Piektdiena, 17.05.2024, 10:08Sveicināti Гость | RSS
Portāls "VIENS" Latvijas ražotāju atbalsts
Ieejas forma
Izvēlne / Меню
Tēmas / Темы
Aptauja / Опрос
Vai Jūsu darbs atbilst Jūsu izglītībai
Atbilžu kopskaits: 21
Statistika / Статистика
Sākums » 2010 » Marts » 23 » Sesavnieki dibinās biedrību, lai cīnītos pret cūku kompleksu
Sesavnieki dibinās biedrību, lai cīnītos pret cūku kompleksu
20:18

Vairāk nekā simt Sesavas iedzīvotāju otrdien pulcējās vietējā tautas namā, lai protestētu pret pagastā plānoto cūku kompleksu un lemtu, kā pret šo ieceri iespējams cīnīties pašlaik, kad visas atļaujas cūku fermu celtniecībai jau izsniegtas. Iedzīvotāji sapulces noslēgumā nolēma nodibināt biedrību, kam uzticēs turpmāko cīņu pret dāņu lielfermu.

Sapulcē, kuru vadīja protestu iniciatore Inese Bartuševica, piedalījās trīs Jelgavas novada Domes deputāti, kā arī Vides aizsardzības kluba vadītājs Arvīds Ulme.

I.Bartuševica sanākušajiem sagatavotā prezentācijā rādīja, ka uzņēmuma «Latagro» solītās darbavietas nebūšot, jo mūsdienās visi ražošanas procesi ir automatizēti; graudus, kas audzēti pārmēslotajos laukos, neviens no zemniekiem nepirkšot; cūku šķidrmēslos būšot bīstamas baktērijas, turklāt mēsli ieplūdīšot tuvējo māju akās un grāvjos; smaka izplatīšoties pat 15 kilometru attālumā; piesārņojuma kontrole būs neefektīva, bet sodus maksās zemes īpašnieki; peļņu iegūs dāņi, bet Latvijai tiks tikai iedzīvotāju ienākuma nodoklis un zemes nodoklis; Sesavas iedzīvotājus pārņems depresija; sesavnieki biežāk slimos; nekustamo īpašumu cenas Sesavas pagastā būs tuvu nullei; tūrisma attīstība pagastā jāaizmirst; ceļus izdangās; kaitēts tiks arī tuvējam mežam. «Sesavā nedrīkst ielaist paaugstinātas bīstamības objektu,» secināja I.Bartuševica, cūku kompleksu pielīdzinot atomreaktoram.

Savukārt vietējie deputāti, kas bija arī šīs sapulces iniciatori, sesavniekiem taisnojās, ka neesot varējuši apturēt zaļās gaismas došanu cūku lielfermas būvei, turklāt viņu runas vairāk atgādināja politiķu priekšvēlēšanu demagoģiju. «Man vienmēr sāp sirds, kad zemi pārdod ārzemniekiem,» sacīja Jelgavas novada Domes deputāte Rita Čigāne («Pilsoniskā savienība»), kas pagājušajā vasarā balsoja pret šo ieceri. Viņa līdzīgus kompleksus redzējusi Dānijā, tāpēc secina, ka Zemgalē, kur ir īpaši jutīgas augsnes, tādus vajadzētu aizliegt valstiskā mērogā.

R.Čigāne teica, ka deputāti pakļāvušies kādreizējā Sesavas pagastveča un tagadējā pārvaldnieka Jāņa Skraupļa teiktajam, ka vides novērtējums ir pozitīvs un ka sabiedriskā apspriešana notikusi bez lielām iebildēm, turklāt «Latagro» pārstāve Maira Dzelzkalēja pratusi «šo projektu ļoti labi reklamēt». «Mums vienkārši nebija iemesla atteikt, likās, ka viss ir kārtībā,» taisnojās deputāte, piebilstot, ka «nezin, ko šodien vairs var mainīt». Viņasprāt, jau apspriešanas laikā vietējie iedzīvotāji nav bijuši gana aktīvi, lai šo ieceri apturētu, kamēr projekts vēl nav sākts.

