Pazīstamā jogurta Jogijs ražošana pārtraukta un nav zināms,
kad to atjaunos.
Jogurtu Jogijs ražošana pārtraukta jau pērnā gada nogalē. Ar Gosupu
ražotni saistītais Jānis Dinevičs Db pastāstīja, ka tam ir vairāki iemesli,
taču galvenais – straujais energoresursu cenu kāpums, kas ietekmējis ražošanas
izmaksas. Uzņēmējs arī sacīja, ka šobrīd nav iespējams ražot produktus, neceļot
tiem cenu, taču lielveikali nevēlas iepirkt preci par augstāku cenu un tas arī
bijis viens no iemesliem ražošanas pārtraukšanai.
Šobrīd ražotnē notiek
procesa pārkārtošana, taču J. Dinevičš nevēlējās detalizēti komentēt, kas tiek
pārkārtots. Viņš arī nevarēja pateikt, kad jogurtu ražošana tiks atsākta,
piebilstot, ka «tas ir sievas un dēla bizness».
Jāatgādina, ka Ogres novada
Krapes pagasta Gosupos ražotais jogurts Jogijs vairākus gadus bija viens no
jogurtu tirgus līderiem aiz a/s Tukuma piens. Tiesa, 2010. gadā J.
Dinevičs vienā no intervijām, atzina, ka pieprasījuma samazinājuma dēļ jogurta
ražošanas apjomi sarukuši vidēji par 40 %. Uzņēmējs stāstīja par eksporta
plāniem, tostarp par iespējām realizēt jogurtu Dānijā. Lai arī bijusi vēlme
produktu eksportēt uz Krieviju, uzņēmumam nav izdevies iegūt sertifikātu
produkcijas realizācijai šajā valstī, turklāt neesot saņemts atteikuma
pamatojums.
A/s Tukuma piens mārketinga
nodaļas vadītājs Armands Artihovičs atzīst, ka jogurta tirgus nav tik ļoti
samazinājies, lai būtu jāizstājas no tā. Arī jogurta kopējie apjomi nav
kritušies. Viņš pieļauj, ka, visticamāk, Jogija ražotājs neizturēja grūto
konkurences cīņu Latvijas jogurta tirgū. Jogijs bijis viens no līderiem pirms 6
– 7 gadiem, bet pēdējie dati liecināja, ka tā tirgus daļa bija sarukusi līdz 4
%, kas ir neliels apjoms.
Autore: Sandra Dieziņa
Avots: db.lv / 2012. gada 1. marts
|