Piektdiena, 17.05.2024, 09:45Sveicināti Гость | RSS
Portāls "VIENS" Latvijas ražotāju atbalsts
Ieejas forma
Izvēlne / Меню
Tēmas / Темы
Aptauja / Опрос
Kādas Latvijas preces Jūs labprāt perciet?
Atbilžu kopskaits: 37
Statistika / Статистика
Sākums » 2012 » Jūlijs » 12 » Siemens izvēlas Daugavpili
Siemens izvēlas Daugavpili
13:58

Eiropā ir tikai septiņi uzņēmumi, kuri izgājuši pilnu sertifikācijas ciklu un tagad ražo detaļas Siemens lieljaudas vēja ģeneratoriem. Viens no tiem - Latgales BM Industrial

Viss sākās 2000. gadā, kad Latvijas telekomunikāciju kompānija Belam Riga uzvarēja Lietuvas Aizsardzības ministrijas rīkotajā konkursā par militāriem mērķiem paredzētu sakaru torņu uzstādīšanu un aprīkošanu. «Sākumā plānojām torņus pirkt no lietuviešiem,» stāsta BM Industrial valdes priekšsēdētājs Sergejs Kumeiskis, kurš tolaik vadīja Belam Riga Daugavpils uzņēmumu un vienlaikus bija arī filiāļu attīstības direktors. «Bet tad padomājām... Kāpēc pirkt? Labāk taisīsim paši!»

Ideja dzima īstajā brīdī, jo tas bija laiks, kad strauji attīstījās mobilie sakari un tirgū parādījās arvien jauni operatori. Ne tikai Baltijā, bet arī Krievijā, Baltkrievijā. Visiem vajadzēja sakaru torņus un mastus. Tā, pateicoties šai idejai, Daugavpilī vēlāk radās septiņi jauni lieli uzņēmumi. Starp tiem arī metālapstrādes uzņēmums BM Industrial, kurš specializējies nestandarta iekārtu ražošanā un kopā ar vēl pieciem apvienojies holdingā Dauer. Savukārt Latvija kļuva par sakaru torņu un mastu ražošanas līderi reģionā, kas, izspiedusi no vietējā tirgus skandināvus, joprojām piegādā tos ne tikai Baltijas valstīm, bet arī abiem austrumu kaimiņiem.

Tomēr viss plūst un mainās. Tāpēc pašlaik, pēc Kumeiska domām, vēl nesen tik perspektīvā nozare var attapties strupceļā.

«Kaut arī ap 70% mūsu produkcijas joprojām ir nestandarta sakaru torņi un masti, to, ka jāmeklē gan jauni produkti, gan jaunas iespējas, sapratām jau pirms vairākiem gadiem,» stāsta uzņēmuma valdes priekšsēdētājs.

Torņi un masti kalpojot gadus piecdesmit, un šobrīd Baltijā, Baltkrievijā, kā arī Krievijas Eiropas daļā pietiekot ar jau esošajiem. Varot, kā saka Kumeiskis, orientēties uz Sibīriju, kas ir gana plaša, Tālajiem Austrumiem, Vidusāziju, tomēr pašlaik tikai ar torņiem un mastiem ražošanu attīstīt nav iespējams. Jāmeklē citas idejas.

Un tas maksā miljonu?
Toreiz, 2000.gadā, kad Belam Riga nolēma paši ražot torņus, Daugavpilī tika izveidots uzņēmums Belmast. Kumeiskis, kurš bija beidzis Daugavpils universitātes Fizikas un matemātikas fakultāti, gadu nostrādājis par matemātikas, fizikas un informātikas skolotāju Dobeles 3.vidusskolā, uzņēmumā Belam Riga nonāca, pateicoties savam krāsu televīzijai veltītajam augstskolas diplomdarbam. Skolotājs pārkvalificējās par metālapstrādātāju.

Tomēr drīz vienam projektam radītā jaunā ražotne kļuva lieka un neizdevīga mātes kompānijai. «Pirmkārt, tas nebija Belam Riga profils. Otrkārt, metālapstrāde ir dārga un resursu ietilpīga nozare, kur nauda apgrozās ļoti lēni.»

