Piektdiena, 17.05.2024, 10:48Sveicināti Гость | RSS
Portāls "VIENS" Latvijas ražotāju atbalsts
Ieejas forma
Izvēlne / Меню
Tēmas / Темы
Aptauja / Опрос
Vai Jūsu darbs atbilst Jūsu izglītībai
Atbilžu kopskaits: 21
Statistika / Статистика
Sākums » 2010 » Aprīlis » 28 » Šodien virs mežiem sāk kaisīt un apdzīvotu vietu tuvumā izliek vakcīnas pret trakumsērgu
Šodien virs mežiem sāk kaisīt un apdzīvotu vietu tuvumā izliek vakcīnas pret trakumsērgu
21:06
Turpinot cīņu pret trakumsērgu, Pārtikas un veterinārais dienests (PVD), izmantojot mazās aviācijas lidmašīnas, šodien sāk un līdz pat maija beigām turpinās trakumsērgas vakcīnu izvietošanu visā Latvijas teritorijā. Darbu tradicionāli sāk Kurzemes piekrastē un tas noslēgsies Latvijas austrumu daļā, ziņo PVD Sabiedrisko attiecību daļas vadītāja Ilze Meistere Meža dzīvnieku vakcinācijai tiek izmantota novājināta trakumsērgas vīrusa SAD B 19 celmu saturoša vakcīna «Fuchsoral», kas iestrādāta zivju miltu, tauku un parafīna maisījuma iekšpusē.

Vakcīnas tiks izvietotas vienmērīgi – 20 līdz 25 – uz katru kvadrātkilometru, arī apdzīvotu vietu tuvumā, tādēļ PVD aicina iedzīvotājus, kuri pamanījuši vakcīnu (brūngans kubiņš, nedaudz mazāks par sērkociņu kastīti), to neaiztikt, jo meža dzīvnieki sajutīs cilvēku smaržu un ēsmu neēdīs.

Vakcīna nav bīstama ne cilvēkam, ne apkārtējai videi, tomēr, ja cilvēks nonācis tiešā saskarsmē ar vakcīnu (ēsmas iekšpusē tā ir šķidra), tā nonākusi acīs vai brūcē, jāvēršas pie ārsta.

PVD aicina pieaugušos par vakcīnām informēt arī bērnus un lūgt tos nekādā gadījumā tās neaiztikt. Lai gan vakcīna nav paredzēta suņiem un kaķiem, dzīvnieka veselība, kurš to būs apēdis, apdraudēta netiks.

Vakcīna ir izstrādāta īpaši lapsām un jenotsuņiem, savukārt par mājas dzīvnieku vakcinēšanu jārūpējas to saimniekiem, vienu reizi gadā vakcinējot savu suni vai kaķi pret trakumsērgu.

Ja mājas (istabas) dzīvnieka īpašnieks nebūs vakcinējis savu mīluli pret trakumsērgu, un cits dzīvnieks to būs sakodis vai arī mājas mīlulis būs sakodis kādu citu dzīvnieku vai cilvēku, dzīvnieka īpašniekam būs jāsedz visi ar trakumsērgas apkarošanas pasākumiem saistītie izdevumi, to paredz Ministru kabineta 2010. gada 23. februāra noteikumi nr. 178 «Trakumsērgas profilakses un apkarošanas kārtība», kas ir stājušies spēkā 1. martā, kā arī PVD izstrādātā «Trakumsērgas valsts uzraudzības un apkarošanas programma», kas stāsies spēkā ar 1. maiju. Nevakcinēta dzīvnieka īpašniekam var nākties šķirties pat no 100 latiem.

Jāatgādina, ka trakumsērga ir bīstama, neārstējama dzīvnieku un cilvēku veselību un dzīvību apdraudoša infekcijas slimība, kas izplatīta visā Latvijas teritorijā. Trakumsērgas rezervuārs dabā ir savvaļas dzīvnieki, galvenokārt lapsas un jenotsuņi. Mājdzīvnieki, visbiežāk suņi un kaķi, ar trakumsērgu inficējas pēc kontaktēšanās ar slimiem savvaļas dzīvniekiem. Vienīgais efektīvais trakumsērgas profilakses pasākums ir savlaicīga dzīvnieku vakcinācija pret trakumsērgu.

