Piektdiena, 17.05.2024, 11:52Sveicināti Гость | RSS
Portāls "VIENS" Latvijas ražotāju atbalsts
Ieejas forma
Izvēlne / Меню
Tēmas / Темы
Aptauja / Опрос
Оцените мой сайт
Atbilžu kopskaits: 17
Statistika / Статистика
Sākums » 2011 » Februāris » 10 » Piena produktu izstrādājumiem no nākamā gada 1. septembra mainīs nosaukumu
Piena produktu izstrādājumiem no nākamā gada 1. septembra mainīs nosaukumu
11:06

Pirms četriem gadiem apstiprinātās ES regulas prasības, kas aizliedz lietot piena produkta nosaukumu, ja tā sastāvā piena tauki ir aizstāti ar citu sastāvdaļu, Latvijā skars vien skābā krējuma izstrādājuma ražotājus un, protams, pircējus. Uz skābā krējuma iepakojuma vārds "izstrādājums" nedrīkstēs būs kopā ar vārdu "krējums". Latvijas Piensaimnieku centrālajā savienībā (LPCS) informē, ka mūsu valstī siera izstrādājumus neviens piena pārstrādes uzņēmums neražo, bet sviesta un augu tauku maisījumam ES nosaukuma prasības jau ievēro. Proti, uz šā produkta etiķetes lasāms nosaukums "piena augu tauku maisījums".

Zemkopības ministrijas Veterinārā un pārtikas pārstrādes departamenta direktora vietniece Dace Ugare norāda – no 2012. gada 1. septembra, piemēram, skābā krējuma izstrādājumu (skābais krējums ar pievienotiem augu taukiem), kura sastāvā ir augu izcelsmes tauki, būs jāsauc atšķirīgi – tā, lai jaunajā nosaukumā nebūtu vārda "krējums". "Ražotāji var vienoties par kopīgu nosaukumu visiem produktiem vai arī pēc 2012. gada 1. septembra katrs atsevišķi šos produktus pārdot ar savu zīmolu," teic D. Ugare.

Daudzi "Latvijas Avīzes" lasītāji kopš mūsu laikraksta 2007. gada beigās publicētā pārmetuma Pārtikas un veterinārajam dienestam (PVD), ka ražotāji skābā krējuma nosaukumā nenorāda augu tauku klātbūtni un PVD to pieļauj, sūdzas, ka uz produkta marķējuma vārdu savienojums "skābā krējuma" ir izcelts lieliem, bet vārds "izstrādājums" ir uzrakstīts ļoti maziem, grūti salasāmiem burtiem. Iespējams, pēc pusotra gada situācija mainīsies. "Pārdošanā produkti būs tie paši. Tiem būs tikai citi nosaukumi, tāpēc jau pusotru gadu pirms izmaiņām cenšamies cilvēkus informēt," saka D. Ugare. Vēl jāpiebilst, ka ES un Latvijas likumi un noteikumi neregulē burtu lielumu uz etiķetes. Mūsu kaimiņvalstī Lietuvā par pircēju ērtībām gan ir padomāts – vārdam "izstrādājums" ir jābūt uzrakstītam lieliem burtiem un ražotāji šo nosacījumu ievēro, vakar apstiprināja kaimiņvalsts lielākā siera ražošanas uzņēmuma "Rokiškio sūris" līdzīpašnieks Daļus Trumpa.

Lietuvieši arī esot saskaņojuši ar ES iestādēm, ka viņi drīkst lietot vārdu savienojumu "siera produkts". Vārdu "sviests" produktam, kur piena taukiem pievienoti augu tauki, kaimiņvalstī nelieto, bet krējumu ar pievienotiem augu taukiem tā arī sauc – par krējumu un augu tauku maisījumu. Tā kā Latvijā daudz patērējam arī Lietuvas siera izstrādājumus un skābā krējuma izstrādājumus, tad pēc nākamā gada 1. septembra veikalu plauktos varētu būt grūti orientēties. D. Ugare gan norādīja, ka Eiropas Komisija arī Lietuvai ir aizrādījusi par nepareizu piena produktu nosaukumu lietošanu un brīdinājusi par tiesvedības ierosināšanas iespēju.

Ražotājiem būs papildu izdevumi

Skābā krējuma izstrādājumu Latvijā ražo a/s "Tukuma piens", a/s "Rīgas piena kombināts" ("RPK"), a/s "Latgales piens" un a/s "Rankas piens". Iespējams, ka arī vēl kāds mazāks uzņēmums. "RPK" preses sekretāre Irēna Bērziņa norāda, ka uztraukumam par nosaukuma maiņu neesot iemesla tāpēc, ka ir dots pietiekami ilgs sagatavošanās laiks. Savukārt a/s "Tukuma piens" valdes loceklis Edmunds Jansons uzskata – vispirms ir jātiekas ar PVD pārstāvjiem, jāpilnveido Ministru kabineta noteikumi un tikai vēlāk jālemj, kā saukt saliktos piena produktus, kuros piena vai piena tauku daļas īpatsvars ir mazāks nekā 51%. "Mums ir priekšlikumi, kā šos produktus pārdēvēt, tomēr nosaukt konkrētus piemērus būtu pāragri.