«Kur jūs bijāt 2006. gadā, kad bija teritoriālā plāna apspriešana?» iedzīvotājiem jautāja deputāts Jānis Kalviņš (ZZS), kurš pretēji partijas biedriem arī balsojis pret dāņu cūku fermām. Viņš skaidroja, ka jau teritorijas plānojumā tur paredzēta vieta cūku kompleksam. Pārāk maza sesavnieku aktivitāte, viņaprāt, bijusi arī pērn janvārī, kad uz sabiedrisko apspriešanu par dāņu projektu ieradās 23 iedzīvotāji.

Arī Sesavas pagasta pārvaldes vadītājs J.Skrauplis neslēpa: «Būtu labi, ja šīs aktivitātes būtu bijušas pirms pusotra gada.» Viņš sapulces dalībniekiem norādīja, ka jautājums tiek skatīts vienpusēji un uzņēmējam aiz muguras. J.Skrauplis atgādināja, ka arī cūku fermas ir lauksaimnieciskā ražošana, kas Latvijā jāattīsta, savukārt par smakām sacīja: «Protams – ja ir mēsli, tad ir smakas!»   

Savukārt deputāts Vitālijs Jakovels («Saskaņas centrs») atzinās, ka no lauksaimniecības neko nesaprot, bet balsot «par» viņu pārliecinājis arguments, ka Sesavā būs jaunas darba vietas.

Atšķirībā no kolēģiem, kas iedzīvotājiem neko nevarēja ieteikt turpmākajai cīņai, deputāts J.Kalviņš ierosināja izveidot biedrību, kas, pamatojoties uz administratīvā procesa likumu, apstrīdētu novada Domes pērn doto atļauju kompleksa būvei.

Vides aizsardzības kluba vadītājs A.Ulme uzsvēra, ka «runa nav par smakām, bet gan par kolonizāciju». «Lai tādas šausmu lietas darītu, kolonizatoriem bija vajadzīga krīze,» viņš sacīja, ka ārzemnieki izmantojot zemes cenu kritumu un to, ka pie mums tagad pieejams lēts darbaspēks. Dāņi Sesavā īstenošot kolonizācijas pamatprincipu – aizvedīs vietējos resursus un atstās mēslus un piesārņotu vidi. Viņš arī ierosināja, lai iedzīvotāji uz šā kompleksa aizstāvju pagalmiem aizved cūku mēslus, tad viņi vairs tik aktīvi neaizstāvēšot šo ieceri.

Klātesošos uzrunāja un atšķirībā no pārējiem konstruktīvi par faktiem izteicās arī vietējais zemnieks Uldis Caune, kas uzņēmumam «Latagro» pārdevis 10 hektāru zemes kompleksa būvei. Viņš neslēpa, ka sapulces gaitā deputāti un protestu iniciatori vairāk runā «par iesaiņojumu, nevis saturu». Turklāt argumenti, kāpēc cūku kompleksi ir slikti, neizturot nekādu kritiku.    

«Ja kāds domā, ka cūku vircu laistīs gar viņa mājas logiem – nekas tāds! To visu regulē stingri normatīvi, turklāt zemes mēslošanai nepieciešama tās īpašnieka piekrišana,» teica U.Caune. Viņaprāt, 100 – 300 cūku ferma ir daudz kaitīgāka videi par šo plānoto kompleksu. Zemnieks uzsvēra, ka mēslus izkliedes laikā nevedīs pa ceļu ar traktoru vai «sūdu ratiem», bet gan līdz konkrētajiem laukiem pumpēs pa caurulēm, kas iepriekš izritinātas no mēslu krātuves. «Tā ir slēgta sistēma!» sacīja U.Caune.

