Piektdiena, 17.05.2024, 13:37Sveicināti Гость | RSS
Portāls "VIENS" Latvijas ražotāju atbalsts
Ieejas forma
Izvēlne / Меню
Tēmas / Темы
Aptauja / Опрос
Kādas Latvijas preces Jūs labprāt perciet?
Atbilžu kopskaits: 37
Statistika / Статистика
Sākums » 2010 » Janvāris » 29 » Pašiem savas krāsas
Pašiem savas krāsas
17:51
Uzminiet mīklu! Kas kopīgs spēļu zālei "Fēnikss" Lielajā ielā, Kurzemes Apgabaltiesai, bērnu un jauniešu centram "Vaduguns" Liepājā un Korupcijas un noziedzības apkarošanas birojam Rīgā, Alberta ielā, privātmājām Liepājā Dzezceļnieku ielā 16, Graudu ielā 20, Ozolu ielā 9 un Salaspils burkānu pārstrādes ceham?

Pareizā atbilde: to ēkas dažādos gados – sākot ar 90. gadu beigām un beidzot ar mūsdienām – ir krāsotas ar "Kurzemes krāsu" krāsām.       

Ezermalas ielā Liepājā ražo krāsas. Maza ražotnīte, kurā strādā daži cilvēki, tostarp ķīmiķis, kurš jau vairāk nekā desmit gadu izstrādā oriģinālas krāsu receptes, pārbauda tās dzīvē, un pēc tam, kad krāsas sertificētas, tās tiek ražotas un pārdotas.

Ražotne pieder 90. gados izveidotajai būvfirmai SIA "Kurzemes krāsas", kuras galvenā nozare ir celtniecība. Firmas dibinātājs Aldis Fromanis stāsta, ka toreiz krāsu ražošanai rosinājis pievērsties kāds viņam pazīstams spāņu arhitekts. Uzņēmums specializējies ēku restaurācijā, un bijušas nepieciešamas vecu ēku atjaunošanai piemērotas krāsas. Pašlaik Latvijā esot četri pieci dažādi krāsu ražotāji. Par "Kurzemes krāsām" "Kurzemes Vārds" 2000. gadā rakstīja, ka tās mēnesī saražo 2 līdz 5 tonnas krāsu. Šādu apjomu ražotne saglabājusi arī pērn, kad būvniecības nozare cieta no krasas lejupslīdes visā Latvijā. A. Fromanis saka: "Tas ir, pateicoties aktīvam menedžera darbam. Tendence ir, ka Latvijā mazinās neticība pašu mājās ražotiem izstrādājumiem un ekonomiskie apstākļi liek pievērsties Latvijas precei." Ražotnes jauda ir lielāka – varētu ražot arī vairākas tonnas dienā.

Krāsas uz akrila bāzes, iekšējai apdarei, minerālām fasādēm (apmetuma fasādēm), koka fasādēm, gruntis, dziļumgruntis, hidroizolācijas krāsas, krāsas jumta segumiem, lakas dēļu grīdām un parketiem – un jebkādā tonī, vēstī uzņēmuma mājaslapa globālajā tīmeklī. To visu piedāvā "Kurzemes krāsas". Izejvielas tiek iepirktas Skandināvijā un Amerikā. Menedžeris Vitauts Lukošjus stāsta, ka ražošanai neizvēlas lētākās, bet gan kvalitatīvās izejvielas, tomēr viena no ezermalā tapušo krāsu priekšrocībām esot tieši cena. Katrai krāsai nepieciešamas līdz pat divdesmit dažādas sastāvdaļas.

Tomēr par pašu galveno V. Lukošjus uzskata ražojuma kvalitāti un to, ka ražotājs pats ir krāsu pārdevējs, pazīst tās visos sīkumos un var smalki par to īpašībām un lietošanu izstāstīt pircējam. Galvenokārt pašu ražotās krāsas savos būvobjektos izmanto pats uzņēmums "Kurzemes krāsas", bet pircēji ir arī vietējās Liepājas būvfirmas. Ja pircējam vajag, var iegādāties arī mazos daudzumos.

