«Tikko pienu atšķaida ar ūdeni, tā garša
abolūti izmainās, ja kāds tādu pienu nopirktu, tad viņš pēdējo reizi to
darītu,» intervijā laikrakstam Diena sacījis Latvijas Piensaimnieku centrālās
savienības (LPCS) priekšsēdētājs Jānis Šolks.
Jāatgādina, ka SIA Latvijas piens pārstāvis Raimonds Freimanis
iepriekš izteica pieļāvumu, ka atsevišķi pārstrādātāji varētu izgatavot pienu
no piena pulvera.
«Ar šādu paziņojumu viņš ir nodarījis neiedomājamu kaitējumu nozarei. Piena
nozares uzņēmumiem tagad būs jātērē milzīgi līdzekļi, lai pārliecinātu cilvēkus
par pretējo. Lieta ir ļoti sensitīva. Arī pirms šāda paziņojuma cilvēkos bija
neticība, kā īsti top piena produkti. Latvijas Piensaimnieku centrālās
savienības biedri ir ielikuši milzīgas pūles, pierādot, ka viss ir kārtībā.
Katrā piena uzņēmumā ir tā saucamā piena bilance, pēc kuras skaidri var redzēt,
lūk, šeit ir piens, lūk, ir patēriņa normas. Ražojot jebkuru produktu, bet galā
ir jāsanāk loģiskam rezultātam, kas tiek kontrolēts,» teicis Šolks.
Uz Dienas
jautājumu: «No zemnieka tiek iepirkts 4% piens, veikalā tiek tirgots 2% piens.
Kā notiek piena jaukšana, ja to nešķaida ar ūdeni?» LPCS priekšsēdētājs
atbildējis: «Tik tiešām no zemnieka pērkam pienu ar vidējo tauku procentu 4%,
veikalā pienu pārdod ar dažādiem tauku saturiem - 2% vai 2,5%, 3,5%. Notiek
ļoti vienkārši. Svaigu pienu vispirms atdzesē, pēc tam pienu uzsilda un separē.
Separēšanas procesā piens tiek sadalīts divās daļās - vājpiens un saldais krējums.
Saldajā krējumā tīri tehnoloģisku iemeslu dēļ ir vairāk par 40% piena tauku.
Tātad, no vienas puses, mums plūst vājpiens un, no otras, - saldais krējums,
kurus ar automātisku ierīču palīdzību jaucam kopā ar tādu aprēķinu, lai
maisījumā mums sanāktu nepieciešamais tauku daudzums. Mēs šajā procesā neko ne
pielejam, ne tvaicējam. Tas ir tas pats piens, kura frakcijas ir sajauktas
kopā, tikai un vienīgi lai iegūtu noteiktu tauku saturu.»
Avots: db.lv / Lelde
Petrāne, 2011. gada 20. decembris
|