Kumeiskis ne bez ironijas atceras: «Sākumā mums viss likās ļoti vienkārši, bet - ko nozīmē jauna rūpnīca? Tie ir milzīgi kapitālieguldījumi. Turklāt nauda tā īsti nemaz nav redzama. Veikala rentabilitāte ir 100%, telekomunikāciju jomā - ap 50%, bet rūpnīcai 3% - 5%. Labākajā gadījumā.» Belam Riga jaunajā uzņēmumā ieguldījis ap miljonu latu, tomēr atdeves no šīs naudas pirmajā gadā nav bijis.

Atbraucis valdes priekšsēdētājs, ieraudzījis milzīgu cehu, dzelžus, vairākus ne pārāk modernus darbgaldus, cilvēkus netīros kombinezonos, kas kaut ko metinājuši, viņš vaicājis: «Un tas maksā miljonu?» Secinājums bijis nepārprotams - paldies, bet mums to nevajag.

Sergejs Kumeiskis un viņa toreizējais kolēģis Anatolijs Precinieks, tagadējais Belmast valdes loceklis, joprojām uzskatīdami, ka ideja tomēr ir dzīvotspējīga un jaunā ražotne perspektīva, nolēmuši uzņēmumu izpirkt un turpināt darbu. Tā kā pašiem tik daudz naudas neesot bijis, iesaistījuši šajā darījumā brāļus Alekseju un Andreju Zakrževskus, kuri tobrīd Daugavpils Ķīmiskās šķiedras rūpnīcas teritorijā mēģināja izveidot biznesa parku. Aleksejs pēc izglītības ir mašīnbūves inženieris projektētājs, bet Andrejs - ķīmiķis. Līdz ar to metālapstrāde viņiem nebija sveša, un, it sevišķi vēlāk, kad radās BM Industrial, Alekseja zināšanas bija jo īpaši noderīgas. Savukārt, pateicoties biznesa parkam, brāļi varēja jauno uzņēmumu nodrošināt ar telpām, kurās atsevišķās ražotnes - montēšana, krāsošana un metināšana, kas pirms tam atradās dažādās vietās pilsētā, varēja strādāt vienuviet.

Uzņēmuma attīstībā tika ieguldīti ap 3 miljoni dolāru, bet, lai uzbūvētu tam jaunu, daudz modernāku ražotni, radīta sava celtniecības kompānija Belmast Būve. Savukārt, lai to nodrošinātu ar darbu un apsaimniekotu jau esošās industriālās platības, izveidotas vairākas nekustamo īpašumu kompānijas. «Mēs neko neesam privatizējuši vai pirkuši par vienu latu. Viss ir pirkts par tirgus cenu,» uzsver Kumeiskis.

BM Industrial radās 2005.gadā, kad tika nopirkta 1949.gadā dibinātā Daugavpils Elektroinstrumentu rūpnīca Dauer, kas tobrīd piederēja kādai Krievijas kompānijai. Tur zem jumta atradās 26 500 kvadrātmetru ražošanas platības, kur padomju laikā strādāja ap 3000 cilvēku, bet tobrīd bija palikuši tikai 126, kuri ražoja vienu vienīgu stipri novecojušu produktu - pneimatisko āmuru asfalta uzlaušanai. Tā aizsākās holdings Dauer, kas tagad ir viens no lielākajiem Latgales biznesa vaļiem - apvieno sešus uzņēmumus, nodarbina aptuveni 400 cilvēku, un tā apgrozījums pērn sasniedza 8 milljonus latu. BM Industrial tajā ir būtiska sastāvdaļa, jo rada darba vietas 120 cilvēkiem, bet tā apgrozījums pērn bija 1,2 miljoni latu.

Nekādas pašdarbības!
Jau gadu pēc uzņēmuma izveides notika tas, kas nereti notiek biznesā, ja tam ir vairāki līdzīpašnieki un jālemj par attīstību. «Mums radās domstarpības,» lakoniski saka Kumeiskis, «Precinieks ar Belmast aizgāja. »
No kompanjoniem viņi kļuva par konkurentiem.