"Katrā pilsētā, kurā esam strādājuši, ir vajadzīgas krāsas ar atšķirīgām īpašībām," stāsta V. Lukošjus. "Piemēram, mums pie jūras ir sāļais gaiss – un šeit krāsas uzvedas pavisam citādi nekā Rīgā. Mēs tam sekojam līdzi. Te tiešām krāsas dabū trūkties. Ja krāsa noturas Liepājā, tad noturēsies jebkurā pilsētā. Mūsdienās tikai diemžēl būvnieki nelabprāt vēlas krāsot tā, kā tas ir patiešām jādara, jāievēro tehnoloģija."

Tomēr šī ziema arī "Kurzemes krāsām" ir tik klusa "kā vēl nekad", lai gan ziema nekad nav aktīvākā krāsošanas sezona, atzīst menedžeris. Kad termometrs noslīdējis līdz mīnus 20, ražotnē aizsalis ūdensvads – taču ražošanu šī ķibele pašlaik nav traucējusi, jo mucās jau ir sagatavotas gatavās produkcijas rezerves. Tikmēr firmas ķīmiķis izstrādā jaunas formulas krāsām uz lineļļas bāzes, jo pēc tādām radies pieprasījums. "Cerams, ka vasarā varēsim startēt šajā lauciņā," teic V. Lukošjus.

Avots: Nora Driķe, "Kurzemes Vārds" / 29.01.2010
Kategorija: Ķīmijas rūpniecība | Skatījumu skaits: 589 | Pievienoja: viens | Birkas: Kurzemes krāsas ražotne ķīmiķis
Komentāru kopskaits: 0
Vārds *:
Email *:
Kods *:
Meklēšana / Поиск
Kategorijas /Категории
Amatniecība un radošs darbs [20]
Latvijas lauksamniecība [217]
Ziņas par zemnieku saimniecībām, lopkopību, zvejniecību, zivsaimniecībām, bīškopjiem, zveraudzētājiem utml.
Pārtikas un dzerienu ražotāji [126]
Mežsaimniecība un kokapstrāde [48]
Mežu apsaimniekošana, kokmateriālu izgatavošana, mēbeļu ražotāji
Metālapstrāde un mašīnbūve [87]
Ķīmijas rūpniecība [61]
Metalurģija, gumijas, plastmasas, kosmētikas, būvmateriālu rāžotāji, stiklašķiedras un eļļas izgatavošana
Tekstīlrūpniecība [26]
Audumu, drēbju un veļas ražotāji
Citu produktu ražošana [35]
Uzņēmējdarbība [104]
Aktualitātes uzņēmējdarbības jomā, kas varētu būt interesantas latvijas ražotājiem un zemniekiem
Konkurētspējas uzlabošana [43]
Jaunās tehnoloģijas un interesantas idejas [93]
Ziņas par jaunām tehnoloģijām, atklājumi, tehnoloģu attistība, biznesa idejas
Būvniecība [65]
Enerģetika [69]
Elektroenergijas un siltumenerģijas cenas, saules un vēja enerģija, koģenerācijas stācijas, kurināmā ražošana
Degviela [22]
Degvielas un biodegvielas ražotāji, naftas ieguve, degvielas cenas
Valsts vīri [35]
Valsts amatpersonu paziņojumi vai ar tiem saistītas ziņas
Par Latvijas ekonomiku pirms gada [2]
Dažreiz ir vērts ieskatīties pagatne, toreiz tās bija ziņas, tagad - vēsture
Ekonomiskā krīze pasaulē [15]
Latvija nav vienīga valsts, kurā ir jūtama krīze, ziņas par ekonomiskās krīzes izpausmi ārpus Latvijas
Darba ziņas un izglītība [54]
Kalendārs / Календарь
«  Janvāris 2010  »
PrOTCPkSSv
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Arhīvs / Архив