Piektdiena, 17.05.2024, 11:53Sveicināti Гость | RSS
Portāls "VIENS" Latvijas ražotāju atbalsts
Ieejas forma
Izvēlne / Меню
Tēmas / Темы
Aptauja / Опрос
Оцените мой сайт
Atbilžu kopskaits: 17
Statistika / Статистика
Sākums » 2011 » Maijs » 30 » Zaļenieku kokaudzētava – līderis potēto koku tirgū
Zaļenieku kokaudzētava – līderis potēto koku tirgū
17:22

Jau gandrīz piecpadsmit savas pastāvēšanas gados Zaļenieku kokaudzētava atradusi savu nišu, kas tai gadu gaitā devusi iespēju attīstīties un nepārtraukt uzņēmuma modernizāciju pat krīzes laikā. Koku potēšana, kuras rezultātā iespējams iegūt neskaitāmas jaunas koku šķirnes, jau kļuvusi par Zaļenieku kokaudzētavas atpazīstamības zīmi. Savienojumā ar iespaidīgu lapu krūmu sortimentu šis pašu audzētu kokaugu kopums ļauj Zaļenieku kokaudzētavai ieņemt stabilu vietu Latvijas tirgū.

Kokaudzētavas saimnieks Imants Parfenovičs stāsta: «Esmu pieredzējis dārzkopis ar lielu praktiskā darba stāžu. Bet viens pats neko tādu, ko redzam šodien Zaļeniekos, izveidot nespētu. Kopīgiem spēkiem ar savu prasmīgo kolektīvu, esam izveidojuši augsta līmeņa savas nozares uzņēmumu, kura darbību, neskatoties uz krīzi valstī, gadu no gada tikai paplašinām un modernizējam.»

Koku potēšanas apjomi Zaļeniekos katru gadu pieaug, tāpat palielinās arī pārdoto potēto stādu skaits. Turpretī cenas gan tiem kokaudzētava katru gadu samazina un pamazām cenšas tuvināt Polijas cenām, tamdēļ kokaudzētavas produkcija kļuvusi daudz pieejamāka sadarbības partneriem - apzaļumošanas uzņēmumiem – un privātajiem klientiem - māju īpašniekiem un dārzkopjiem.

«Paplašinot kokaudzētavu, esam uzstādījuši modernus laistāmos stieņus laukiem, kapilāro laistīšanas sistēmu potētiem kokiem, izbūvējuši modernu sūkņu staciju ar filtriem, augiem podos iegādājušies podošanas mašīnas un attīstījuši stādu transportu kokaudzētavā, » atklāj kokaudzētavas saimnieks. Arī šogad par Eiropas Savienības (ES) struktūrfondu līdzekļiem kokaudzētavā ieplānots uzcelt divas jaunas siltumnīcas 300 un 500 kvadrātmetru platībā.

«Neskatoties uz krīzi, privāto pircēju skaits ir krietni palielinājies. Te liela loma ir kokaudzētavas atpazīstamības veidošanā, piedaloties Stādu parādēs, izstādēs un gadatirgos, arī Lietuvā un Igaunijā,» vērtē I.Parfenovičs.

Zaļenieku kokaudzētavā ir pieejama visplašākā Latvijā audzētu dekoratīvo lapu koku un košumkrūmu, vīteņaugu, potētu lapu un skuju koku daudzveidība. «Esam kļuvuši par līderiem tieši potēto koku segmentā. Ar šo pavasari katram pie mums iegādātajam augam ir piestiprināta krāsaina ūdens noturīga etiķete ar auga fotogrāfiju, nosaukumu, šķirni un citu informāciju par to,» stāsta kokaudzētavas saimnieks.

«Klienti pie mums ierodas zinoši, ar skaidru mērķi, ko vēlas iegādāties, taču audzētavas darbinieki ir gatavi sniegt konsultācijas par augu stādīšanas, mēslošanas un vainaga veidošanas īpatnībām,» viņš teic, piebilstot, ka kokaudzētava īpaši var lepoties ar to, ka pie tajā stādus vairākkārtīgi ir iegādājies arī Valsts prezidents Valdis Zatlers.

Zaļenieku kokaudzētavā augi tiek pavairoti un audzēti uz vietas, līdz ar to šeit iegādātie augi izceļas ar kvalitāti, ir Latvijas klimatam piemēroti, labi ieaugsies un pārziemos, jo tie ir Latvijā audzēti augi. Turklāt tie labi ieaugsies, iestādīti jebkurā sezonas brīdī - pavasarī, vasarā vai rudenī -, jo augi tiek pārdoti gandrīz tikai podos, tāpēc netiek traumēts to sakņu kamols.

