Piektdiena, 17.05.2024, 10:08Sveicināti Гость | RSS
Portāls "VIENS" Latvijas ražotāju atbalsts
Ieejas forma
Izvēlne / Меню
Tēmas / Темы
Aptauja / Опрос
Vai Jūsu darbs atbilst Jūsu izglītībai
Atbilžu kopskaits: 21
Statistika / Статистика
Sākums » 2010 » Februāris » 1 » Testējam septiņus četrkorpusu arklus!
Testējam septiņus četrkorpusu arklus!
17:58

Arkla iegāde var izvērsties par gana komplicētu un sarežģītu pasākumu. Neatkarīgi no tā, vai pērkat konkrēta ražotāja arklu tāpēc, ka jūsu saimniecībā tāds vienmēr ir bijis, vai izvēlaties augsnei atbilstošāko, vai arī vienkārši paklausāt kāda padomam, jūsu izvēles pamatā būs vairāki faktori.

Žurnāls Farmers Weekly kopīgi ar Nīderlandes žurnālu Boerderij, Vācijas žurnālu Top Agrar, kā arī franču La France Agricole veica septiņu uzkarināmu četrkorpusu hidrauliska darba platuma maiņas maiņvērsējarklu izmēģinājumu. Tieši šādi arkli ir vispopulārākie Nīderlandē, arī Apvienotajā Karalistē, kur ar tādiem strādā lielais vairums saimnieku ar 100–175 ZS jaudas traktoriem. (Iesaku padomāt, vai 175 ZS traktora jauda ar četru korpusu arklu netiek izniekota un vai tādā veidā nerodas nepamatoti liels degvielas patēriņš.)
Visi pārbaudāmie arkli bija aprīkoti ar atbalstriteni, priekšlobītājiem, plakanajiem nažiem (haizivs spurām) katram korpusam un diska nazi pēdējam korpusam. Arklus izmēģinājuma laikā vilka divi identiski Deutz–Fahr M640 traktori (motora jauda 165 ZS). Visiem arklu piegādātājiem tika lūgts piegādāt arklus ar vērstuvēm, kas piemērotas smagām māla augsnēm.

  Uzaicinājums piedalīties tika izsūtīts 13 ražotājiem, atsaucās septiņi, jo pārējo arkli nav pieejami Lielbritānijas tirgū. Nepiedalījās arī tie arklu ražotāji, kas nav pieejami Holandes tirgū. Tika uzaicināti arī Gregoire Besson, bet viņiem diemžēl nebija iespējams piedalīties. Kuhn, Lemken, Overum, Noot piegādāja prasībām atbilstošus arklus.&Pottinger, Rabe, kā arī Vogel Kverneland savu arklu izmēģinājumu saimniecībā piegādāt nevarēja, tomēr, ņemot vērā šīs markas popularitāti, bez šī arkla izmēģinājums nebūtu pilnīgs. Tāpēc žurnāls Boerderij noīrēja vienu šādu arklu no kaimiņu zemnieka, tomēr tas atšķīrās divos aspektos – īrētajam Kverneland bija diska nazis katram korpusam (atšķirībā no pārējiem, kuriem diska nazis bija tikai pēdējam korpusam), bet cirpes tapas vietā aizsardzības mehānismā tam bija plakanās lokšņu atsperes.
Katram ražotājam bija iespēja noregulēt savu arklu atbilstoši izmēģinājumu saimniecības augsnes apstākļiem. Visi septiņi izmēģinātie arkli ir pieejami Eiropas tirgū.

Arkli tika izmēģināti četrās pozīcijās: regulēšanas vienkāršība; darba platuma maiņa; kopējā konstrukcija; un vissvarīgākaisaršanas kvalitāte. Visus izmēģinājumus veica aršanas ekspertu un lauksaimniecības inženieru komanda.
Izmēģinājumi notika Vāgeningenas universitātes Nīderlandē pētījumu saimniecības PPOLelystand laukos pēc graudaugu novākšanas rugainē mālainā augsnē ar māla daudzumu 30–35%. Michelin nodrošināja traktorus ar identiskām Michelin Omnibib 580/70 R38 aizmugurējām un 480/70 R28 priekšējām riepām.
 

Regulēšanas vienkāršība
Vairākumam arklu vilces līnija jāregulē tikai vienreiz, īpaši, ja aršanai tiek izmantots viens un tas pats traktors. Tāpat arī, tikai mainoties aršanas apstākļiem un augsnei, jāskatās, ko darīt ar priekšlobītājiem un diska nažiem. Tieši šī iemesla dēļ izmēģinājumos aršanas kvalitātei tika pievērsta trīs reizes lielāka uzmanība. Pēc testiem viens no arklu izmēģinātājiem teica: „Es tad labāk ņemu grūti regulējamu un neērtu arklu ar labu aršanas kvalitāti, jo par regulēšanas neērtību jūs aizmirsīsiet jau pēc nedēļas, bet slikta aruma sekas jūs mocīs veselu gadu līdz jaunai aršanai.”
Pārsvarā izmēģinātajiem arkliem pirmā korpusa darba platumu var mainīt, pārbīdot arklu uz vienu vai otru pusi pa atbalsta rāmi. Tādā veidā vilces līniju var regulēt ar parasto skrūvju un uzgriežņu palīdzību. Tomēr Kuhn, Pottinger un Lemken pirmā korpusa darba platuma maiņas funkciju ir sakombinējuši ar vilces līnijas regulēšanas funkciju vienā paralelograma mehānismā ar vairākiem šarnīriem, kas faktiski nozīmē, ka, mainot pirmā korpusa darba platumu, automātiski regulējas arī vilces līnija.
Tā kā uzlīmes uz arkla nenodrošina regulētāju ar pietiekamu informāciju, visos gadījumos bija nepieciešama ieskatīšanās arklu instrukcijās. Lai arī neviens no ražotājiem nebija piegādājis perfekti regulējamu arklu, Lemken, Kuhn un Vogel & Noot tomēr šajā ziņā bija vislabākie.
Lemken bija vienīgais arkls ar ātro priekšlobītāju darba dziļuma regulēšanu bez skrūvēm un uzgriežņiem, savukārt Kuhn un Vogel & Noot priekšlobītājus bija ērti regulēt visos virzienos.

