Piektdiena, 17.05.2024, 13:50Sveicināti Гость | RSS
Portāls "VIENS" Latvijas ražotāju atbalsts
Ieejas forma
Izvēlne / Меню
Tēmas / Темы
Aptauja / Опрос
Vai Jūsu darbs atbilst Jūsu izglītībai
Atbilžu kopskaits: 21
Statistika / Статистика
Sākums » 2009 » Oktobris » 2 » Pašreizējā situācijā, kad par prioritāti viennozīmīgi būtu jānostāda ekonomikas veicināšana, atbalstot konkurētspējīgus, īpaši ražojošus - e
Pašreizējā situācijā, kad par prioritāti viennozīmīgi būtu jānostāda ekonomikas veicināšana, atbalstot konkurētspējīgus, īpaši ražojošus - e
13:37
Patlaban, kad valdības dienaskārtībā lielākais izaicinājums ir SVF kritēriju izpilde aizdevuma saņemšanai, tā cērp aitas, kas nav cērpamas - galvenokārt runājot par nodokļu palielināšanu, nevis joprojām neadekvāti milzīgā valsts aparāta tēriņu samazināšanu.


Ar nodokļu celšanu netiks atbalstīta ne rūpniecība, ne piesaistīti investori

Valdība (-as) nepārtraukti spriež un sola atbalstīt rūpniecību Latvijā, taču tajā pat laikā ar savu rīcību, lēmumiem vai vilcināšanos to pilnībā bremzē. Piemēram - kādēļ objekti, kuros ir darbojas rūpniecības uzņēmumi, jau ilgus gadus nav noteikti par prioritāriem un tiem jau valstiskā līmenī netiek piešķirti nodokļu atvieglojumi? Tā vietā šobrīd tiek diskutēts par iespējamo nekustamā īpašuma nodokļa (NĪN) palielināšanu - no 2010.gada to palielinot no 1% līdz 1,5%. Jau šobrīd ir skaidrs, ka tas viennozīmīgi negatīvi ietekmēs visus rūpnieciskos objektus, ražojošos uzņēmumus Latvijā. Pašreizējos ekonomiskajos apstākļos šādas izmaiņas nozīmēs, ka NĪN maksātāji valsts radīto nodokļu sloga pieaugumu nesīs uz saviem pleciem, jo šobrīd nevar būt pat runa par cenas palielināšanu un konkurētspējas zaudēšanu.

Turklāt nepievilcīga nodokļu politika noteikti nav ārvalstu investorus piesaistošs vai saglabājošs faktors, un jau šobrīd spēcīgi iezīmējas tendence, kad ražotnes tiek pārceltas uz citām Austrumeiropas valstīm. Tā vietā patlaban tiek spriests par uzturēšanās atļaujas saņemšanas noteikumu turīgiem investoriem atvieglošanu - nevis reālu esošo investoru saglabāšanu.

Jebkādas NĪN atlaides - pašvaldību ziņā?

Nav jau runa vien par NĪN paaugstināšanu, bet gan par metodēm. Ja izmaiņas attiecībā uz NĪN tiks pieņemtas, valdība kārtējo reizi veiksmīgi izvairīsies no atbildības, nosakot, ka nodokļu atvieglojumus uzņēmumiem pašvaldības var piešķirt pēc saviem ieskatiem - likums paredz pašvaldībām atvieglojumu piešķiršanas tiesības NĪN maksātājiem, jo ieņēmumi no šā nodokļa pilnībā tiek ieskaitīti tās republikas pilsētas vai novada pašvaldības budžetā, kuras administratīvajā teritorijā atrodas nekustamais īpašums vai tā daļa.

Šā brīža apstākļos, kad pašvaldībām ir samazināts budžets, maz ticams, ka tās to labprātīgi darīs. Daudz efektīvāks būtu risinājums, ja valdība definētu noteiktus kritērijus, piemēram, ražošanas apmēri, eksporta potenciāls, ieguldījums tautsaimniecības attīstībā u.c., uz kuriem balstoties pašvaldībai būtu jāpiešķir NĪN atlaides. NĪN samazināšana varētu sekmēt pievilcīgākas nodokļu politikas veidošanos valstī, kas šobrīd ir ļoti svarīga rūpniecības attīstīšanai un ārvalstu investoru intereses par Latviju saglabāšanai, lai ražotnes nepārceltu uz citām Austrumeiropas valstīm.

