sabiedrība būs pret. "Kas ir dome? Dome ir iedzīvotāji. Un deputāti taču pārstāvēs iedzīvotāju vairākuma intereses," sacīja A.Vaivods. Arī domes deputāts Jānis Magdaļenoks iedzīvotājiem pauda, ka nebalsos par rūpnīcas paplašināšanu.

Vai jums būs rentabli ražot tik niecīgus apjomus? Vai ražošanas apjomi ar laiku tiks palielināti? Kādi būs rūpnīcas piedāvātie drošības pasākumi iedzīvotājiem, skolēniem (blakus atrodas skola) avārijas gadījumā? Vai vietējie ugunsdzēsēji tiks galā, ja rūpnīcā izcelsies ugunsgrēks? Vai iekārtas ir jaunas? Vai nebūtu drošāk būvēt pavisam jaunu rūpnīcu ārpus pilsētas, nevis ievietot ražotni novecojušajā rūpnīcas ēkā? Kas traucē pārnest ražotni ārpus pilsētas? Kāpēc ražotne netiek paplašināta Vācijā, bet te - Latvijā? Varbūt Vācijā tāda paplašināšana pilsētas centrā nemaz nebūtu iespējama? Vai piekrītat, ka kaitīgās vielas arī nelielā koncentrācijā, ilgstoši ieelpotas, var radīt kaitējumu cilvēka veselībai? Kāpēc neesat reģistrēti Latvijas sertificēto uzņēmumu reģistrā, bet tikai Vācijā? Vai ir kāds rezerves variants, ja nesaņemsiet atļauju paplašināties? Kāpēc darba sludinājumu liekat Daugavpils laikrakstā? Kāpēc neesat neko ziedojuši Līvāniem? Kāpēc firma reģistrēta Rīgā nevis Līvānos? Cik līvāniešu strādā uzņēmumā? Šie un daudzi citi jautājumi izskanēja apspriedes laikā, kas liecināja, ka līvāniešiem nav vienalga, kas notiks viņu pilsētā, un viņi paši nevis ārzemju investori ir saimnieki savā pilsētā.

Tikai viens cilvēks publiski pauda atbalstu rūpnīcas paplašināšanai, vienlaikus prasot vai domes attieksme pret rūpnīcas paplašināšanas plāniem būtu tāda pati, ja ražotni gribētu atvērt uzņēmējs, kas ir liels ziedotājs un vietējais iedzīvotājs. Domes priekšsēdētājs Andris Vaivods atbildēja, ka pašvaldība nešķiro uzņēmējus, kā piemēru minot, ka nodokļu politika novadā ir vienāda pret visiem un nevienam uzņēmumam netiek piešķirtas kādas nodokļu atlaides attiecībā pret citiem.
Firma sarunā nenoliedza, ka jaunās iekārtas rūpnīca ir jau nopirkumi un tās ir piegādātas uz Līvāniem, taču vēl neesot uzstādītas. Firma skaidroja, ka rūpnīcu pārvietot citur nav rentabli, jo visam ražošanas procesam jānotiek vienuviet. Mazie apjomi būšot izmēģinājuma variants, ja tas atmaksāsies, varēs domāt par lielākiem apjomiem, bet tad gan būšot jārisina sarunas par rūpnīcas pārcelšanu ārpus pilsētas. Ziedojuši līdz šim neesot, bet turpmāk esot gatavi to darīt.

Vairāki līvānieši pauda savu uzskatu, ka uzņēmums pielieto nekorektas metodes un cenšas izdarīt spiedienu uz tiem Līvānu cilvēkiem, kuri publiski pauduši nostāju pret rūpnīcas plāniem. Savukārt rūpnīcas vadība atzina, ka, viņuprāt, šajos gadījumos sabiedrības viedoklis esot ietekmēts nekorekti.