«Kādu laiku mēs vēl ražojām tos sasodītos āmurus, tad atlaidām darbiniekus, atstājot vienīgi grāmatvedību, projektētājus un apkalpojošo personālu, nodibinājām BM Industrial, bet tiem, kuri gribēja palikt, piedāvājām pārkvalificēties,» atceras valdes priekšsēdētājs. No simta palikuši kādi divdesmit. «Mūsu mērķis nav ieņemt to tirgus daļu, ko jau ieņēmusi Ķīna, Indija vai Pakistāna,» vienu no galvenajiem uzņēmuma šodienas principiem pauž holdinga BM Industrial valdes loceklis Andrejs Zakrževskis. Lai Ķīna, ar kuru neesot jēgas konkurēt, ražo lētus elektroinstrumentus. Kaut gan... «Arī vietējais tirgus nav mūsu mērķis, bet gan eksports,» viņš turpina.

Arī BM Industrial savu darbību sāka ar sakaru torņu un mastu izgatavošanu. Tomēr jaunā uzņēmuma radītāji diezgan ātri sapratuši, ka šī konkurence nevienam nenāk par labu. Tāpēc, ņemot vērā, ka pēc atdalīšanās pie viņiem bija palikuši projektētāji un konstruktori, arvien vairāk sākuši orientēties uz dažādiem nestandarta produktiem.

«Mums katrs izstrādājums ir atšķirīgs un oriģināls.» Unikālākais no tiem esot tornis, kas izgatavots pēc Krievijas armijas pasūtījuma un nepieciešamības gadījumā pats sevi paceļ ar saspiesta gaisa palīdzību 18 metru augstumā.

Bet 2010.gadā uzņēmuma vadība pieņēma stratēģisku lēmumu - ņemot vērā ES nostāju atjaunojamo energoresursu jomā, no sakaru torņiem pamazām pāriet uz enerģētikas nozarē nepieciešamo iekārtu ražošanu.

Tobrīd jau bija aizsākusies BM Industrial sadarbība ar Siemens, kas tiem piedāvāja ražot atsevišķas detaļas lieljaudas vēja ģeneratoriem. Sākumā ļoti vienkāršas. Tad arvien komplicētākas. Līdz pašlaik Daugavpilī top gandrīz viss metāla korpuss, kurā atrodas pats ģenerators, kas, spārniem griežoties, ražo elektrību, un korpusu saturošā tērauda šķērssija jeb riba, kā saka Kumeiskis. Ja kādam tas izklausās pārlieku vienkārši, var piebilst, ka šis korpuss ir autobusa lielumā un tam nepieciešamo detaļu izgatavošanai vajadzīgas 92 darba stundas, bet šķērssijai - astoņas. Turklāt, ja ribas metinājuma vietās pēc pārbaudes ar ultraskaņu vai magnētisko skenēšanu tiek konstatēts ar aci pat nemanāms neviendabīgs sakausējums vai mikroskopisks gaisa burbulītis, tad viss tiek kausēts vaļā, tīrīts, izjaukts sākotnējās nerūsējošā tērauda detaļās un metināts no jauna.

«Es nezinu otru metālapstrādes uzņēmumu, kur būtu tik augsti kvalitātes standarti un tāda kvalitātes kontrole, » saka Kumeiskis. To apliecinot gan sertifikāti, ko saņēmis pats uzņēmums, gan ES sertifikāts, ko saņēmis katrs no tajā strādājošajiem 50 metinātājiem. Tas gluži kā autovadītāja apliecība norāda katra kategoriju, bet kategorija savukārt nosaka, cik komplicētus darbus var veikt.

Ceļš līdz šiem sertifikātiem ne uzņēmumam, ne tā darbiniekiem nebija viegls un ilga gandrīz gadu. Mēnešiem uzņēmumā strādāja Siemens pārstāvji, pārbaudīdami tā atbilstību gaidāmajam darbam. «Turklāt pārbaudīja nevis papīrus, bet tiešo ražošanas procesu. Katru darbinieku, katru pozīciju. Norādīja uz trūkumiem, lika mums mainīties.» Kumeiskis ne bez lepnuma piebilst - esot bijuši lieli, nopietni uzņēmumi, piemēram, Polijā, kas šīs Siemens prasības nespējuši izpildīt.