Hidrauliski maināmais darba platums
Lai arī hidrauliskais arkla darba platuma mainīšanas mehānisms tiek uzskatīts par papildaprīkojuma ekstru, tas tomēr ir ļoti noderīgs, pabeidzot lauka aparšanu, gadījumos, kad jāiztaisno vaga, kā arī kalnainos laukos un laukos ar dažādu augsnes sastāvu.
Līdzko arkls saskaras ar lielāku pretestībuvai nu braucot kalnā, vai smagākā augsnē –, aršanas platums kaut nedaudz, bet samazinās, salīdzinot ar to, kāds tas būtu arot no kalna lejā vai vieglākā augsnē. Negatīvās īpašības šim mehānismam, protams, ir cena un vairāk dilstošo detaļu.
Svarīgs faktors, mainot arkla darba platumu, ir apstāklis, ka kopējais arkla regulējums nemainās – šajā ziņā visi arkli uzvedās labi. Tomēr Lemken mehānismā vēl ir šis tas uzlabojams, jo tas darbojas ātrāk, arklu sašaurinot, bet lēnākpalielinot darba platumu. Tā kā pārējiem arkliem šāda problēma novērota netika, tas nozīmē, ka ir iespējams darba platumu mainīt, arī nevērojot arkla reakciju.

Konstrukcija un izgatavošanas kvalitāte
Lemken, Kverneland un Kuhn vispārējā konstrukcija šķiet visrobustākā. Daži arkli kā, piemēram, Kverneland, pārsvarā ir izgatavoti no čuguna un kaltām detaļām, kamēr citi izmanto dažāda izmēra tērauda profilus, kas sametināti kopā. Abā konstrukcijām ir pietiekama izturība.
Kuhn, Pottinger un Lemken darba platuma maiņas mehānismi ir izgatavoti augstā inženiertehniskā līmenī, tāpat kā Overum darba dziļuma regulēšanas atbalstriteņa konstrukcija. Turpretī Lemken darba dziļuma regulēšanas atbalstriteņa konstrukcija ir pārāk komplicēta, bet Pottinger atbalstriteņiem bija tendence pārāk aplipt ar augsni.

 

Visu rakstu lasiet AGROTOPA februāra numurā

01.02.2010.
Autors: Pēc Farmers Weekly sagatavojis mehanizācijas eksperts Jānis Kažotnie
s

Kategorija: Latvijas lauksamniecība | Skatījumu skaits: 774 | Pievienoja: viens | Birkas: lauksaimniecība optimizācija, izdevumu samazināšana
Komentāru kopskaits: 0
Vārds *:
Email *:
Kods *:
Meklēšana / Поиск
Kategorijas /Категории
Amatniecība un radošs darbs [20]
Latvijas lauksamniecība [217]
Ziņas par zemnieku saimniecībām, lopkopību, zvejniecību, zivsaimniecībām, bīškopjiem, zveraudzētājiem utml.
Pārtikas un dzerienu ražotāji [126]
Mežsaimniecība un kokapstrāde [48]
Mežu apsaimniekošana, kokmateriālu izgatavošana, mēbeļu ražotāji
Metālapstrāde un mašīnbūve [87]
Ķīmijas rūpniecība [61]
Metalurģija, gumijas, plastmasas, kosmētikas, būvmateriālu rāžotāji, stiklašķiedras un eļļas izgatavošana
Tekstīlrūpniecība [26]
Audumu, drēbju un veļas ražotāji
Citu produktu ražošana [35]
Uzņēmējdarbība [104]
Aktualitātes uzņēmējdarbības jomā, kas varētu būt interesantas latvijas ražotājiem un zemniekiem
Konkurētspējas uzlabošana [43]
Jaunās tehnoloģijas un interesantas idejas [93]
Ziņas par jaunām tehnoloģijām, atklājumi, tehnoloģu attistība, biznesa idejas
Būvniecība [65]
Enerģetika [69]
Elektroenergijas un siltumenerģijas cenas, saules un vēja enerģija, koģenerācijas stācijas, kurināmā ražošana
Degviela [22]
Degvielas un biodegvielas ražotāji, naftas ieguve, degvielas cenas
Valsts vīri [35]
Valsts amatpersonu paziņojumi vai ar tiem saistītas ziņas
Par Latvijas ekonomiku pirms gada [2]
Dažreiz ir vērts ieskatīties pagatne, toreiz tās bija ziņas, tagad - vēsture
Ekonomiskā krīze pasaulē [15]
Latvija nav vienīga valsts, kurā ir jūtama krīze, ziņas par ekonomiskās krīzes izpausmi ārpus Latvijas
Darba ziņas un izglītība [54]
Kalendārs / Календарь
«  Februāris 2010  »
PrOTCPkSSv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
Arhīvs / Архив