Latvijas augļu un ogu vīnu konkursā šogad labi panākumi ir
trīs Liepājas puses novadu vīndariem. Kopumā Latvijā aizvien labāk padodas
sarkanie un saldie vīni, norāda speciālisti. Tikmēr cilvēki šo kultūru sāk
novērtēt arvien vairāk.
Sausosarkanovīnugrupā trešovietuieguvisKalvenespagasta "Mednieku" saimnieksMartinsSammsaraveņuvīnu. Gavieznieka
Mārča Jukša upeņu, kazeņu, ērkšķogu vīns atzīts par labāko sarkano pussaldo
vīnu grupā. Viņa ķiršu deserta vīns uzvarējis arī deserta sarkanvīnu grupā.
Balto pussaldo vīnu grupā pirmo vietu ieguvis Durbes SIA "Evi&Jo"
ābolu, ķirbju, cidoniju vīns.
M. Samms pirms dažiem
gadiem sācis audzēt vīnogas, un tad arī radusies interese par vīna darīšanu.
Vīnogām gan šogad gaidāma tikai pirmā nopietnā raža, tāpēc vīnam tiek
izmantotas citas ogas un augļi. Kalvenieks gatavojis arī sidru, bet to gan vēl
nevienam tālākai vērtēšanai devis neesot. Arī aveņu vīna pieteikšana konkursam
neesot bijusi paša iniciatīva – uz to pierunājuši draugi. Visa darbošanās
patlaban ir tikai pašpatēriņam.
Konkursu "Par
kvalitatīvu Latvijas vīnu!" jūlijā rīkoja Latvijas Vīnkopju un vīndaru
biedrība sadarbībā ar kulinārijas portālu "ČetrasSezonas.lv". Tā
mērķis ir popularizēt kvalitatīva vīna gatavošanu un izplatīšanu, vērtēt
vīnmateriāla potenciālu. Konkursā 23 vīndari bija pieteikuši kopskaitā 90 vīnu.
Žūrijā, ko vadīja 2012. gada Latvijas labākais vīnzinis Jānis Kaļķis, bija
vīnziņi, restorānu pārstāvji un citi vīna kultūras speciālisti.
Plašāk
lasiet laikrakstā "Kurzemes Vārds" 2. augusta numurā.