Kā piena pārstrādes uzņēmums mēs priecātos, ja Latvijas valsts institūcijas vairāk atbalstītu projektus, kuriem ir lokāla specifika, un tik viegli nepiekristu visām centralizētajām ES prasībām. Pēc trīs gadu izglītošanas, kad tika ieviests vārds "izstrādājums", patērētājiem beidzot bija skaidrība – kas ir siera, krējuma vai kāda cita piena produkta izstrādājums, ar ko tie atšķiras no citiem produktiem. Šiem produktiem ir izveidojusies arī sava atsevišķa pircēju grupa, kas novērtē šo piena izstrādājumu noteiktās priekšrocības. Diemžēl atkal mums jāplāno papildu izdevumi, kas būs saistīti ar iepakojuma nomaiņu, iespējamo receptūru pārstrādi un pircēju izglītošanu," teic E. Jansons.

LPCS valdes priekšsēdētājs Jānis Šolks norāda – diskusiju par jaunā vārda došanu "skābā krējuma izstrādājumam" ražotāji kopā ar PVD pārstāvjiem sākšot rītdien. Cik ilgu laiku prasīs lemšana, LPCS vadītājs paredzēt nevarēja. Viņš arī solīja mēneša laikā iepazīties ar citu valstu pieredzi 2007. gadā apstiprinātās ES direktīvas prasību ievērošanā.

***

Viedoklis

Varētu dēvēt par krējumeli

Valsts valodas aģentūras (VVA) konsultāciju daļas konsultante Dite Liepa ieteikusi krējuma izstrādājumu dēvēt par krējumeli.

Viņa uzskata – par jaunu vārdu krējuma izstrādājumam ir jāgaida tautas priekšlikumi. "Atsaucīgākie jau ir izdomājuši krēmeli, kas darināts no vārda "krēms" un izskaņas "elis". Tomēr krēmelis neatbilst vārddarināšanas normām un valodnieki nekad to neatbalstīs. Pareizi būtu krējumelis. Savukārt krējumelis manās ausīs skan nicinoši, ko piešķir izskaņa "elis", piemēram, bērnelis, knēvelis u. tml.," stāsta Liepa. Viņa rosina arī piensaimniekus un pārtikas tehnologus diskutēt par piemērotāko nosaukumu krējuma izstrādājumam.

Vakar LVA no iedzīvotājiem saņēmusi vairākus piedāvājumus, kā dēvēt krējuma izstrādājumu – krējumveidis, līdzīgi arī sviestveidis, pienveidis, sierveidis; krēmaizdars; taupkrējums, jo 1877. gadā izdotajā pavārgrāmatā bijis minēts taupsviests – ar sviestu sakausēti tauki; krējumāns; puskrējums; krējumvietnis.

Avots: www2.la.lv / 09.02.2011.
Autors: ULDIS GRAUDIŅŠ, LETA.

Kategorija: Pārtikas un dzerienu ražotāji | Skatījumu skaits: 570 | Pievienoja: viens | Birkas: krejuma izstradajums, piena produkts
Komentāru kopskaits: 0
Vārds *:
Email *:
Kods *:
Meklēšana / Поиск
Kategorijas /Категории
Amatniecība un radošs darbs [20]
Latvijas lauksamniecība [217]
Ziņas par zemnieku saimniecībām, lopkopību, zvejniecību, zivsaimniecībām, bīškopjiem, zveraudzētājiem utml.
Pārtikas un dzerienu ražotāji [126]
Mežsaimniecība un kokapstrāde [48]
Mežu apsaimniekošana, kokmateriālu izgatavošana, mēbeļu ražotāji
Metālapstrāde un mašīnbūve [87]
Ķīmijas rūpniecība [61]
Metalurģija, gumijas, plastmasas, kosmētikas, būvmateriālu rāžotāji, stiklašķiedras un eļļas izgatavošana
Tekstīlrūpniecība [26]
Audumu, drēbju un veļas ražotāji
Citu produktu ražošana [35]
Uzņēmējdarbība [104]
Aktualitātes uzņēmējdarbības jomā, kas varētu būt interesantas latvijas ražotājiem un zemniekiem
Konkurētspējas uzlabošana [43]
Jaunās tehnoloģijas un interesantas idejas [93]
Ziņas par jaunām tehnoloģijām, atklājumi, tehnoloģu attistība, biznesa idejas
Būvniecība [65]
Enerģetika [69]
Elektroenergijas un siltumenerģijas cenas, saules un vēja enerģija, koģenerācijas stācijas, kurināmā ražošana
Degviela [22]
Degvielas un biodegvielas ražotāji, naftas ieguve, degvielas cenas
Valsts vīri [35]
Valsts amatpersonu paziņojumi vai ar tiem saistītas ziņas
Par Latvijas ekonomiku pirms gada [2]
Dažreiz ir vērts ieskatīties pagatne, toreiz tās bija ziņas, tagad - vēsture
Ekonomiskā krīze pasaulē [15]
Latvija nav vienīga valsts, kurā ir jūtama krīze, ziņas par ekonomiskās krīzes izpausmi ārpus Latvijas
Darba ziņas un izglītība [54]
Kalendārs / Календарь
«  Februāris 2011  »
PrOTCPkSSv
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28
Arhīvs / Архив