Sīpolu ražotāju
cenas šā gada deviņos mēnešos ir par 52% zemākas, tomātu un gurķu par 32
procentiem, balto galviņkāpostu par 31 procentu, burkānu par 3 procentiem
zemākas nekā iepriekšējā gada attiecīgajā laika periodā.
Savukārt kartupeļu ražotāju cenas
ir par 41procentu augstākas un lapu salātu par 13 procentiem augstākas nekā
iepriekšējā gada deviņos mēnešos.
2009.gada septembrī sīpolu
ražotāju cenas bija par 45 procentiem zemākas nekā 2008.gada septembrī, burkānu
- par 33 procentiem, galviņkāpostu - par 29 procentiem, gurķu - par 26
procentiem, tomātu - par 19 procentiem, pārtikas kartupeļu - par 6 procentiem,
bet lapu salātu ražotāju cenas šā gada septembrī bija divas reizes lielākas
nekā pagājušā gada septembrī, bet biešu par 43 procentiem lielākas.
Lauksaimniecības tirgus
veicināšanas centra apkopotā informācija liecina, ka cenas Rīgas tirgos
sīpoliem, burkāniem, kāpostiem, galda bietēm, gurķiem un kartupeļiem 2009.gada
deviņos mēnešos bija par 2 procentiem līdz 11 procentiem zemākas nekā
iepriekšējā gada attiecīgajos mēnešos, bet tomātiem tās bija pat par 5 procentiem
augstākas.
Lauksaimniecības tirgus
veicināšanas centra vadītāja Ingūna Gulbe biznesa informācijas portālam
«Nozare.lv» skaidroja, ka starpnieki un tirgotāji nav pamanījuši pircēju
maksātspējas krišanos un, neskatoties uz cenu kritumu, joprojām produktus realizē
par nesamērīgi augstu cenu.
«Turot nesamērīgi augstas cenas,
tirgotāju ienākumi ir apdraudēti, jo cilvēki ies ar līkumu produktiem, kuriem
ir nesamērīgi augstas cenas un tādējādi tirgotāji diskreditē Latvijas ražotāju
atbalsta ideju - izvēlēties vietējo preci,» uzskata Gulbe.
Avots: Ziņu aģentūra LETA / 25.10.2009
|