Ražīgākā piena
lopkopības saimniecība Latvijā z/s Kalna Dambrāni saimniekošanā sasniegusi pasaules
līmeni. 2010. gadu saimniecība pabeigusi ar 906 tūkstošu Ls apgrozījumu, kas ir
par 70% vairāk, nekā gadu iepriekš. Savukārt 2011. gadu Kalna Dambrāni plāno
pabeigt ar vairāk nekā vienu miljonu Ls apgrozījumu. Saimniecības īpašniece
Iveta Tīrumniece stāsta, ka panākumu pamatā ir govju augstais izslaukums, kas
saimniecībai ļāvis ierindoties līderos ne tikai Latvijā, bet arī Eiropā.
Turklāt pēc nozares statistikas datiem Kalna Dambrāni pēc vidējā
izslaukuma ierindojas labāko saimniecību skaitā pasaulē. To apliecina Latvijas
Piensaimnieku centrālās savienības valdes priekšsēdētāja Jāņa Šolka teiktais,
ka Kalna Dambrāni sasnieguši pasaules līmeni un šāds rezultāts
iespējams, pateicoties racionālai un prātīgai saimniekošanai. «Tas ir izcils
sasniegums,» tā J. Šolks. Viņš atgādina, ka Eiropā atbalsts iespējams tikai tām
saimniecībām, kuru vidējais izslaukums ir vairāk nekā 5000 kg.
Arī Rīgas piena kombināta pārstāve Irēna Bērziņa apliecina, ka
saimniecības rezultāti mērojami ar pasaules līmeņa saimniecību sasniegumiem. Rīgas
piena kombināts iepērk Kalna Dambrānu pienu. Kalna Dambrānu izaugsmi
sekmējusi paplašināšanās - no 100 govīm pirms pieciem gadiem patlaban
ganāmpulks pieaudzis līdz tūkstotim, tajā skaitā slaucamās govis ir 550, un
attiecīgi no 3 t piena dienā apjoms audzis līdz 17 t, stāsta Kalna Dambrānu
saimnieks Ivars Tīrumnieks. Vidējais izslaukums saimniecībā no govs ir 11
940 kg, kas pēc Lauksaimniecības datu centra informācijas ir augstākais valstī.
11 tūkstošu kg slieksni
spējušas pārsniegt vien divas saimniecības - a/s Ceriņi un z/s Pilslejas.
Salīdzinājumam - pērn vidēji
no govs Latvijā izslaukti 5987 kg piena.Piena izslaukuma pieaugums Kalna
Dambrānos galvenokārt saistīts ar barošanu un labturības prasībām.
Saimnieks stāsta, ka augstāks govju izslaukums nav pašmērķis, bet «govis pašas
dod - kolīdz dodam viņām pretī to, ko izdod pienā, viņas izslaukumu ceļ.»
Barības devas tiek mainītas bieži un tas notiek saskaņā ar konsultantu
ieteikumiem - piesaistīti ne tikai vietējie speciālisti, bet arī konsultanti no
Francijas un Lielbritānijas. Saimniecībā tiek gatavota zāles skābbarība,
pārējais viss iepirkts. Liela nozīme ir ģenētikai - viss ganāmpulks ir
tīršķirnes melnraibās govis. Ar jaunā kompleksa uzbūvēšanu un tehnoloģiju
ieviešanu saimniecībā jūtami audzis darba ražīgums. Vēl vecajā fermā bijis
liels darba roku īpatsvars - ja 100 govju saimniecībā strādāja 18, tad šobrīd -
22 darbinieki. Ar lielā ganāmpulka barošanu tagad galā tiek viens cilvēks,
izmantojot pašgājēju barotāju - salīdzinājumam iepriekš ar vairākām tehnikas
vienībām to veica trīs strādnieki. Arī slaukšanu veic viena darbiniece.
Avots: db.lv / Sandra Dieziņa, 2011.
gada 9. decembris