Piektdiena, 17.05.2024, 13:37Sveicināti Гость | RSS
Portāls "VIENS" Latvijas ražotāju atbalsts
Ieejas forma
Izvēlne / Меню
Tēmas / Темы
Aptauja / Опрос
Vai Jūsu darbs atbilst Jūsu izglītībai
Atbilžu kopskaits: 21
Statistika / Статистика
Sākums » 2009 » Oktobris » 12 » Rāmavā notika lauksaimniecības izstāde
Rāmavā notika lauksaimniecības izstāde
17:50
Šoruden Rāmavā notika 18. rudens lauksaimniecības izstāde. Un - dalībnieku skaits salīdzinot ar iepriekšējiem gadiem, ir tikai audzis. Prieks, ka - lai arī krīze, tradicionālās lauksaimnieku aktivitātes «Rāmavā» notiek. Iespējams, izpalika kādi lielāki pirkumi, bet zināšanas semināros, gan pie firmu pārstāvjiem varēja gūt katrs. Jāatzīst, ka, apskatot izstādi un ieraugot tur mūsu rajona pārstāvjus, protams, pārņem lepnums - mūsējais! Tā pamanījām gaļas pārstrādes uzņēmumu «GPC Smārde», Tukuma gaļas kombinātu, Pūres dārzkopības izmēģinājumu staciju un arī Lauku Sieviešu apvienības aktīvistes.

 

Lielākās aktivitātes - brīvdienās

Izstādes atklāšanas dienā apmeklētāju nebija daudz. Taču vēl jau visas iespējas cilvēku pieplūdumam bija piektdien un sestdien. Tieši tad bija paredzētas dažādas aktivitātes, kā, piemēram, varēja aplūkot alpakas no Cēsu rajona zemnieku saimniecības «Rakši» un vizināties ar lamām. 10. oktobrī bija paredzēts vēl kāds nebijis pasākums - Ķekavas novada domes balvas izcīņa pajūgu braukšanā. Visai plaša 8., 9. un 10. oktobrī bija semināru programma, kas lielākoties veltīta zaļam dzīves veidam - kā, piemēram, vēja un saules enerģijas izmantošanai elektrības ieguvē, izmantojot rapšu eļļu vai biodīzeli un vēl citām interesantām tēmām.

Izstādē bija pārstāvēti visi lielākie lauksaimniecības tehnikas tirgotāji, jaunpienācēju vidū - celtniecības firma «Ruuki». Izstādē pirmo reizi piedāvāja lietotu tehniku līzingā. Pie ieejas izstādē apmeklētāji varēja izmēģināt SIA «AV Transports» skrejriteņus, veloriteņus, elektroautomobiļus, elektroskūterus.

Runājot par preses jaunumiem lauksaimniekiem, izstādē tika piedāvāts izdevums par zirgiem un jātnieku sportu. Žurnāls «Zirgu Pasts» ik mēnesi sola informēt par sacīkstēm ar zirgiem saistītajos sporta veidos.

 

Traktori būs dārgāki?

«Valtek» firmas pārstāvis uzsvēra, ka lauksaimniecība valstī būs viena no prioritārām nozarēm. Lielsaimnieki, kuri grib strādāt efektīvi, izvēloties traktorus ar jauda no 25 līdz 370 ZS. Firmas pārstāvis bilda - daudzviet pasaulē izmantojot iespēju, ka jaudīga traktora priekšā un aizmugurē ir arkls, tādējādi panākot lielu darba ražīgumu un maksimāli izmanto traktora jaudu.

«M.T.Z. Serviss» arī ir ilggadējs izstādēs dalībnieks, kura bāzes atrodas Rīgā un Gulbenē. Jaunums piedāvājumā ir tirdzniecības vagoniņi un piekabes, ko ražo firma «Kupava». Vienubrīd tie Latvijā bija pilnīgi aizmirsti, bet tagad, kad lauksaimnieki cenšas izaudzēto realizēt paši, pēc šiem vagoniņiem ir pieprasījums. Piedāvājumā ir visdažādākie modeļi izbraukuma tirdzniecībai pilsētā un laukos.

Runājot par traktortehniku, firmas pārstāvis teica, ka cenas kāpjot, jo vienalga, vai pasaules slavenas firmas detaļu liek «Jehan Deere» traktoros, vai MTZ. Tāpēc jārēķinās, ka traktors būs dārgāks.