Kokaudzētavas apmeklētāji aicināti apmeklēt audzētavas teritorijā hektāra platībā izveidoto krāšņo dendrāriju, kurā kokaudzētava piedāvā apskatīt vairāk nekā pusotra tūkstoša koku sugu un šķirņu. «Tā kā tās var apskatīt glīti sagrupētas un sastādītas dārza ainavā, pircējam ir iespēja reāli novērtēt pieauguša koka izskatu, lielumu un tam nepieciešamo platību dārzā,» skaidro I.Parfenovičs.

Jautāts par kokaudzētavas veiksmīgu pastāvēšanu un saimniekošanu tajā, I.Parfenovičs secina: «Visa pamatā ir pārdomāts, rūpīgs un būtībā smags kolektīva darbs, pieredze, tirgus pārzināšana un jaunu attīstības iespēju pastāvīga meklēšana, ko nosaka Zaļenieku attālums no Rīgas. Taču esam noturējuši apgrozijumu.» Pastāvīgi tiekot meklētas sadarbības iespējas ar lielākajām Latvijas kokaudzētavām – Baltezera kokaudzētavu, Blīdenes stādaudzētavu un citām.

Zaļenieku kokaudzētavas produkcija tiek tirgota visā Latvijā – tirdzniecības vietās Rīgā, Liepājā, Ogrē, Lielvārdē, Siguldā, Ķekavā, Kuldīgā ,Daugavpilī un citur. Visās stādu realizācijas vietās Latvijā cenas ir tādas pašas kā uz vietas, Zaļenieku kokaudzētavā.

Uz tikšanos Zaļenieku kokaudzētavā Jelgavas novada Zaļenieku pagastā apmeklētāji tiek gaidīti darbdienās no pulksten 8 līdz 19, sestdienās no pulksten 8 līdz 17, kā arī svētdienās no pulksten 9 līdz 14. Papildu informācija par tirdzniecības vietu darba laikiem un visām kokaudzētavā nopērkamajām augu sugām un šķirnēm pieejama uzņēmuma mājaslapā (zalenieki.lv).

Raksts publicēts: jelgavniekiem.lv / 29.05.2011.
Raksta autors: Solvita Cukere
Kategorija: Latvijas lauksamniecība | Skatījumu skaits: 556 | Pievienoja: viens | Birkas: košumkrūmu, Zaļenieku kokaudzētava, vīteņaugu, potēto koki
Komentāru kopskaits: 0
Vārds *:
Email *:
Kods *:
Meklēšana / Поиск
Kategorijas /Категории
Amatniecība un radošs darbs [20]
Latvijas lauksamniecība [217]
Ziņas par zemnieku saimniecībām, lopkopību, zvejniecību, zivsaimniecībām, bīškopjiem, zveraudzētājiem utml.
Pārtikas un dzerienu ražotāji [126]
Mežsaimniecība un kokapstrāde [48]
Mežu apsaimniekošana, kokmateriālu izgatavošana, mēbeļu ražotāji
Metālapstrāde un mašīnbūve [87]
Ķīmijas rūpniecība [61]
Metalurģija, gumijas, plastmasas, kosmētikas, būvmateriālu rāžotāji, stiklašķiedras un eļļas izgatavošana
Tekstīlrūpniecība [26]
Audumu, drēbju un veļas ražotāji
Citu produktu ražošana [35]
Uzņēmējdarbība [104]
Aktualitātes uzņēmējdarbības jomā, kas varētu būt interesantas latvijas ražotājiem un zemniekiem
Konkurētspējas uzlabošana [43]
Jaunās tehnoloģijas un interesantas idejas [93]
Ziņas par jaunām tehnoloģijām, atklājumi, tehnoloģu attistība, biznesa idejas
Būvniecība [65]
Enerģetika [69]
Elektroenergijas un siltumenerģijas cenas, saules un vēja enerģija, koģenerācijas stācijas, kurināmā ražošana
Degviela [22]
Degvielas un biodegvielas ražotāji, naftas ieguve, degvielas cenas
Valsts vīri [35]
Valsts amatpersonu paziņojumi vai ar tiem saistītas ziņas
Par Latvijas ekonomiku pirms gada [2]
Dažreiz ir vērts ieskatīties pagatne, toreiz tās bija ziņas, tagad - vēsture
Ekonomiskā krīze pasaulē [15]
Latvija nav vienīga valsts, kurā ir jūtama krīze, ziņas par ekonomiskās krīzes izpausmi ārpus Latvijas
Darba ziņas un izglītība [54]
Kalendārs / Календарь
«  Maijs 2011  »
PrOTCPkSSv
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
Arhīvs / Архив