NĪN industriālajiem parkiem

Pēc «NP Properties» aprēķina, paaugstinot NĪN no 1% uz 1,5%, kompānijas industriālajiem parkiem maksājums pieaugs vidēji par 8%, neskatoties uz kadastra vērtības samazināšanos par, piemēram, 30%. Jau šobrīd NĪN zemei un ēkām veido 20% no visām saimnieciskajām «NP Properties» izmaksām. Tas nozīmē, ka, palielinoties nodoklim, nekustamā īpašuma attīstīšanas un uzturēšanas izmaksas pieaugs ļoti būtiski.

«NP Properties» ir lielākais industriālo parku attīstītājs un apsaimniekotājs Latvijā, un uz doto brīdi kopējā kompānijas industriālo parku platība ir 150 hektāri, savukārt iznomājamo ražošanas, noliktavu un biroju telpu platība ir 490 000 kvadrātmetri. Tāpat jāmin, ka šobrīd «NP Properties» industriālajos parkos atrodas aptuveni 130 uzņēmumu, no kuriem apmēram 75% uzņēmumu pārstāv tieši ražošanas nozari.

Elita Moiseja, SIA «NP Properties» valdes priekšsēdētāja

 

Avots: zz.lv / 02.10.2009.

Kategorija: Uzņēmējdarbība | Skatījumu skaits: 804 | Pievienoja: viens | Birkas: latvija ražošana razosana
Komentāru kopskaits: 0
Vārds *:
Email *:
Kods *:
Meklēšana / Поиск
Kategorijas /Категории
Amatniecība un radošs darbs [20]
Latvijas lauksamniecība [217]
Ziņas par zemnieku saimniecībām, lopkopību, zvejniecību, zivsaimniecībām, bīškopjiem, zveraudzētājiem utml.
Pārtikas un dzerienu ražotāji [126]
Mežsaimniecība un kokapstrāde [48]
Mežu apsaimniekošana, kokmateriālu izgatavošana, mēbeļu ražotāji
Metālapstrāde un mašīnbūve [87]
Ķīmijas rūpniecība [61]
Metalurģija, gumijas, plastmasas, kosmētikas, būvmateriālu rāžotāji, stiklašķiedras un eļļas izgatavošana
Tekstīlrūpniecība [26]
Audumu, drēbju un veļas ražotāji
Citu produktu ražošana [35]
Uzņēmējdarbība [104]
Aktualitātes uzņēmējdarbības jomā, kas varētu būt interesantas latvijas ražotājiem un zemniekiem
Konkurētspējas uzlabošana [43]
Jaunās tehnoloģijas un interesantas idejas [93]
Ziņas par jaunām tehnoloģijām, atklājumi, tehnoloģu attistība, biznesa idejas
Būvniecība [65]
Enerģetika [69]
Elektroenergijas un siltumenerģijas cenas, saules un vēja enerģija, koģenerācijas stācijas, kurināmā ražošana
Degviela [22]
Degvielas un biodegvielas ražotāji, naftas ieguve, degvielas cenas
Valsts vīri [35]
Valsts amatpersonu paziņojumi vai ar tiem saistītas ziņas
Par Latvijas ekonomiku pirms gada [2]
Dažreiz ir vērts ieskatīties pagatne, toreiz tās bija ziņas, tagad - vēsture
Ekonomiskā krīze pasaulē [15]
Latvija nav vienīga valsts, kurā ir jūtama krīze, ziņas par ekonomiskās krīzes izpausmi ārpus Latvijas
Darba ziņas un izglītība [54]
Kalendārs / Календарь
«  Oktobris 2009  »
PrOTCPkSSv
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
Arhīvs / Архив