Trakumsērgas izplatība Latvijā pakāpeniski turpina samazināties. PVD 2009. gadā veiktās pārbaudes liecina, ka trakumsērgas gadījumu skaits, salīdzinot ar 2008. gadu, ir samazinājies par 37 procentiem, savukārt, salīdzinot ar 2005. gadu, kad PVD sāka meža dzīvnieku vakcināciju, trakumsērgas gadījumu skaits samazinājies sešas reizes.

Ja 2005. gadā tika konstatēti 421 dzīvnieku saslimšanas gadījumi, tad 2008. gadā tie bijuši vien 110, bet 2009. gadā – 69 gadījumi. Lielākā daļa no pērn saslimušajiem bijuši meža dzīvnieki, pārsvarā lapsas un jenotsuņi.

Lai arī trakumsērgas gadījumu skaits katru gadu turpina samazināties, tā joprojām ir aktuāla problēma Latvijā, tādēļ PVD divas reizes gadā – pavasarī un rudenī – veic meža dzīvnieku orālo vakcinēšanu pret trakumsērgu.

Liela loma trakumsērgas izskaušanā ir mājas dzīvnieku, īpaši to mājas dzīvnieku, kas tiek turēti lauku sētās, vakcinācijai pret trakumsērgu. PVD pārbaudes liecina, ka katrā trešajā no pārbaudītajām dzīvnieku novietnēm saimnieki nebija vakcinējuši pret trakumsērgu suņus un kaķus.
 
Avots: zz.lv / Edgars Kupčs / 28.04.2010
Kategorija: Latvijas lauksamniecība | Skatījumu skaits: 515 | Pievienoja: viens
Komentāru kopskaits: 0
Vārds *:
Email *:
Kods *:
Meklēšana / Поиск
Kategorijas /Категории
Amatniecība un radošs darbs [20]
Latvijas lauksamniecība [217]
Ziņas par zemnieku saimniecībām, lopkopību, zvejniecību, zivsaimniecībām, bīškopjiem, zveraudzētājiem utml.
Pārtikas un dzerienu ražotāji [126]
Mežsaimniecība un kokapstrāde [48]
Mežu apsaimniekošana, kokmateriālu izgatavošana, mēbeļu ražotāji
Metālapstrāde un mašīnbūve [87]
Ķīmijas rūpniecība [61]
Metalurģija, gumijas, plastmasas, kosmētikas, būvmateriālu rāžotāji, stiklašķiedras un eļļas izgatavošana
Tekstīlrūpniecība [26]
Audumu, drēbju un veļas ražotāji
Citu produktu ražošana [35]
Uzņēmējdarbība [104]
Aktualitātes uzņēmējdarbības jomā, kas varētu būt interesantas latvijas ražotājiem un zemniekiem
Konkurētspējas uzlabošana [43]
Jaunās tehnoloģijas un interesantas idejas [93]
Ziņas par jaunām tehnoloģijām, atklājumi, tehnoloģu attistība, biznesa idejas
Būvniecība [65]
Enerģetika [69]
Elektroenergijas un siltumenerģijas cenas, saules un vēja enerģija, koģenerācijas stācijas, kurināmā ražošana
Degviela [22]
Degvielas un biodegvielas ražotāji, naftas ieguve, degvielas cenas
Valsts vīri [35]
Valsts amatpersonu paziņojumi vai ar tiem saistītas ziņas
Par Latvijas ekonomiku pirms gada [2]
Dažreiz ir vērts ieskatīties pagatne, toreiz tās bija ziņas, tagad - vēsture
Ekonomiskā krīze pasaulē [15]
Latvija nav vienīga valsts, kurā ir jūtama krīze, ziņas par ekonomiskās krīzes izpausmi ārpus Latvijas
Darba ziņas un izglītība [54]
Kalendārs / Календарь
«  Aprīlis 2010  »
PrOTCPkSSv
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930
Arhīvs / Архив