Tehnikas tirgotāji atzina, ka pēc lielajiem tirgošanās trakuma gadiem, jārēķinās, ka tehniku pirks mazāk, traču pašlaik stabiliem zemniekiem, ražotājiem, kuri ir uzrakstījuši projektus, pat saņēmuši Eiropas Savienības atbalstu, ir grūtības saņemt no bankām finansējumu. Ja nekas nemainīsies, tad cerēt uz to, ka pirks tehniku, nevarēs. Tomēr pavīdēja arī cerība, ka, sākot ar nākamo gadu, tirgus nostabilizēsies un vajadzētu atsākties finansēšanai. Tā būšot gan krietni atšķirīgāka no tās, kas bijusi līdz šim.

 

Lauku sēta vienmēr darbīga

Stabilu vietu Rāmavas izstādē kā parasti ieņēma Lauku sēta. Tur savu ekspozīciju demonstrē Latvijas Lauku Sieviešu apvienība. Atkal varēja tikai pabrīnīties par radošo izdomu un kā kataru gadu - arī par jaunumiem. Šogad priecājāmies par oriģinālajām lapmežciemnieces Aijas Leices šūtajām somām. Protams, neiztrūkstošas ir arī Ivetas Meieres šallītes. Līdzās rokdarbniecēm savu saražoto piedāvāja arī siera gatavotāji, bija iespējams iegādāties lauku sētā žāvētās zāļu tējas. Šī ekspozīcija nav iedomājama bez Bauskas rajona saimniecības «Neslinko» krāšņā stenda ar lielu tomātu un paprikas šķirņu daudzveidību. Turpat arī daudzi vēlējās nopirkt izstādē redzamo tomātu šķirņu sēklas.

Īpašā stendā savu piedāvājumu rādīja, deva nogaršot un tirgoja Latvijas Bioloģiskās lauksaimniecības asociācijas biedri. Piedāvājumā siers, sviests, augļi, dārzeņi - viss, ko vien tik sirds vēlas.

«Skrīveru saldumi» piedāvāja ne tikai tradicionālās gotiņkonfektes, bet arī jaunumus - marcipānu un īrisu. Bet kāds jauns cilvēks pie senlaicīgā stilā noformētiem ratiem izstādes dalībniekus cienāja ar garšvielās grauzdētām mandelēm.

 

Avots: ntz.lv / Rūta Fjodorova / 12.10.2009

Kategorija: Latvijas lauksamniecība | Skatījumu skaits: 614 | Pievienoja: viens
Komentāru kopskaits: 0
Vārds *:
Email *:
Kods *:
Meklēšana / Поиск
Kategorijas /Категории
Amatniecība un radošs darbs [20]
Latvijas lauksamniecība [217]
Ziņas par zemnieku saimniecībām, lopkopību, zvejniecību, zivsaimniecībām, bīškopjiem, zveraudzētājiem utml.
Pārtikas un dzerienu ražotāji [126]
Mežsaimniecība un kokapstrāde [48]
Mežu apsaimniekošana, kokmateriālu izgatavošana, mēbeļu ražotāji
Metālapstrāde un mašīnbūve [87]
Ķīmijas rūpniecība [61]
Metalurģija, gumijas, plastmasas, kosmētikas, būvmateriālu rāžotāji, stiklašķiedras un eļļas izgatavošana
Tekstīlrūpniecība [26]
Audumu, drēbju un veļas ražotāji
Citu produktu ražošana [35]
Uzņēmējdarbība [104]
Aktualitātes uzņēmējdarbības jomā, kas varētu būt interesantas latvijas ražotājiem un zemniekiem
Konkurētspējas uzlabošana [43]
Jaunās tehnoloģijas un interesantas idejas [93]
Ziņas par jaunām tehnoloģijām, atklājumi, tehnoloģu attistība, biznesa idejas
Būvniecība [65]
Enerģetika [69]
Elektroenergijas un siltumenerģijas cenas, saules un vēja enerģija, koģenerācijas stācijas, kurināmā ražošana
Degviela [22]
Degvielas un biodegvielas ražotāji, naftas ieguve, degvielas cenas
Valsts vīri [35]
Valsts amatpersonu paziņojumi vai ar tiem saistītas ziņas
Par Latvijas ekonomiku pirms gada [2]
Dažreiz ir vērts ieskatīties pagatne, toreiz tās bija ziņas, tagad - vēsture
Ekonomiskā krīze pasaulē [15]
Latvija nav vienīga valsts, kurā ir jūtama krīze, ziņas par ekonomiskās krīzes izpausmi ārpus Latvijas
Darba ziņas un izglītība [54]
Kalendārs / Календарь
«  Oktobris 2009  »
PrOTCPkSSv
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
Arhīvs / Архив