Līvānu novada iedzīvotāju iniciatīvas grupas vārdā deputāte Ginta Vucina informēja, ka jau ir savākti vairāk 1200 parakstu pret rūpnīcas paplašināšanu Līvānu pilsētas teritorijā.

Līvānu novada dome pateicas visiem līvāniešiem, kas atrada laiku un piedalījās šī jautājuma sabiedriskajā apspriešanā, kas nebūt nebija vienkārša. Arī turpmāk Līvānu novada dome informēs iedzīvotājus par šī procesa norises gaitu.

SIA „BioLitec” Līvānos pastāv kopš 2005.gada 16.decembra. Uzņēmums ir 1999.gadā Vācijā dibinātā „BioLitec AG” meitas uzņēmums. Pirmoreiz „BioLitec AG” pieteica sevi Latvijas tirgū sadarbībā ar uzņēmumu „Anda Optec”. Koncerns „BioLitec” ir viens no vadošajiem optiskās šķiedras speciālā pielietojuma un tās izstrādājumu ražotājs. SIA „BioLitec” ražo vairāk kā 100 optisko šķiedru veidus kvarcs/kvarcs un kvarcs/polimērs. Minētā šķiedra tiek izmantota medicīnas zonžu un tehnisko kūļu ražošanai, kā arī šķiedras pārdošanai.

Informāciju sagatavoja Līvānu novada domes sabiedrisko attiecību un ārējo sakaru daļas vadītāja Ginta Kraukle.


Avots: D-fakti.lv / 25. maijs 2012

Kategorija: Jaunās tehnoloģijas un interesantas idejas | Skatījumu skaits: 664 | Pievienoja: viens | Birkas: Ķīmisko vielu ražošana, ražotne, nodarbinatība
Komentāru kopskaits: 0
Vārds *:
Email *:
Kods *:
Meklēšana / Поиск
Kategorijas /Категории
Amatniecība un radošs darbs [20]
Latvijas lauksamniecība [217]
Ziņas par zemnieku saimniecībām, lopkopību, zvejniecību, zivsaimniecībām, bīškopjiem, zveraudzētājiem utml.
Pārtikas un dzerienu ražotāji [126]
Mežsaimniecība un kokapstrāde [48]
Mežu apsaimniekošana, kokmateriālu izgatavošana, mēbeļu ražotāji
Metālapstrāde un mašīnbūve [87]
Ķīmijas rūpniecība [61]
Metalurģija, gumijas, plastmasas, kosmētikas, būvmateriālu rāžotāji, stiklašķiedras un eļļas izgatavošana
Tekstīlrūpniecība [26]
Audumu, drēbju un veļas ražotāji
Citu produktu ražošana [35]
Uzņēmējdarbība [104]
Aktualitātes uzņēmējdarbības jomā, kas varētu būt interesantas latvijas ražotājiem un zemniekiem
Konkurētspējas uzlabošana [43]
Jaunās tehnoloģijas un interesantas idejas [93]
Ziņas par jaunām tehnoloģijām, atklājumi, tehnoloģu attistība, biznesa idejas
Būvniecība [65]
Enerģetika [69]
Elektroenergijas un siltumenerģijas cenas, saules un vēja enerģija, koģenerācijas stācijas, kurināmā ražošana
Degviela [22]
Degvielas un biodegvielas ražotāji, naftas ieguve, degvielas cenas
Valsts vīri [35]
Valsts amatpersonu paziņojumi vai ar tiem saistītas ziņas
Par Latvijas ekonomiku pirms gada [2]
Dažreiz ir vērts ieskatīties pagatne, toreiz tās bija ziņas, tagad - vēsture
Ekonomiskā krīze pasaulē [15]
Latvija nav vienīga valsts, kurā ir jūtama krīze, ziņas par ekonomiskās krīzes izpausmi ārpus Latvijas
Darba ziņas un izglītība [54]
Kalendārs / Календарь
«  Maijs 2012  »
PrOTCPkSSv
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
Arhīvs / Архив