Zemnieks akcentēja, ka pat 11 darbavietu pagastam ir liels ieguvums. Viņš no savas pieredzes zināja teikt, ka aiz katra no šiem darbiniekiem ir ģimene, kas būs tiešie labuma ieguvēji no jaunām darba vietām. Savukārt, runājot par iepriekš minētajām zemajām graudu cenām, U.Caune atgādināja, ka tās veidojas Eiropas biržās, nevis pie cūku fermām vai atkarībā no tā, kur tie audzēti. Viņš uzsvēra, ka vides prasību un citu normatīvu ievērošana jākontrolē attiecīgajiem dienestiem. «Un kurš teicis, ka latviešu cūkas ir labākas par dāņu cūkām?» tā zemnieks komentēja iebildes, ka tad jau labāk jāļauj cūku kompleksu veidot vietējiem.

«Negribam smirdoņu», «Nē lopu lielfermām», «Cūkas prom!» – ar šādiem un vēl teju desmit līdzīgiem plakātiem lielākoties vecāka gadagājuma sesavnieku vidū bija arī bariņš jauniešu. Sesavas pamatskolas 9. klases skolniece Dagnija Strīķe «Ziņām» sacīja, ka nolēmuši protestēt pret cūku fermu, jo viņi ir vietējie, kuru ģimenes arī nākotnē skartu tāds komplekss. Plakātu turētāji minēja, ka viņus biedē iespējamās smakas, taču citus argumentus, kāpēc cūku fermu celtniecība jāaptur, nosaukt nevarēja.

 

Avots: zz.lv / Edgars Kupčs / 23.03.2010

Kategorija: Latvijas lauksamniecība | Skatījumu skaits: 561 | Pievienoja: viens
Komentāru kopskaits: 0
Vārds *:
Email *:
Kods *:
Meklēšana / Поиск
Kategorijas /Категории
Amatniecība un radošs darbs [20]
Latvijas lauksamniecība [217]
Ziņas par zemnieku saimniecībām, lopkopību, zvejniecību, zivsaimniecībām, bīškopjiem, zveraudzētājiem utml.
Pārtikas un dzerienu ražotāji [126]
Mežsaimniecība un kokapstrāde [48]
Mežu apsaimniekošana, kokmateriālu izgatavošana, mēbeļu ražotāji
Metālapstrāde un mašīnbūve [87]
Ķīmijas rūpniecība [61]
Metalurģija, gumijas, plastmasas, kosmētikas, būvmateriālu rāžotāji, stiklašķiedras un eļļas izgatavošana
Tekstīlrūpniecība [26]
Audumu, drēbju un veļas ražotāji
Citu produktu ražošana [35]
Uzņēmējdarbība [104]
Aktualitātes uzņēmējdarbības jomā, kas varētu būt interesantas latvijas ražotājiem un zemniekiem
Konkurētspējas uzlabošana [43]
Jaunās tehnoloģijas un interesantas idejas [93]
Ziņas par jaunām tehnoloģijām, atklājumi, tehnoloģu attistība, biznesa idejas
Būvniecība [65]
Enerģetika [69]
Elektroenergijas un siltumenerģijas cenas, saules un vēja enerģija, koģenerācijas stācijas, kurināmā ražošana
Degviela [22]
Degvielas un biodegvielas ražotāji, naftas ieguve, degvielas cenas
Valsts vīri [35]
Valsts amatpersonu paziņojumi vai ar tiem saistītas ziņas
Par Latvijas ekonomiku pirms gada [2]
Dažreiz ir vērts ieskatīties pagatne, toreiz tās bija ziņas, tagad - vēsture
Ekonomiskā krīze pasaulē [15]
Latvija nav vienīga valsts, kurā ir jūtama krīze, ziņas par ekonomiskās krīzes izpausmi ārpus Latvijas
Darba ziņas un izglītība [54]
Kalendārs / Календарь
«  Marts 2010  »
PrOTCPkSSv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
Arhīvs / Архив