ES programma paredz līdz 2020. gadam uzstādīt 70 000 vēja ģeneratoru. Lielu daļu no tiem ražo Siemens, viena no nozares lielākajām kompānijām. Daugavpilī mēnesī tiek saražoti 20 ģeneratora detaļu komplekti.

Kāpēc Siemens izvēlējies Daugavpili? Gluži kā dzīvē, arī biznesā daudz ko izšķir nejaušas tikšanās un to rezultātā radušies personiskie kontakti.

Ap to laiku, kad Latvijā sākusies krīze, Daugavpilī ieradies kāds viņu paziņa. Latviešu puisis no Rīgas, kurš strādājis dāņu metālapstrādes uzņēmumā East Metal. Dāņi tobrīd bija saņēmuši tik lielu pasūtījumu no Siemens vēja ģeneratoru korpusa izgatavošanai, ka vieni netika ar to galā. Viņš tad arī ieteicis daugavpiliešus kā potenciālus partnerus. Vēlāk jau pasūtītāji, izvērtējot gan uzņēmumu, gan darbaspēka kvalitāti un pieejamību Daugavpilī, šo ieteikumu akceptējuši.

Tagad BM Industrial ir līgums ar Siemens līdz 2020.gadam, un viņi burtiski pa mēnešiem zina, ko un cik daudz vajadzēs saražot turpmākajos septiņos gados. Tomēr tas vēl nav viss - ir sākušās sarunas ar citiem moderno elektrības ieguves tehnoloģiju ražotājiem par līdzīgu sadarbību.

3 biznesa principi
1. Primārais ir eksports, nevis vietējais tirgus
2. Neražot produktus, kurus ražo Ķīnā, Indijā vai Pakistānā
3. Attīstībā paļauties tikai uz pašu līdzekļiem


Aivars Kļavis

Avots: ir.lv / 12.jūlijs 2012

Kategorija: Konkurētspējas uzlabošana | Skatījumu skaits: 611 | Pievienoja: viens | Birkas: eksports no Latvijas, metālapstrāde, vēja ģeneratoru ražošana
Komentāru kopskaits: 0
Vārds *:
Email *:
Kods *:
Meklēšana / Поиск
Kategorijas /Категории
Amatniecība un radošs darbs [20]
Latvijas lauksamniecība [217]
Ziņas par zemnieku saimniecībām, lopkopību, zvejniecību, zivsaimniecībām, bīškopjiem, zveraudzētājiem utml.
Pārtikas un dzerienu ražotāji [126]
Mežsaimniecība un kokapstrāde [48]
Mežu apsaimniekošana, kokmateriālu izgatavošana, mēbeļu ražotāji
Metālapstrāde un mašīnbūve [87]
Ķīmijas rūpniecība [61]
Metalurģija, gumijas, plastmasas, kosmētikas, būvmateriālu rāžotāji, stiklašķiedras un eļļas izgatavošana
Tekstīlrūpniecība [26]
Audumu, drēbju un veļas ražotāji
Citu produktu ražošana [35]
Uzņēmējdarbība [104]
Aktualitātes uzņēmējdarbības jomā, kas varētu būt interesantas latvijas ražotājiem un zemniekiem
Konkurētspējas uzlabošana [43]
Jaunās tehnoloģijas un interesantas idejas [93]
Ziņas par jaunām tehnoloģijām, atklājumi, tehnoloģu attistība, biznesa idejas
Būvniecība [65]
Enerģetika [69]
Elektroenergijas un siltumenerģijas cenas, saules un vēja enerģija, koģenerācijas stācijas, kurināmā ražošana
Degviela [22]
Degvielas un biodegvielas ražotāji, naftas ieguve, degvielas cenas
Valsts vīri [35]
Valsts amatpersonu paziņojumi vai ar tiem saistītas ziņas
Par Latvijas ekonomiku pirms gada [2]
Dažreiz ir vērts ieskatīties pagatne, toreiz tās bija ziņas, tagad - vēsture
Ekonomiskā krīze pasaulē [15]
Latvija nav vienīga valsts, kurā ir jūtama krīze, ziņas par ekonomiskās krīzes izpausmi ārpus Latvijas
Darba ziņas un izglītība [54]
Kalendārs / Календарь
«  Jūlijs 2012  »
PrOTCPkSSv
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
Arhīvs / Архив