Sākums » 2011 » Novembris » 23 » Tirgū milzīgs pieprasījums pēc halal gaļas; ražotāji neizmanto iespējas
Tirgū milzīgs pieprasījums pēc halal gaļas; ražotāji neizmanto iespējas
13:12
Latvijā pieaudzis
to uzņēmumu skaits, kas ražo gaļu pēc reliģiskās kaušanas jeb tā saucamās halal
metodes.
„Pieprasījums pēc halal gaļas ir kolosāls. Niša nav piepildāma, jo
pavisam ir ap 1,6 miljardi iedzīvotāju, kas pieprasa šo preci,” laikrakstam
Dienas Bizness teic Latvijas gaļas ražotāju un pārstrādātāju asociācijas
izpilddirektors Jānis Zutis.
Viņš skaidro, ka visā procesā jābūt garantijai, ka tā tiešām ir halal gaļa,
līdz ar to jānodrošina attiecīgas pārbaudes. Halal ir tā saucamā reliģiskā
kaušana metode, kas tiek realizēta saskaņā ar islāma tradīcijām – pirms
dzīvnieka nokaušanas tiek skaitīts Korāns.
Šobrīd ir divi uzņēmumi, kas strādā pēc halal kaušanas metodes - SIA „Biomeat”
un SIA „Baltic Meat” arvien palielinot ražošanas apjomus, bet vēl viena
kompānija gatavojas ražot konservus no gaļas, kas iegūta pēc halal metodes. Tā
nosaukumu gan Latvijas gaļas ražotāju un pārstrādātāju asociācijas
izpilddirektors pagaidām neatklāja.
„Dienas bizness” žurnālistu mēģinājumi sazināties ar kādu no minētajiem uzņēmumiem
beidzās nesekmīgi, jo publiskajās datu bāzes šo abu firmu telefona numuri nav
atrodami. Kompānija „Baltic Meat” reģistrēta tikai šā gada februārī un tās
juridiskā adrese ir Rīgā, Ģertrūdes ielā, taču telefona numurs minētajai
kompānijai netiek uzrādīts.
SIA „Biomeat” reģistrēta šā
gada 18. augustā
Jēkabpils novada Zasas pagastā. Šajā pagastā atrodas arī uzņēmējam Normundam
Teicānam piederošā SIA „Viesuļi”, kas pirmie Latvijā attīstīja halal kaušanas
metodi, rosinot izmaiņas likumdošanā. Tiesa, „Viesuļiem” pasludināts
maksātnespējas process un šā gada jūlijā pieņemts lēmums par bankrota
procedūras uzsākšanu. Savukārt pērn uzņēmumā sāka saimniekot 17.jūnijā
reģistrētā SIA „Kebeco”, kas pieder Belizā reģistrētai ārzonas firmai „Beacon
Shipping Ltd”.