Polijā ražotajā produktā Tilzītes, kas Latvijā atpazīstams kā Krievijas siers un nopērkams veikalos Iki, atklāti ne-piena tauki. Tas nozīmē, ka šo
produktu nedrīkstēja saukt par sieru, bet marķējumā bija jānorāda «siera
izstrādājums». Konkrēts ražotājs veikala marķējumā nav norādīts.
Tas pēc Latvijas Avīzes iniciatīvas atklāts Pārtikas drošības,
dzīvnieku veselības un vides zinātniskā institūta BIOR laboratorijā.
Institūta BIOR Latgales
reģionālā departamenta direktore Anna Dzerkale norāda, ka analīze veikta ar
akreditētu gāzu hromatogrāfijas metodi, kas ļauj konstatēt sierā augu tauku
klātbūtni, ja to daudzums pārsniedz 1,8%.
Saistībā ar atklāto
pārbaudes uzsācis arī Pārtikas un veterinārais dienests (PVD). «Mūsu pārbaudes
laikā veikalā Iki konstatējām, ka veikals nav vainīgs pircēju maldināšanā –
tajā sieru pārfasēja un marķējumā norādīja uz rūpnīcas iepakojuma redzamo
informāciju. Inspektoru paņemto Tilzītes siera paraugu nosūtījām atkārtotai
analīzes veikšanai,» pastāstīja PVD Rīgas nodaļas vadītāja vietnieks Raimonds
Tukišs. Arī viņš nevarēja nosaukt, kurš Polijas siera ražošanas uzņēmums
maldina Latvijas pircējus.
«Ja mūsu veiktajās analīzēs
atklāsies, ka sieram pievienoti nepiena tauki, informēsim Polijas pārtikas
uzraudzības dienestu, kas lems par tālāko rīcību. Veikalam Latvijā varam
izteikt vien aizrādījumu un likt no jauna un pareizi marķēt siera produktus,»
norāda PVD Pārtikas izplatīšanas uzraudzības daļas vecākā eksperte Vineta
Grīnberga.
Rīgas Stradiņa
universitātes docents Zigurds Zariņš teic, ka ražotāji piena produktiem pievieno
ne jau labās, piemēram, kviešu dīgstu vai citas eļļas, tie izvēlas lētās eļļas,
turklāt marķējumā norādot vien, ka pievienota ir augu eļļa. Ja vien patiešām šo
sastāvdaļu norāda.
«Visbiežāk tiek izmantota
iecietināta palmu eļļa, kas ir vislētākā, nesatur bioloģiski aktīvās vielas un
dod enerģiju. Hidrogenizācijas laikā tā tiek padarīta cieta un pagarinās tās
glabāšanas termiņš. Daļēji hidrogenizētos augu taukos atrodamas sliktās
transtaukskābes, kas veicina aterosklerozi, palielina sirds asinsvadu slimību
risku un, pēc jaunākajiem pētījumiem, sekmē arī audzēju veidošanos,» tā Z.
Zariņš.
Aptaujātie Latvijas siera
ražotāji uzsver – mūsu valstī neviens ražotājs siera izstrādājumus neražo. Arī
PVD pārbaudēs pēdējos gados šādi pārkāpumi nav atklāti.
Neskatoties uz to,
statistikas dati un lielveikalu pārstāvju teiktais rāda, ka Latvijā ražoto
sieru no lielveikalu plauktiem arvien vairāk izstumj citās valstīs ražots
siers.
Kopumā pārbaudēm Latvijas
Avīze nodevusi 15 siera paraugus, no kuriem deviņi bija Latvijā, seši –
citās valstīs ražoti. Latvijas ražotāji PVD aizrādījumus izpelnījušies par
patērētājus maldinošu iepakojumu saistībā ar ražotājvalsti un tauku saturu
produktā.
Avots: db.lv / Db.lv, 2012. gada 9. janvāris
|